Στο σκέλος της ανάκτησης ενεχύρων μετατοπίζεται η έμφαση της εποπτείας του SSM στις ελληνικές τράπεζες, ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο SSM έχει διαμηνύσει στις τράπεζες ότι θα ελεγχθούν για το εάν οι συναλλαγές που θα κάνουν σε ακίνητα και συγκεκριμένα οι αγορές ακινήτων που θα πραγματοποιήσουν μέσω της συμμετοχής τους σε πλειστηριασμούς, θα γίνουν σε τιμές τουλάχιστον ίδιες και όχι υψηλότερες από αυτές στις οποίες θα μπορούσαν να πωλήσουν τα ίδια ακίνητα στην αγορά. Στην περίπτωση που οι τράπεζες χάνουν από την πώληση των ακινήτων, τότε ο SSM ζητά να προβούν εκ των προτέρων σε πρόβλεψη για τη ζημία αυτή.
Η συγκεκριμένη απαίτηση του SSM προκύπτει ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τους οποίους υπολογίζεται ότι περίπου το 80% – 90% των εκπλειστηριασθέντων ακινήτων θα καταλήξουν στις ίδιες τις τράπεζες. Το ζητούμενο είναι οι τράπεζες να μην φορτωθούν ακίνητα σε υψηλές τιμές, οι οποίες δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές τιμές της αγοράς, εμφανίζοντας πλασματικά ότι το μη εξυπηρετούμενο δάνειο ιάθηκε μέσω της ρευστοποίησης του ενεχύρου του.
Μέλημα του SSM είναι να διασφαλιστεί ότι όντως οι τράπεζες θα ανακτούν τη μέγιστη δυνατή αξία από τα ενέχυρα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν θα δίνουν παραπλανητικά στοιχεία για την εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Και αυτό διότι ο εποπτικός οργανισμός εντόπισε σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες την πρακτική της προσφοράς υψηλών τιμημάτων σε πλειστηριασμούς ακινήτων προκειμένου να εμφανίζεται το συνδεόμενο δάνειο ως θεραπευμένο, αφού μέσω της ρευστοποίησης της εξασφάλισής του καλύφθηκε πλήρως η οφειλή. Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίστηκε ότι κάποιες τράπεζες κατάφερναν να παρουσιάζουν αρνητικό σχηματισμό δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στη στοχοθεσία τους έναντι του SSM.
Προκειμένου να αποφευχθεί από τις ελληνικές τράπεζες αντίστοιχη πρακτική, ο SSM ζητά την εκ των προτέρων και ανά περίπτωση συναλλαγής, εγγραφή ζημίας, η οποία θα αντανακλά την πραγματική κάλυψη του κάθε μη εξυπηρετούμενου δανείου από ρευστοποίηση των εξασφαλίσεών του.
Αναφορικά, πάντως, με την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των ακινήτων, φαίνεται ότι αυτή εξασθενεί και πλέον μηδενίζεται. Την εκτίμηση αυτή έχει διατυπώσει πρόσφατα και ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θ. Μητράκος, εκτιμώντας ότι η ενεργητική σταδιακή διαχείριση του αποθέματος των ακινήτων από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αποτελέσει μοχλό για την επαναλειτουργία της αγοράς ακινήτων με τη διαμόρφωση αντιπροσωπευτικών τιμών μέσω πραγματικής προσφοράς και ζήτησης.
Σημειώνεται ότι από το 2008 έως το τέλος του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν μειωθεί συνολικά κατά 41,4% για το σύνολο της χώρας (σε ονομαστικούς όρους), ενώ η μείωση των τιμών ήταν ακόμα πιο έντονη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα την Αθήνα (-43,7%) και κυρίως τη Θεσσαλονίκη (-45,5%). Οι υψηλοί ρυθμοί μείωσης των τιμών που είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2013 φαίνεται σταδιακά ότι αμβλύνθηκαν μετά το 2014, ενώ οι τιμές μειώθηκαν περαιτέρω στη διάρκεια του 2016 με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% (1,5% για το γ΄ και 0,5% για το δ’ τρίμηνο του 2016 αντίστοιχα). Τα επίπεδα της ζήτησης ειδικά για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.