Ως μεγάλο βήμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζουν τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών επιτελικά στελέχη τραπεζών, ωστόσο, όπως εκτιμούν, για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.
Οπως σημειώνουν, η συμφωνία τερματίζει μια πολύμηνη περίοδο αβεβαιότητας, που είχε σοβαρές επιπτώσεις τόσο στις καταθέσεις όσο και στα «κόκκινα» δάνεια, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για τη σε βάθος συζήτηση για το θέμα του χρέους, ζήτημα που με τη σειρά του αποτελεί το διαβατήριο για την ένταξη της χώρας μας στο QE της ΕΚΤ. Mετά τη συμφωνία θα ακολουθήσουν τις επόμενες 6 εβδομάδες εντατικές συζητήσεις για το θέμα του χρέους και οι οποίες πιθανότατα θα οδηγήσουν στην εξειδίκευση μεσοπρόθεσμων μέτρων. Ωστόσο, για την ένταξη της χώρας στο QE θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, πιθανότατα μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει ξεκαθαρίσει ότι για την ένταξη της Ελλάδας στο QE δεν αρκούν πολιτικές δηλώσεις ή η γενική αναφορά μέτρων, αλλά αυτά θα πρέπει να συνιστούν νομικές δεσμεύσεις, δηλαδή να ψηφιστούν από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Μόνον έτσι η ΕΚΤ θα βάλει τη σφραγίδα της κρίνοντας βιώσιμο το ελληνικό χρέος, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο QE. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να δούμε συγκεκριμένα μέτρα να περνούν από τη γερμανική Βουλή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν κάποια διατύπωση που θα μπορούσε να επιτρέψει στον κ. Ντράγκι να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα του QE, ωστόσο αυτό δεν θεωρείται το πιθανότερο. Το πιθανότερο είναι –κι εδώ– να μη γίνει αυτό για το οποίο η κυβέρνηση εμφανιζόταν ανυποχώρητη: ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εάν δεν οδηγεί σε άμεση ένταξη της χώρας στο QE. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία δημιουργεί μία ακόμη ευκαιρία για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, αρκεί αυτήν τη φορά η κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.