Σύνταξη από 5 έως και 12 χρόνια νωρίτερα κλειδώνουν οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζοντας με «αίτηση τώρα» πλασματικά έτη ασφάλισης, λόγω σπουδών, στρατιωτικής θητείας, παιδιών, αλλά και χρόνου ανεργίας, ασθένειας, κενών ασφάλισης, ακόμη και ημερών απεργίας.
Ολοι οι παραπάνω πλασματικοί χρόνοι γίνονται συντάξιμοι και μετρούν ως ένσημα όπως στην κανονική ασφάλιση.
Τα οφέλη από εξαγορά χρόνου ασφάλισης είναι:
- Η μείωση των ορίων ηλικίας.
- Η μείωση του πραγματικού εργάσιμου βίου.
- Η έξοδος στη σύνταξη αρκετά χρόνια νωρίτερα.
Πέρα από τα πλασματικά έτη που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ασφαλισμένοι, πρέπει να προσέξουν 4 σημεία:
- Πότε πρέπει να τα αναγνωρίσουν.
- Σε ποιο φορέα (αν υπάρχουν διαδοχικά Ταμεία).
- Πόσα χρόνια γλιτώνουν από το όριο ηλικίας και τον εργάσιμο βίο.
- Πόσο μετρούν στο ποσό της σύνταξης.
Υπάρχουν πέντε κανόνες στα πλασματικά έτη για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που είναι:
- Ο χρόνος της ανεργίας και της ασθένειας είναι δωρεάν, εφόσον οι ασφαλισμένοι που έμειναν άνεργοι για κάποια διαστήματα ή είχαν απουσιάσει λόγω βραχύβιας ή μεγαλύτερης ασθένειας είχαν επιδοτηθεί για τους λόγους αυτούς με επίδομα ανεργίας ή με επίδομα ασθένειας.
- Οι υπόλοιποι πλασματικοί χρόνοι (παιδιών, σπουδών, κενά ασφάλισης) αναγνωρίζονται στα συντάξιμα έτη, κατόπιν εξαγοράς.
- Η εξαγορά ακρίβυνε με το νόμο Κατρούγκαλου και για όποιον κάνει αίτηση από 13/5/2016 και μετά ο κάθε μήνας κοστίζει εισφορά ίση με το 20% του μισθού.
- Οσοι έκαναν αίτηση πριν από το νόμο πληρώνουν για όλους τους χρόνους 168 ευρώ το μήνα και για τη στρατιωτική θητεία εισφορά 20% του μισθού, με έκπτωση κατά 35% ή 50%, όχι όμως κάτω από τα 168 ευρώ το μήνα.
- Για τους γονείς, που απέκτησαν παιδί μετά το 2000, η νομοθεσία προβλέπει από 1 έως πέντε πλασματικά έτη δωρεάν, με μία προϋπόθεση όμως: Τα έτη αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν δωρεάν από τους ασφαλισμένους, είτε από τον άνδρα είτε από τη γυναίκα, για να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις πλήρους σύνταξης, δηλαδή για να έχουν 40 χρόνια στα 62. Η διάταξη αυτή του ν. 3655/2008 δεν έχει αλλάξει και κατά κύριο λόγο ευνοεί τα νέα ζευγάρια που αποκτούν παιδί και τυγχάνει μάλιστα να είναι και νέοι ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και μετά. Στην ηλικία των 62 (ή και αργότερα αν αλλάξει ο νόμος) μπορεί ο ένας από τους δύο να αξιοποιήσει το δωρεάν πλασματικό χρόνο λόγω τέκνων και να συμπληρώσει πιο γρήγορα τα 40 χρόνια για πλήρη σύνταξη.
- Ο χρόνος της ειδικής εξάμηνης άδειας μητρότητας που θεσπίστηκε με το ν. 3655/2008 για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που παίρνουν την ειδική άδεια μητρότητας μετά τον τοκετό είναι συντάξιμος και προστίθεται στο συνολικό χρόνο ασφάλισης, χωρίς εξαγορά. Οι μητέρες που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας, έχουν συνολικά 9 μήνες δωρεάν πλασματικό χρόνο ασφάλισης μαζί με το χρόνο απουσίας από την εργασία τους (119 μέρες) πριν και μετά τον τοκετό.