Ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων ήταν εκείνη που παρουσίαζε τα λιγότερα προβλήματα και οι ρυθμίσεις εξυπηρετούνταν ομαλά, η εικόνα άλλαξε άρδην στο α΄ τρίμηνο του έτους. Ως αποτέλεσμα, στα στεγαστικά δάνεια οφείλεται η αύξηση των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών, καθώς σε μεγάλο βαθμό ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια ή δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, κατέληξαν μη εξυπηρετούμενα άνω του τριμήνου.
Την ίδια στιγμή, οι ανακτήσεις οφειλών από ρευστοποιήσεις ακινήτων δεν είχαν τα αποτελέσματα στα οποία απέβλεπαν οι στόχοι των τραπεζών. Κατά συνέπεια, και προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες στις δεσμεύσεις των τραπεζών έναντι του SSM, αναμένεται αφενός σημαντική ενίσχυση των ρευστοποιήσεων απαιτήσεων (πλειστηριασμών), αφετέρου αλλαγή στο μείγμα για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, με μεγαλύτερη στροφή σε διαγραφές και πωλήσεις δανείων.
Το στίγμα της εικόνας των στεγαστικών χαρτοφυλακίων από τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας του α΄ τριμήνου, αλλά και των ενεργειών στις οποίες θα προβούν οι τράπεζες για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος στη στοχοθεσία για τα NPLs, έδωσε χθες η Eurobank. Εγκαινιάζοντας τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, η Τράπεζα έκανε λόγο για θετικό σχηματισμό NPLs στο α΄ τρίμηνο εξαιτίας της επιδείνωσης στην εξυπηρέτηση ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων. Παράλληλα, επισήμανε τα πενιχρά αποτελέσματα των πλειστηριασμών και προανήγγειλε την αλλαγή τοπίου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι πλειστηριασμοί για τη Eurobank απέδωσαν στο α΄ τρίμηνο μόλις 33 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα σκοπεύει να βγάλει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Σεπτέμβριο 1.100 ακίνητα.
Αναλογικά αναμένεται να κινηθούν τον Σεπτέμβριο και οι άλλες τράπεζες. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι επικείμενοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν μεγάλα ακίνητα μεγάλων οφειλετών, αξίας άνω των 400.000 ευρώ, και καταστήματα.
Καθώς από τους πλειστηριασμούς αυτούς, οι τράπεζες υπολογίζουν ότι θα καταλήξει στις ίδιες περί το 80% – 90% των ακινήτων που θα εκπλειστηριασθούν, προετοιμάζονται για μία συνολικότερη διαχείριση των ακινήτων τους.
Η προετοιμασία αυτή εκτείνεται πέραν των συνεργασιών με μεσίτες για πωλήσεις ακινήτων. Αφορά επίσης συνεργασίες με ξένες πλατφόρμες διαχείρισης ακινήτων που θα στοχεύουν όχι μόνο στη διαχείριση του στοκ των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς, αλλά στη συνολικότερη “τακτοποίηση” των στεγαστικών χαρτοφυλακίων.
Οι συνεργασίες αυτές αναμένονται έως τα τέλη του 2017. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει γενική “τακτοποίηση” των στεγαστικών τους χαρτοφυλακίων και των ενεχύρων τους. Αυτό σημαίνει ότι με τη βοήθεια των ξένων εξειδικευμένων πλατφορμών, θα καταχωρίσουν – διαχωρίσουν τόσο τα μη εξυπηρετούμενα, όσο και τα εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ακίνητα ως εμπράγματη εξασφάλιση, αποκτώντας έτσι και καλύτερη οπτική για το ποια δάνεια μπορούν να ανακτηθούν. Σημειώνεται ότι αυτό είναι και το βασικό ζητούμενο από τον SSM, ο οποίος πιέζει τις τράπεζες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση collaterals, ειδικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ο διαχωρισμός των ακινήτων που συνιστούν εξασφαλίσεις δανείων θα επιχειρηθεί και προκειμένου να γίνει καλύτερος σχεδιασμός του προγράμματος πλειστηριασμών από τις τράπεζες, στοχεύοντας σε περιοχές – ακίνητα που θα παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυνατότητες ανακτησιμότητας (π.χ. ανατολικά ή δυτικά προάστια, το πλήθος ακινήτων επιτρέπει μετέπειτα μαζικές πωλήσεις; κ.ο.κ.).