Σε σοβαρό κίνδυνο να χάσουν την πρώτη τους κατοικία ακόμη και για οφειλές στο Δημόσιο, βρίσκονται χιλιάδες πολίτες, καθώς το κράτος αποφασίζει αδιακρίτως να πάρει σπίτια. Μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να σταματήσουν την αποχή στους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη άνω των 400.000 ευρώ, πέραν των στρατηγικών κακοπληρωτών στη… φάκα κινδυνεύουν να μπουν και άλλοι ιδιοκτήτες.
Η ισοπεδωτική εντολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα για χρέη προς το Δημόσιο χωρίς να ελέγχεται η κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.
Την ίδια στιγμή στα Ειρηνοδικεία της χώρας γίνεται χαμός κάθε Τετάρτη διότι οι συμβολαιογράφοι έρχονται αντιμέτωποι με το κίνημα κατά των πλειστηριασμών που μπλοκάρει κάθε διαδικασία, ακόμη κι αν τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες ή σε κακοπληρωτές που διαθέτουν τεράστια περιουσία. Ετσι, το κίνημα «δεν πληρώνω», γίνεται πολλές φορές «προστάτης» μεγάλων συμφερόντων κι όχι ανθρώπων που χτύπησε πραγματικά η κρίση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η αντιπρόεδρος – σύζυγος
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετίζεται με τα σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί αδιακρίτως. Η «Η» αποκαλύπτει μια ακόμη υπόθεση ιδιοκτήτη που κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο χωρίς ο ίδιος να ευθύνεται για τα χρέη που του καταλογίζουν.
Συγκεκριμένα, η ΦΑΕΕ Αθηνών κοινοποίησε έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου σε πρώην αντιπρόεδρο εταιρείας, η οποία δεν είχε την παραμικρή ενασχόληση με τη διαχείριση της εταιρείας. Απλά, ο σύζυγός της, για τυπικούς λόγους, την τοποθέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Ούτως ή άλλως, με πέντε ανήλικα τέκνα, ήταν και είναι σχεδόν αδιανόητη η οποιαδήποτε ενασχόληση, όχι με επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε καν με απλή εργασία. Διά της κατάσχεσης αυτής η εφορία έκανε ουσιαστικά το πρώτο βήμα, προκειμένου να βγάλει στο σφυρί το σπίτι της γυναίκας αυτής, 10 περίπου χρόνια μετά τη δημιουργία των χρεών, στα οποία δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή εκείνη. Μάλιστα, στο σπίτι αυτό, το οποίο αποτελεί πατρική της περιουσία, ζει η ίδια με τα πέντε ανήλικα παιδιά της.
Όπως τονίζει η δικηγόρος της, κ. Σοφία Νικολάου, «πρόκειται για άλλη μία περίπτωση κρατικού γραφειοκρατικού ισοπεδωτισμού. Εφαρμόζοντας απολύτως το γράμμα του νόμου, η Διοίκηση βγάζει στο σφυρί το ακίνητο μίας μάνας πέντε ανήλικων τέκνων, επειδή ο σύζυγός της την είχε βάλει για τυπικούς λόγους αντιπρόεδρο σε μία εταιρεία, η οποία δεν πήγε καλά και έκλεισε κατάχρεη».
Και καταλήγει: «Πρόκειται για ανάλγητη διοικητική διαδικασία, που δεν ξεχωρίζει τις περιπτώσεις, τοποθετώντας αυτές στο ίδιο τσουβάλι. Μόνο η Δικαιοσύνη θα μπορούσε να θεραπεύσει τη δημιουργούμενη κοινωνική αδικία και όχι απλά να αναστείλει, αλλά να ακυρώσει τον επισπευδόμενο πλειστηριασμό. Αν και έχουν ήδη κινηθεί όλες οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες, όπου ζητείται η ακύρωση του πλειστηριασμού και η αναστολή εκτελέσεώς του, το ζήτημα είναι πως αν και η αναστολή είναι σχετικά ευαπόδεικτη, καθώς η βλάβη θα είναι τεράστια τουλάχιστον για τα πέντε ανήλικα παιδάκια, η οικογένεια αυτή δεν θα μπορέσει να προστατεύεται εσαεί, καθώς ακύρωση του πλειστηριασμού νοείται μόνο για τυπικούς λόγους. Η Διοίκηση θα μπορεί να επανέρχεται ξανά και ξανά, μέχρι να έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, τηρώντας απαρέγκλιτα τις νομότυπες διαδικασίες. Συνεπώς, το ζήτημα επαφίεται στη διάθεση της Διοίκησης να πάρει το σπίτι του οφειλέτη».
Χρέη στο προσωπικό ΑΦΜ
Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική. Σπίτια κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί για χρέη εταιρειών καθώς η ΑΑΔΕ δεν εξετάζει τις περιπτώσεις και δίνει εντολές πλειστηριασμού αδιακρίτως. Ανάλογη είναι η περίπτωση οικογενειακής επιχείρησης οίκου ευγηρίας, με τέσσερα υποκαταστήματα στην Αθήνα που αναγκάστηκε να κλείσει με χρέη, αφού προτίμησε να αποζημιώσει πλήρως τους πελάτες και τους εργαζόμενούς της. Τα χρέη βεβαιώθηκαν στο προσωπικό ΑΦΜ του διευθύνοντος συμβούλου και η εφορία βγάζει σε πλειστηριασμό το σπίτι του. Όχι κάποιο ακίνητο της εταιρείας, ούτε για προσωπικά χρέη των εταίρων. Χάνει το σπίτι του για χρέη της εταιρείας.
Στο διαμέρισμα αυτό μένει με τους γονείς του, ενώ εργάζεται ως υπάλληλος για μισθό 400 ευρώ. Το συνολικό χρέος ανέρχεται σε περίπου 610.000 ευρώ, μαζί με τόκους και προσαυξήσεις και παρά τις προσπάθειες να μπλοκαριστεί ο πλειστηριασμός ο ιδιοκτήτης βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού και να πωληθεί το εν λόγω σπίτι ουσιαστικά θα είναι σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή αφού η πρώτη προσφορά είναι στα 100 χιλ. ευρώ.
Πάντως, το επόμενο χρονικό διάστημα κάποιοι φοβούνται ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, αφού οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα παρακάμπτουν τα δικαστήρια. Και μπορεί έτσι να πληρώσουν και οι στρατηγικοί… μπαταχτσήδες, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης στοιχειωδών δικαιωμάτων, αφού οι υποθέσεις θα «τσουβαλιάζονται» χωρίς έλεγχο.
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στη ιστοσελίδα που δημοσιεύονται οι πλειστηριασμοί θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν δεκάδες ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί το επόμενο διάστημα, κυρίως για χρέη προς τρίτους και σε τράπεζες. Μέσα στον Μάιο έχουν προσδιοριστεί στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας τέτοιες υποθέσεις που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις, αν και σε πολλές περιπτώσεις αφορούν σε πτωχευμένες επιχειρήσεις που χρωστούν δάνεια.