Συνεχίστηκε σήμερα, με την αντεξέταση του Χαράλαμπου Ανδρέου, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου, η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του τετραπλού φόνου της Αγίας Νάπας, που έγινε το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2016 στην Οδό Καταλυμάτων.
Κατά την επίθεση, που έγινε στο εστιατόριο The Stone Garden, σκοτώθηκαν οι Θεοφάνης Θεοφάνους, άλλως Καλοψιδιώτης, το ζεύγος Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου και ο Yani Vogli, ένας εκ των δραστών του φονικού.
Σήμερα, ο Νίκος Δημητρίου, συνήγορος υπεράσπισης του Παναγιώτη Πένταυκα ανέφερε ενώπιον του Σώματος ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία αναφέρθηκε από τον μάρτυρα κατηγορίας Χαράλαμπο Ανδρέου το όνομα «του δικηγόρου Χριστόφορου Δημητρίου» και ζήτησε όπως ετοιμαστεί το πρακτικό με τη σχετική αναφορά, γιατί, όπως εξήγησε, ενδεχομένως να προκύπτουν αντιδεοντολογικά, πειθαρχικά ή και ποινικά αδικήματα για σκοπούς διερεύνησης των ανακριτικών αρχών.
Ανέφερε ακόμα ότι ο Χριστόφορος Δημητρίου είναι στη διάθεση των ανακριτικών αρχών, ενώ δίνει τη συγκατάθεση του, ώστε να ελεγχθούν όλα τα τηλεπικοινωνιακά του δεδομένα κατά τον ουσιώδη χρόνο. Παράκληση, συνέχισε ο κ. Δημητρίου, σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο να περατωθεί ενόσω εκκρεμεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου η παρούσα δίκη.
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Ελλη Παπαγαπίου, ανέφερε ότι θα ζητήσει από το Δικαστήριο όπως ετοιμαστούν τα σχετικά πρακτικά, ώστε η υπόθεση να εξεταστεί δεόντως από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας μετά το πέρας της δίκης.
Μετά την εξέλιξη αυτή, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο Ανδρέας Λουκά, αστυνομικός στο ΤΑΕ Αρχηγείου, ο οποίος ανέφερε ότι για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης, είχε συλλάβει στις 1/7/16 τον δεύτερο κατηγορούμενο Παναγιώτη Πένταυκα, ενώ με άλλους ανακριτές διεξήγαγαν έρευνα στο γραφείο του κατηγορούμενου στο κλαμπ Toga – Toga (ιδιοκτησίας του Πένταυκα) και στο σπίτι του, απ’ όπου παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της κ. Παπαγαπίου, ο μάρτυρας υπέδειξε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Παναγιώτη Πένταυκα και ανέφερε ότι αναζητήθηκαν στην γύρω περιοχή του κλαμπ και του σπιτιού του τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε, χωρίς όμως να εντοπιστούν. Ανέφερε ακόμα πως όταν οι ανακριτές ρώτησαν τον κατηγορούμενο πού βρίσκονταν τα αυτοκίνητα αυτός δεν απάντησε τίποτε, σημειώνοντας ότι στις 9/7/16 εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το ένα από τα δύο αυτοκίνητα.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο (Suzuki swift) είναι αυτό που, σύμφωνα με το μάρτυρα κατηγορίας Χαράλαμπο Ανδρέου, είχε πάρει ο κατηγορούμενος Παναγιώτης Πένταυκας τον ίδιο και τον Μάριο Χριστοδούλου άλλως Μπένη για να τους υποδείξει την διαδρομή διαφυγής μετά τη διάπραξη του φόνου στην Αγία Νάπα, διαδρομή στην οποία δεν υπήρχαν καθόλου κάμερες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του Παναγιώτη Πένταυκα, ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι στο κλαμπ του κατηγορουμένου υπήρχαν σε περίοπτο μέρος αρκετές κάμερες παρακολούθησης και ότι δεν είχε πληροφορηθεί πως υπήρχαν κάμερες και στο χώρο στάθμευσης του κλαμπ.
«Δεν είπαμε στον 2ο κατηγορούμενο να πάρουμε τις κάμερες παρακολούθησης, γιατί η Αστυνομία πίστευε ότι αυτός δεν συμπεριλαμβανόταν στους εκτελεστές και δεν τέθηκε θέμα παραλαβής του κλειστού κυκλώματος για να ελεγχθεί πού βρισκόταν στις 23/6/16», είπε και παραδέχθηκε ότι «ο κατηγορούμενος μας είπε να πάρουμε τις κάμερες, αλλά εμείς δεν το θεωρήσαμε απαραίτητο».
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως «δεν είναι τυχαίος ο λόγος που δεν πήρε η Αστυνομία τις κάμερες. Αν τις έπαιρνε η Αστυνομία, θα έβλεπε πού βρισκόταν ο κατηγορούμενος από την 1 – 30/6/16 και ενδεχομένως να μην βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Θα είμαστε είτε στα σπίτια μας, είτε στη φυλακή», είπε, με τον μάρτυρα να επαναλαμβάνει πως «θεωρούσαμε ότι ο κατηγορούμενος δεν συμπεριλαμβανόταν στους εκτελεστές, όχι ότι δεν ήταν εμπλεκόμενος στο φόνο».
«Προκαλώ τους ανακριτές να πάρουν τις κάμερες και να φέρουν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για να εντοπίσουν τις κινήσεις του 2ου κατηγορούμενου», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του Παναγιώτη Πένταυκα.
