Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο σε χρήστη του facebook επειδή έκανε like σε δυσφημιστικά σχόλια, εκδίδοντας μια απόφαση πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά. Σύμφωνα με το περιφερειακό δικαστήριο της Ζυρίχης, ο 45χρονος κατηγορούμενος κατηγόρησε τον ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων Erwin Kessler, για ρατσισμό και αντισημιτισμό και πάτησε το κουμπί «like» κάτω από διάφορα προκλητικά σχόλια άλλων χρηστών για τον ακτιβιστή.
Τα σχόλια έγιναν το 2015 κατά τη διάρκεια έντονων συζητήσεων σε μια σειρά ομάδων του Facebook σχετικά με το αν ομάδες υπέρ της καλής μεταχείρισης των ζώων θα επιτρεπόταν να λάβουν μέρος σε ένα φεστιβάλ δρόμου με Βέγκαν.
Ο Kessler μήνυσε πάνω από δώδεκα άτομα που συμμετείχαν σε αυτά τα σχόλια, σύμφωνα με το δικηγόρο ενός από τους κατηγορούμενους.
Αρκετά άτομα έχουν ήδη καταδικαστεί στην ίδια υπόθεση, κυρίως για τα σχόλια τους. Ωστόσο ο 45χρονος που καταδικάστηκε πρόσφατα πιθανόν να ήταν ο πρώτος που τιμωρήθηκε απλά και μόνο για ένα like στα σχόλια των άλλων.
Το δικαστήριο δήλωσε ότι δεν έχει σημασία το γεγονός ότι τα σχόλια δεν προέρχονταν από τον κατηγορούμενο, του οποίου το όνομα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Κάνοντας κλικ στο κουμπί “like” o κατηγορούμενος σαφώς ενέκρινε το άσχημο περιεχόμενο και το έκανε δικό του”, ανέφερε το δικαστήριο.
Ο Kessler είχε καταδικαστεί βάσει του αντιρατσιστικού νόμου της Ελβετίας πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, λαμβάνοντας μια σύντομη ποινή φυλάκισης για τη σύγκριση των μεθόδων τελετουργικής σφαγής με ναζιστικές πρακτικές.
Ο δικαστής της Ζυρίχης έκρινε ότι ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε να αποδείξει ότι τα σχόλια που του άρεσαν στο Facebook ήταν αληθή. Ταυτόχρονα, με το να κάνει like στα σχόλια αυτά, ο κατηγορούμενος τα κοινοποίησε στη λίστα με τις επαφές του στο Facebook και έτσι τους έδωσε πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ανέφερε η απόφαση. Οι πράξεις του αυτές πρέπει να θεωρηθούν ως “προσβολή της τιμής του [Kessler]”, πρόσθεσε ο δικαστής.
Το δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο 4.000 ελβετικά φράγκα (£ 3.190).Ο κατηγορούμενος μπορεί να ασκήσει έφεση, ωστόσο ο δικηγόρος του ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρος ότι ο πελάτης του θα αφιερώσει τον χρόνο και το κόστος που χρειάζονται για να το πράξει.
Συμπλήρωσε επίσης ότι τα δικαστήρια πρέπει να διευκρινίσουν επειγόντως εάν το πάτημα ενός κουμπιού like στα κοινωνικά δίκτυα έχει το ίδιο βάρος με άλλες μορφές λόγου που αναφέρονται πιο συχνά στις υποθέσεις δυσφήμησης.
“Εάν τα δικαστήρια θέλουν να ασκούν διώξεις σε ανθρώπους για τα like στο Facebook, θα χρειαστεί να τριπλασιάσουμε τον αριθμό των δικαστών στη χώρα”, δήλωσε. “Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε προσβολή της ελευθερίας της έκφρασης”. (theguardian/legalnews24.gr)