«Τοκογλυφικές» αποδεικνύονται για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που έλαβαν στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οι ρυθμίσεις των ανεξόφλητων δόσεων στις οποίες τους ζητά να ενταχθούν το Ταμείο.
Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εφοριακών υπαλλήλων, τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που καλούνται να καταβάλουν οι υπάλληλοι στο πλαίσιο των προτεινόμενων ρυθμίσεων εκτοξεύονται στα ύψη, ενώ τα συνολικά ποσά που τελικά θα πληρώσουν εάν δεχθούν τις ρυθμίσεις θα φθάσουν σε επίπεδα 2,5 φορές μεγαλύτερα των αρχικών κεφαλαίων!
Οι περισσότεροι δε, αν καταφέρουν να φθάσουν στην ηλικία των 90 ετών, τότε ίσως κατορθώσουν τελικά να εξοφλήσουν ολοσχερώς και τα δάνεια! Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Αττικής και Κυκλάδων, «οι χιλιάδες δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν το Ταμείο για το στεγαστικό τους δάνειο, εκτός του απόλυτου εγκλωβισμού στον οποίο έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια, βιώνουν και την κοροϊδία απ την πλευρά του Ταμείου και της κυβέρνησης η οποία, σε υψηλό επίπεδο, διαβεβαίωνε για την προώθηση παρεμβάσεων – ρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζαν το αδιέξοδο».
Όπως διευκρινίζει ο Σύλλογος:
* Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που έλαβαν στεγαστικά δάνεια από το Τ.Π.κ.Δ. αδυνατούν να εξοφλήσουν δάνεια τα οποία είχαν συναφθεί υπό διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς και τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τοκογλυφικά επιτόκια της τάξεως του 4,9 έως 6,2%, ενώ η δόση παρακρατείται πριν την καταβολή του μισθού ή της σύνταξης.
* Μέρος των δανείων αυτών, έχουν ήδη πουληθεί σε ξένα funds, παρά το γεγονός ότι ήταν ενήμερα, δηλαδή εξυπηρετούνταν κανονικά, και χωρίς ποτέ να ενημερωθούν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες.
* Όταν οι δανειολήπτες άρχισαν να συρρέουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών για να τύχουν των…. ευνοϊκών ρυθμίσεων, που είχαν εξαγγείλει η κυβέρνηση και το Ταμείο, βρέθηκαν αντιμέτωποι:
1. Με πολύ μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που πλήρωναν τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα.
2. Με τη διαπίστωση ότι τα χρήματα που κατέβαλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια πήγαν στο βρόντο, αφού μπορεί να πλήρωναν τη δόση τους για 5, 10 ή 15 χρόνια, αλλά σήμερα το κεφάλαιο που οφείλουν είναι μεγαλύτερο του αρχικού.
3. Ότι στο τέλος του Δανείου, με βάση τις ρυθμίσεις που προτείνονται, θα καταβάλουν περίπου 3 φορές το ποσό του δανείου.
Ο Σύλλογος παραθέτει το ακόλουθο χαρακτηριστικό παράδειγμα δανειολήπτη που απευθύνθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο ταμείο για ρύθμιση: – Έτος Λήψης Δανείου: 2008.
– Ύψος Δανείου: 205.000 ευρώ με Επιτόκιο 4,9% και Διάρκεια αποπληρωμής τα 30 έτη.
– Ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής: 1η-1-2009 και ποσό αρχικής μηνιαίας δόσης 1.092,85 ευρώ.
Μετά τη μείωση των εισοδημάτων κατά 40% (ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων) το Ταμείο Παρακαταθηκών επαναπροσδιόρισε τη δόση του δανείου στο 50% της αρχικής δόσης, δηλ. στα 547,95 ευρώ και για διάστημα 5 ετών (αναγνωρίζοντας προφανώς την αδυναμία τους να καταβάλουν το ποσό της αρχικής δόσης).
Η ημερομηνία έναρξης καταβολής της νέας μειωμένης δόσης ήταν η 1η-8-2012.
Σήμερα λοιπόν και αφού ο δανειολήπτης έχει καταβάλει για τα 9 περίπου χρόνια, για το δάνειο των 205.000 ευρώ, συνολικά 76.033,90 ευρώ, στο πλαίσιο των νέων… «ευνοϊκών ρυθμίσεων» της κυβέρνησης, βρίσκεται στην παρακάτω κατάσταση :
• Το υπόλοιπο κεφαλαίου που οφείλει είναι 208.737,97 ευρώ (μεγαλύτερο δηλαδή του αρχικού κεφαλαίου).
• Η δόση που καλείται να πληρώσει, αν δεν «ρυθμίσει» ξανά το δάνειο, ανέρχεται στα 1.300,75 ευρώ (σήμερα πληρώνει 547,95 ευρώ)
• Η πρόταση του Ταμείου είναι να επιμηκύνει το δάνειο για άλλα 20 χρόνια προσδιορίζοντας τη δόση στα 980,74 ευρώ (σήμερα πληρώνει 547,95 ευρώ)
• Αν ο δανειολήπτης αποδεχτεί την πρόταση επιμήκυνσης του Ταμείου (προκειμένου να μειώσει τη δόση από τα 1.300,75 ευρώ στα 980,74 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα πληρώνει 547,95 ευρώ), στη λήξη των δόσεων του δανείου θα έχει καταβάλει για το δάνειο των 205.000 ευρώ, το ποσό των 567.730,12 ευρώ, όταν θα βρίσκεται στην ηλικία περίπου των 90 ετών!
Ο Σύλλογος αναφέρεται και στην εξαγγελία του Ταμείου περί επιστροφής με τη μορφή bonus, σε ετήσια βάση, ποσού που αντιστοιχεί σε 1% του επιτοκίου, επισημαίνοντας ότι «μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί, όταν μάλιστα συνδυάζεται με την προϋπόθεση ο δανειολήπτης να είναι ενήμερος, δηλαδή να ανταποκρίνεται στις παραπάνω εξωπραγματικές μηνιαίες δόσεις!»
Ο Σύλλογος καλεί τη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών, αλλά και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα εξήγγειλαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των «εγκλωβισμένων» δημοσίων υπαλλήλων, να διαψεύσουν το παραπάνω παράδειγμα. Διαφορετικά, όπως επισημαίνει (οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης) «είναι βαθιά εκτεθειμένοι στα μάτια χιλιάδων οικογενειών οι οποίες βρίσκονται πλέον στα όρια της επιβίωσης». Καταλήγει δε τονίζοντας ότι: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω απ’ τη Διοίκηση του Ταμείου. Η διοίκηση ορίζεται απ’ την κυβέρνηση και αυτή φέρει την ευθύνη των όποιων επιλογών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων».