Μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των τραπεζών που ολοκληρώνονται σήμερα με τα αποτελέσματα της Alpha Bank, η ΤτΕ αναμένεται μέσα στον ερχόμενο μήνα να δημοσιεύσει την Έκθεσή της για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.
Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ στις αρχές Απριλίου και αφορούσαν την εικόνα του τελευταίου τριμήνου 2016, στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων ανερχόταν σε επίπεδο τραπεζών σε 44,8%, δηλαδή σε περίπου 106 δισ. ευρώ.
Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων, διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,4% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά δάνεια. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες, στο πλαίσιο ομιλίας του, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θεόδωρος Μητράκος, το ποσοστό 41,5% στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αφορά περίπου 464 χιλιάδες δανειολήπτες, το 44,4% μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών 423 χιλιάδες δανειολήπτες, ενώ σε 1,9 εκατομμύρια δανειολήπτες αντιστοιχεί το ποσοστό 54% στα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια.
Το ήμισυ των δανείων σε καθυστέρηση, δηλαδή δάνεια 48 δισ. ευρώ, έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα κατανέμονται ισόποσα σε καθυστερούμενα άνω των 90 ημερών, τα οποία ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ και σε αβέβαιης είσπραξης, τα οποία ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, ποσό περίπου 15 δισ. ευρώ από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορά δάνεια που τελούν σε καθεστώς νομικής προστασίας. Από αυτά τα 15 δις. ευρώ (στα οποία, σύμφωνα με τις τράπεζες, συγκαταλέγεται μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών) περίπου 9,3 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά, 3,5 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 2,1 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια.
Πρόκειται για ποσά που ανά κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των στεγαστικών, στο ¼ των καταναλωτικών και στο 3,5% των επιχειρηματικών δανείων.
Σε επίπεδο επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερα δυσμενή εικόνα εμφανίζουν τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου, από δάνεια ύψους 46 δισ. ευρώ τα οποία έχουν χορηγηθεί σε 162 χιλιάδες επιχειρήσεις, τα 27 δισ. ευρώ (ποσοστό 58,9%) εμφανίζονται ως μη εξυπηρετούμενα και αφορούν 73 χιλιάδες επιχειρήσεις.
Ακόμη δυσμενέστερη είναι η εικόνα στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Από συνολικά ανοίγματα 25 δισ. ευρώ 588 χιλιάδων δανειοληπτών, τα 17 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα (ποσοστό 68,3%) και αφορούν 343 χιλιάδες δανειολήπτες.
Συγκριτικά μικρότερης έκτασης είναι το πρόβλημα για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπου σε σύνολο 30 χιλιάδων επιχειρήσεων στις οποίες έχουν χορηγηθεί δάνεια 64 δισ. ευρώ, οι 7 χιλιάδες επιχειρήσεις εμφανίζουν δυσκολία στην αποπληρωμή δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ (26,7%).
Δύο επιχειρηματικοί κλάδοι με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, στους οποίους αναφέρθηκε χθες με αναλυτικά στοιχεία ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Μητράκος, είναι αυτοί των κατασκευών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με στοιχεία Δεκεμβρίου 2016, από δάνεια ύψους 22,8 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις των δύο αυτών κλάδων, περισσότερα από τα μισά (12,6 δισ. ευρώ ή 55,2%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα 2/3 από αυτά αφορούν δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί, ενώ το υπόλοιπο 1/3, αν και εξυπηρετείται κανονικά προς το παρόν, κρίνεται αβέβαιης είσπραξης, δηλαδή υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στην αποπληρωμή τους στο μέλλον.
Αντίστοιχα, από τις περίπου 67 χιλιάδες επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας που έχουν λάβει δάνειο, περίπου 39 χιλιάδες εμφανίζουν δυσκολία στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.
Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις των δύο αυτών κλάδων έχουν ήδη συνομολογήσει ρυθμίσεις για δάνεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 1/3 εμφανίζει εκ νέου καθυστέρηση.
Συνέπεια των ανωτέρω είναι ότι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των κλάδων κατασκευών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας εμφανίζεται χειρότερη σε σύγκριση με το μέσο όρο των επιχειρηματικών δανείων. Πάντως, για τους εν λόγω κλάδους οι τράπεζες έχουν σχηματίσει συσσωρευμένες προβλέψεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ και έχουν εξασφαλίσεις (κυρίως ακίνητα) αξίας 5,9 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό 44,8% μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα (περίπου 106 δισ. ευρώ) είναι το δεύτερο υψηλότερο, μετά της Κύπρου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν οκταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (ΕΕ: 5,5%).
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ΕΕ (περίπου 1,1 τρισ. ευρώ), ενώ το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού τομέα αποτελεί μόλις το 1,2% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ.