Ποιος είναι ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για 30.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ποια τα αγκάθια που υπάρχουν για μετατροπή των εργασιακών σχέσεών τους σε αορίστου χρόνου
Από τoν
Νίκο Β. Τσίτσα
Στην τελική ευθεία έχει τεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως έχει επισημάνει σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν αρκετά γραφειοκρατικά, νομικά και πολιτικά εμπόδια για τη μονιμοποίηση περίπου 30.000 συμβασιούχων οι οποίοι εργάζονται χρόνια στο Δημόσιο ως έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις που ανανεώνονται κυρίως μέσω προγραμμάτων που χρηματοδοτούνταν από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.
Κυβερνητικά στελέχη όμως σημειώνουν ότι η συμφωνία με τους δανειστές που αφορά το Δημόσιο στη δεύτερη αξιολόγηση ανοίγει τον δρόμο για τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018 που εκτιμάται ότι θα είναι εκλογική χρονιά.
Αποκάλυψη
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει καθώς και τις κατηγορίες των συμβασιούχων που θα μπορέσουν να αποκτήσουν εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν στην ανάγκη να καταγραφούν οι συμβασιούχοι και να εντοπιστούν όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα για τη μονιμοποίησή τους.
Για τον λόγο αυτόν κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα σε διάλογο για να υπάρξει συμφωνία που θα έχει την έγκριση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτικών δυνάμεων. Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών όσο και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, που είναι αρμόδια για τις προσλήψεις, γνωρίζουν ότι η επιχείρηση «μονιμοποίηση συμβασιούχων» έχει μπροστά της έναν δρόμο στρωμένο με αγκάθια, αφού η αντιπολίτευση καραδοκεί για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για… νέα γενιά συμβασιούχων προς μονιμοποίηση και ρουσφέτια στον κρατικό μηχανισμό.
Τα προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει λύση το κυβερνητικό επιτελείο για την επίτευξη της μονιμοποίησης των συμβασιούχων είναι τα εξής:
1 Εχει απορριφθεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κλειστός διαγωνισμός στον οποίο να συμμετέχουν μόνο οι συμβασιούχοι, καθώς η συγκεκριμένη επιλογή είναι αντισυνταγματική, αφού αποκλείει σχεδόν το σύνολο των ανέργων από το να συμμετέχουν για να αναζητήσουν δουλειά στο Δημόσιο.
2 Ο νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, που είναι ο νόμος Πεπονή με τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί (2190…) δεν «εγγυάται» την επιτυχία της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, καθώς δεν πριμοδοτεί την προϋπηρεσία στο Δημόσιο, αλλά μοριοδοτεί την ανεργία και τα κοινωνικά κριτήρια με τροπολογίες που είχαν ψηφιστεί επί υπουργίας Γ. Ραγκούση.
3 Δεν έχει προσδιοριστεί ποιοι συμβασιούχοι από αυτούς που εργάζονται στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
4 Υπάρχει περιορισμός προσλήψεων τόσο για το 2017 όσο και για το 2018, καθώς η αναλογία προσλήψεων ως προς τις αποχωρήσεις προσδιορίζεται σε μία πρόσληψη ανά τέσσερις συνταξιοδοτήσεις για το 2017 και μία πρόσληψη ανά τρεις συνταξιοδοτήσεις για το 2018. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις αναλογίες προσλήψεων και αποχωρήσεων θα μπορέσουν να προσληφθούν τον επόμενο ενάμιση χρόνο περίπου 5.000 μόνιμοι υπάλληλοι, γεγονός που αποκλείει τη μονιμοποίηση 30.000 και πλέον συμβασιούχων που… «βλέπει» η κυβέρνηση.
Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου
Στην κυβέρνηση συζητείται έντονα μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών η αλλαγή της μοριοδότησης για τις προσλήψεις και η επαναφορά της πριμοδότησης της προϋπηρεσίας στο Δημόσιο η οποία καταργήθηκε το 2009. Παράλληλα υπάρχουν εισηγήσεις για την επαναφορά της συνέντευξης στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η οποία όμως δεν προκρίνεται. Η αλλαγή της μοριοδότησης που προβλέπει ο νόμος 2190… ουσιαστικά θα πριμοδοτήσει τα χρόνια προϋπηρεσίας των συμβασιούχων που εργάζονται στο Δημόσιο. Παράλληλα δεν αποκλείει από τους διαγωνισμούς τη συμμετοχή ανέργων και άλλων πολιτών, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν καμία τύχη να πετύχουν και να εργαστούν στο Δημόσιο λόγω της αλλαγής της μοριοδότησης που θα πριμοδοτεί τους ήδη εργαζομένους ως συμβασιούχους.
Οι κατηγορίες που θα ωφεληθούν και το μεγάλο «εμπόδιο» των δανειστών!
Το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης πραγματοποιούν τη χαρτογράφηση των συμβασιούχων του Δημοσίου εκ των οποίων θα καταγραφούν όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στόχος της κυβέρνησης είναι να μονιμοποιηθούν κυρίως οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ οι οποίοι εργάζονται ως συμβασιούχοι από 7 έως και 10 χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις και χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια.
Για παράδειγμα σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.τ.λ. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η πρόταση για μονιμοποίηση των συγκεκριμένων εργαζομένων θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. που έχουν κάνει τις προσλήψεις επί των ημερών διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων. Παράλληλα όμως από τις μονιμοποιήσεις δεν θα αποκλειστεί και η νεότερη γενιά συμβασιούχων που προσλήφθηκε το 2015 και με τη δυνατότητα που έδωσαν οι νόμοι τους οποίους ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. ανανεώνονται οι συμβάσεις τους αυτόματα για δύο οκτάμηνα. Το γεγονός αυτό διευκολύνει τους συμβασιούχους να διεκδικήσουν νομικά τη μονιμοποίησή τους εάν «κλείσουν» 24 μήνες εργασίας στο Δημόσιο.
Το πιο μεγάλο εμπόδιο για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τον αριθμό των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο. Με βάση τα δεδομένα της συμφωνίας με τους εταίρους, οι προσλήψεις μονίμων το 2017 και το 2018 εκτιμάται ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 5.000. Για τον σκοπό αυτό στην κυβέρνηση επικρατεί η άποψη ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για τον αριθμό των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πρόταση για δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων. Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών προβλέπει ότι ο αριθμός των συμβασιούχων θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Στην κυβέρνηση συζητείται το ενδεχόμενο, μετά την καταγραφή των συμβασιούχων, να ζητηθεί από τους εταίρους η δραστική μείωση των συμβάσεων στο Δημόσιο, για παράδειγμα κατά 15.000 ή 20.000, και να αυξηθεί αντίστοιχα ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι απασχολούνται διαρκώς από 5 έως 10 χρόνια στον κρατικό μηχανισμό και λειτουργούν ως μόνιμοι υπάλληλοι.