Πρώτη ανοίγει τον χορό πώλησης κόκκινων δανείων η Τράπεζα Κύπρου σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και ήδη οι επιστολές προς τους επηρεαζόμενους πελάτες έχουν αρχίσει να αποστέλλονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ανήκει σε developers.
Σε πρώτη φάση οι επηρεαζόμενοι πελάτες δεν ξεπερνούν τους 50 και η αξία των δανείων δεν φαίνεται να υπερβαίνει τα €20 εκατ. Το πιστωτικό ίδρυμα που προτίθεται να αγοράσει τα δάνεια είναι κυπριακό και με αυτή την κίνηση αναμένεται να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά. Λόγω όμως ότι ακόμη δεν έχουν κλείσει και τυπικά οι συμφωνίες, η Τράπεζα Κύπρου δεν αναφέρει το όνομα ούτε στις επιστολές που άρχισαν να λαμβάνουν οι πελάτες της.
Τα επηρεαζόμενα δάνεια των πελατών της Τράπεζας Κύπρου ήταν μη εξυπηρετούμενα, έχουν αναδιαρθρωθεί, εξυπηρετούνται αλλά με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ένα χρόνο εξακολουθούν και παραμένουν στην κατηγορία των προβληματικών χορηγήσεων.
Τα δάνεια αυτά έχουν επιλεγεί επειδή είναι κατηγοριοποιημένα ως ΜΕΔ, έτσι ώστε όταν μεταβιβαστούν να μειωθεί ο αριθμός των κόκκινων δανείων στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου. Από την άλλη επειδή έχουν αναδιαρθρωθεί να δώσουν την ευκαιρία στο νέο δανειστή να διαχειριστεί μια βιώσιμη σχέση.
Στις επιστολές που αρχίζουν να λαμβάνουν οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται το υπόλοιπο λογαριασμού στις 31 Μαρτίου 2017 για κάθε λογαριασμό πιστωτικής διευκόλυνσης και περιγραφή της πιστωτικής διευκόλυνσης. Στην επιστολή προς τους πελάτες αναφέρεται ότι με τη μεταφορά τους, τα δάνεια δεν θα θεωρούνται πλέον μη εξυπηρετούμενα νοούμενου ότι συνεχίζει ο πελάτης να είναι συνεπής. Οι πελάτες ενημερώνονται στην επιστολή ότι η Τράπεζα Κύπρου ενεργεί σύμφωνα με το νόμο και την οδηγία της Κεντρικής.
Επιστολές αρχίζουν να λαμβάνουν και οι εγγυητές των δανείων. Ενημερώνονται γραπτώς για το υπόλοιπο λογαριασμού στις 31 Μαρτίου 2017 για τον δανειολήπτη στον οποίο είναι εγγυητές και περιγράφεται η πιστωτική διευκόλυνση. Επίσης παρατίθενται, ο αριθμός αναγνώρισης εγγύησης/ εξασφάλισης και περιγραφή της εγγύησης/ εξασφάλισης για κάθε λογαριασμό πιστωτικής διευκόλυνσης. Η Τράπεζα Κύπρου στην επιστολή ενημερώνει τον επηρεαζόμενο πελάτη ότι προτίθεται να μεταβιβάσει/πωλήσει αυτά τα δάνεια σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι τα δικαιώματα ως δανειολήπτη θα συνεχίσουν να ισχύουν ως έχουν.
Ο πελάτης ενημερώνεται ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετείται μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον νέο δανειστή και μέχρις ότου αυτός να είναι σε θέση να σας εξυπηρετήσει. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει περαιτέρω επικοινωνία αναφέρει στην επιστολή. Μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο πελάτης θα μπορεί να υποβάλλει οποιαδήποτε αιτήματα ως συνήθως. Όποιος δανεισμός υφίσταται κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτός θα μεταφερθεί στον νέο δανειστή. Οι καταθέσεις όπως και οι κάρτες σας θα παραμείνουν στην Τράπεζα Κύπρου.
Είτε ξοφλούν το δάνειο σε 45 μέρες ή το παίρνει άλλος
Ο νόμος που δίνει το δικαίωμα στα πιστωτικά ιδρύματα να πωλήσουν ή να διαθέσουν σύνολο ή μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου τους σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2015. Ο πελάτης της Τράπεζας Κύπρου με το που λαμβάνει την επιστολή θα πρέπει να αποφασίσει σε διάστημα 45 ημερών αν θέλει να ξοφλήσει το δάνειο.
Αν δεν το ξοφλήσει, τότε με βάση τη νομοθεσία οι πιστωτικές διευκολύνσεις μεταφέρονται στο νέο πιστωτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με τον νόμο «περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα, Νόμος του 2015», οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν βήμα προς βήμα είναι: Πριν από την πώληση του όλου ή μέρους των πιστωτικών του διευκολύνσεων το πιστωτικό ίδρυμα, είτε κοινοποιεί την πρόθεσή του να πωλήσει ή να διαθέσει το όλον ή μέρος του χαρτοφυλακίου πιστωτικών διευκολύνσεών του.
Νοείται ότι, η εν λόγω κοινοποίηση από το πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοδοτικό ίδρυμα γίνεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και σε τρεις εφημερίδες του ημερήσιου Τύπου. Οι δανειολήπτες και οι εγγυητές τους, αν το επιθυμούν, δύνανται εντός χρονικής περιόδου 45 ημερών, να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης. Είτε καλείται ο εμπλεκόμενος δανειολήπτης και οι εγγυητές του, όπως εντός χρονικής περιόδου 45 ημερών, υποβάλουν πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής του διευκόλυνσης.
Νοείται ότι, η εν λόγω ειδοποίηση κοινοποιείται από το πιστωτικό ίδρυμα, με επιστολή προς το δανειολήπτη και τους εγγυητές. Στον νόμο αναφέρεται ότι ο δανειολήπτης δεν υποχρεούται να υποβάλει πρόταση εξαγοράς της υπό πώληση πιστωτικής του διευκόλυνσης.
Η πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης, υποβάλλεται μόνο μία φορά από τον δανειολήπτη και σε περίπτωση που εντός της χρονικής περιόδου των 45 ημερών δεν υποβληθεί τέτοια πρόταση, τότε τεκμαίρεται ότι ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης.
Στον νόμο που ψήφισε η Βουλή αναφέρεται ότι οποιαδήποτε πιστωτική διευκόλυνση μεταβιβάζεται από πιστωτικό ίδρυμα, χρηματοδοτικό ίδρυμα ή εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων (ο εκχωρητής) θεωρείται ότι μεταβιβάζεται στον αγοραστή κατά τον χρόνο της μεταβίβασης, και όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης.
Ο εκχωρητής υποχρεούται, ανά εξαμηνία, να υποβάλλει στην Κεντρική Τράπεζα έκθεση η οποία δημοσιοποιείται και στην οποία περιλαμβάνονται: Στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν πωληθεί σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου και στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν εξαγοραστεί από δανειολήπτη.