Σε άλλο σημείο της αντεξέτασης, ο κ. Δημητρίου ανέφερε στο μάρτυρα ότι οι ανακριτές «δεν έδωσαν καθόλου – μα καθόλου σημασία στα δύο αυτοκίνητα του κατηγορουμένου», με τον κ. Λουκά να απαντά πως «δώσαμε σημασία στην ανεύρεση των δύο οχημάτων». Σε υποβολή του δικηγόρου ότι και τα δύο αυτοκίνητα βρίσκονταν σταθμευμένα έξω από το κλαμπ Toga – Toga αλλά οι ανακριτές δεν τα είδαν, ο μάρτυρας είπε πως έγινε έρευνα για τα δύο οχήματα αλλά δεν εντοπίστηκαν από την αστυνομία.
Σε άλλες ερωτήσεις του δικηγόρου, ο κ. Λουκά απάντησε ότι «στην αναφορά μου δεν έγραψα ότι ρωτήσαμε τον κατηγορούμενο για το πού βρισκόταν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο (Suzuki swift) και ότι αυτός δεν μας απάντησε».
«Ηρθατε εδώ και βάλατε και από τη τσέπη σας για να εμπλέξετε τον 2ο κατηγορούμενο. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ήταν μπροστά στα μάτια σας», είπε ο Νίκος Δημητρίου, με τον μάρτυρα να επαναλαμβάνει πως όταν έγινε έρευνα δεν εντοπίστηκαν τα δύο οχήματα.
Ερωτηθείς κατά πόσον η Αστυνομία θα διερευνούσε πληροφορία που ανέφερε πως οι Χαράλαμπος Ανδρέου, Μάριος Χριστοδούλου, άλλως Μπένη, και Παναγιώτης Πένταυκας βρέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο (Suzuki swift), ο μάρτυρας είπε πως δεν μπορεί να απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις.
Ακολούθησε η κατάθεση του αστυνομικού Μάριου Αποστόλου που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λάρνακας, ο οποίος μεταξύ άλλων έλαβε κατάθεση από τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Πένταυκα και μίλησε με διάφορα πρόσωπα, όπως τον πατέρα του, ένα υπάλληλο και μία αλλοδαπή (που δήλωσε φιλενάδα του 3ου κατηγορουμένου Dejan Loy) που εργάζονταν στο κλαμπ Toga – Toga και ένα επιχειρηματία. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, κανένας από όσους μίλησε δεν δέχθηκε να υποβάλει γραπτή κατάθεση και πως όλοι του ανέφεραν ορισμένα πράγματα προφορικά.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ένα άτομο που, όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος, βρισκόταν μαζί του το βράδυ του φόνου, είπε στην Αστυνομία πως από τις 20.00 – 22.45 ήταν με φίλους του σε χώρο διασκέδασης στην Ορόκλινη, αναρτώντας μάλιστα σχετική φωτογραφία σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Το άτομο αυτό ανέφερε ακόμα ότι πήγε στο Τoga – Toga στις έντεκα το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016 όπου και παρέμεινε με τον κατηγορούμενο μέχρι τις 05.30 το πρωί της επόμενης ημέρας.
Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε πως μία κοπέλα από τη Ρουμανία (υπάλληλος στο Toga – Toga) που πήγε στις 4/7/16 να επισκεφθεί τον Dejan Loy στα κρατητήρια του Α.Σ. Αγίας Νάπας, ανέφερε προφορικώς ότι είχε καταχωρημένο στο κινητό της τηλέφωνο τον κρατούμενο ως «Dejan2». Σε ερώτηση κατά πόσον ο κατηγορούμενος είχε και δεύτερο νούμερο η κοπέλα απάντησε πως μια φορά ο Dejan της τηλεφώνησε από άλλο κινητό τον αριθμό του οποίου δεν θυμόταν.
Είπε ακόμα ότι ο Dejan που εργαζόταν ως φρουρός ασφαλείας του Θεοφάνη Θεοφάνους, της συνέστησε να μην χρησιμοποιήσει ποτέ το συγκεκριμένο νούμερο γιατί το χρησιμοποιούσε αποκλειστικά για να μιλά με το αφεντικό του.
Οσον αφορά τα όσα προφορικά ανέφερε ο πατέρας του Παναγιώτη Πένταυκα, ο μάρτυρας είπε πως ο λόγος που δεν ήθελε να δώσει γραπτή κατάθεση ήταν επειδή από τη σύλληψη του γιου του ολόκληρη η οικογένεια είχε στοχοποιηθεί από τα ΜΜΕ και ότι όσα γράφονταν δεν είναι πραγματικότητα.
Μεταξύ άλλων, ο πατέρας του Πένταυκα ανέφερε πως ο Παναγώτης δεν είχε αντιπαλότητα με τον Φάνο Καλοψιδιώτη και ότι το 2015 είχε κληθεί με το γιο του στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίας Νάπας όπου τους έγινε σύσταση να προσέχουν γιατί ενδεχομένως να αποτελούσαν στόχο εγκληματικής ενέργειας.
Στο σημείο αυτό η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε και οι τρεις Δικαστές του Κακουργιοδικείου, η Ελλη Παπαγαπίου και οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέβηκαν στο πίσω χώρο στάθμευσης του Δικαστηρίου, όπου προέβησαν σε αυτοψία του αυτοκινήτου (Suzuki swift) που είχε μεταφερθεί με πλατφόρμα από το χώρο φύλαξης του Αρχηγείου Αστυνομίας.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 15 Μαΐου.