δρόμος είναι μακρύς και στρωμένος με αγκάθια. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι ένας συνεχής αγώνας που δίνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης από τους ομογενείς μας. Είναι ένας αγώνας που απαιτεί επίμονη, επίπονη, μεθοδική και συντονισμένη προσπάθεια, την οποία υποσκάπτει σε ένα βαθμό, όπως υποστηρίζουν και οι επίσημοι ποντιακοί φορείς, το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία δεν έχει επίσημα διατυπώσει αίτημα για διεθνή αναγνώριση.
Χαρμόσυνα νέα όμως έρχονται το τελευταίο διάστημα από τον Καναδά, όπου η μια μετά την άλλη πολλές πόλεις έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Το Μόντρεαλ ήταν η τελευταία στη σειρά καναδική πόλη που προχώρησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Είχε προηγηθεί το Τορόντο, η Οτάβα, το Λασάλ, η Οσάβα, και τα διαμερίσματα του Λαβάλ και του Villeray-Saint Michel-Parc Extension, στην ευρύτερη περιοχή του Μόντρεαλ.
Επιπλέον τα Δημοτικά Συμβούλια των πόλεων Βανκούβερ και Ρεγγίνας ανακήρυξαν, λίγες μέρες πριν από τη φετινή μαύρη επέτειο, την Παρασκευή 19 Μαΐου του 2017 ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Το μεγάλο διακύβευμα για την προσπάθεια που κάνουν οι ομογενείς μας στον Καναδά για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων παραμένει ανοιχτό και δεν είναι άλλο από την αναγνώριση της από την κυβέρνηση του Καναδά. Το αίτημα προς τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό είναι να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, να καταδικαστεί κάθε προσπάθεια άρνησής της, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και να οριστεί σε όλη τη χώρα η 19η Μαΐου ως ημέρα ιστορικής μνήμης.
Το θέμα έχει εισαχθεί ήδη προς συζήτηση στη Γερουσία του Καναδά με πρωτοβουλία των γερουσιαστών Πάνα Μέρτσαντ και Λέο Χουσάκο.
Χώρες, πολιτείες των ΗΠΑ και διεθνείς θεσμοί που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία
Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS, International Association of Genocide Scholars) με βαρυσήμαντο ψήφισμά της στις 15 Δεκεμβρίου 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σε αναγνώριση προχώρησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2006.
Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 19 Μαΐου 1994, και έκτοτε τιμά τη μνήμη των θυμάτων. Είχε προηγηθεί, ασφαλώς, η Ελλάδα, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, που καθιέρωσε την Ημέρα Μνήμης με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, η οποία έγινε νόμος του κράτους.
Στις 11 Μαρτίου 2010 η Σουηδία προχώρησε στην αναγνώριση των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών Ελλήνων, Αρμενίων και Συροχαλδαίων, με απόφαση της Βουλής. Πέντε χρόνια αργότερα, στις 24 Μαρτίου 2015, η Αρμενία έστειλε το μήνυμα, με αντίστοιχη απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενικής Δημοκρατίας. Στις 9 Απριλίου 2015 και η Ολλανδία αναγνώρισε τη Γενοκτονία.
Τη Γενοκτονία των Ποντίων έχουν αναγνωρίσει οι Πολιτείες των ΗΠΑ:
- Νέα Υόρκη, 19 Μαΐου 2002
- Νιου Τζέρσεϊ, 2 Σεπτεμβρίου 2002
- Κολούμπια, 8 Δεκεμβρίου 2002
- Νότια Καρολίνα, 10 Ιανουαρίου 2003
- Τζόρτζια, 3 Φεβρουαρίου 2003
- Πενσιλβάνια, 12 Δεκεμβρίου 2003
- Φλόριντα, 20 Απριλίου 2005
- Κλίβελαντ, 11 Μαΐου 2005
- Ρόουντ Άιλαντ, 2008
- Ιντιάνα, Δεκέμβριος 2014
- Νότια Ντακότα, 26 Φεβρουαρίου 2015
- Δυτική Βιρτζίνια, 24 Απριλίου 2016 με διακήρυξη του κυβερνήτη και αφορμή τη Γενοκτονία των Αρμενίων)
Οι αντίστοιχες Πολιτείες στην Αυστραλία είναι:
- Νότια Αυστραλία, 30 Απριλίου 2009
- Νέα Νότια Ουαλία. Την 1η Μαΐου 2013 η Γερουσία, και στις 12 Μαΐου η Βουλή αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Σε αναγνώριση με ψηφίσματά τους έχουν προβεί τέλος και θεσμικά όργανα νεολαιών, όπως αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στα τέλη Μαΐου του 2015.
- Το άρθρο βασίζεται σε στοιχεία από το ρεπορτάζ, από την ΠΟΕ και από το βιβλίο Το Ποντιακό Ζήτημα και η 19η Μαΐου Εκείθεν και Εντεύθεν του Αιγαίου (Φωτιάδης-Τσιανάκας, Θεσσαλονίκη: Σταμούλης, 2015).
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.