Παιδοψυχίατρος νοσοκομείου έγραφε κατ’ εξακολούθηση αντιψυχωσικά φάρμακα σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους! Χρησιμοποιούσε το ΑΜΚΑ που του χορηγούσε ιατρικός επισκέπτης. Ο αριθμός των εικονικών συνταγών που έγραφε ο παιδοψυχίατρος ανέρχεται σε 304 για τα έτη 2014, 2015, 2016 (συνεπής…), προκαλώντας ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ύψους 149.447,74 ευρώ.
Σχεδόν μία ολόκληρη περιοχή της χώρας πάσχει από «φλεγμονώδη νόσο του εντέρου» και μάλιστα λόγω «φαρμακευτικής αγωγής». Αυτό προέκυψε από εκτεταμένη έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ σε τρεις νομούς της χώρας για τη συνταγογράφηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, συχνά αναγράφονταν σκευάσματα ειδικής διατροφής με αναληθείς διαγνώσεις νόσων, από τις οποίες δεν πάσχουν οι ασφαλισμένοι. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν προκύπτει καν ότι οι γιατροί είχαν εξετάσει τους ασθενείς. Στην ίδια περιοχή οι γιατροί είχαν προτίμηση σε σκεύασμα μιας συγκεκριμένης εταιρείας με αξία περίπου 450 ευρώ για μηνιαία θεραπεία ανά ασφαλισμένο.
Σε ιδιωτική κλινική νοσηλεύονταν σε συνεχή διαδοχικά διαστήματα ασφαλισμένοι, χωρίς κάποιοι εξ αυτών να έχουν ανάγκη νοσηλείας, λειτουργώντας δηλαδή ως «οίκος ευγηρίας» και χρέωνε Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) με σοβαρότατες παθήσεις στον ΕΟΠΥΥ, από τις οποίες δεν έπασχαν. Είναι ενδεικτικό ότι ασφαλισμένος νοσηλεύτηκε το ίδιο έτος 18 φορές στην ίδια ιδιωτική κλινική.
Οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ για το 2016 καταδεικνύουν ότι μετά επτά χρόνια σκληρών περικοπών των δαπανών Υγείας, κάποιοι συνεχίζουν το «πάρτι». Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν πολλές. Γιατροί συνταγογραφούσαν σε ασφαλισμένους σε μηνιαία βάση φάρμακο, η συσκευασία του οποίου καλύπτει τρεις έως τέσσερις μήνες θεραπείας! Κατά τον έλεγχο του γιατρού που είχε συνταγογραφήσει τον μεγαλύτερο όγκο των συγκεκριμένων σκευασμάτων, διαπιστώθηκε ότι τα έγραφε χωρίς ο ασφαλισμένος να πάσχει από τη νόσο, ενώ μεταγενέστερα ακύρωνε τη συνταγογράφηση, χωρίς να εκτελούνται οι συνταγές, ενδεχομένως για να τις χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικό στοιχείο έναντι του εκπροσώπου της φαρμακευτικής εταιρείας που παρήγαγε το φάρμακο, για ίδιον όφελος…
Φαρμακοποιός είχε υποβάλει τιμολόγια στον ΕΟΠΥΥ που δεν ανταποκρίνονταν στην αξία των συνταγών που είχε καταθέσει και είχε αποζημιωθεί γι’ αυτά ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ με 148.000 ευρώ. Ιδιωτικές κλινικές καταχρηστικά χρέωναν τους ασφαλισμένους με υψηλά ποσά είτε για αναγκαστική αναβάθμιση θέσης (δεν υπήρχε τετράκλινος θάλαμος που προβλέπεται στη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ) είτε ακόμα και για υλικά το κόστος των οποίων περιλαμβάνεται κανονικά στο ΚΕΝ που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Σε μία τέτοια περίπτωση ο ασφαλισμένος πλήρωσε μόνο για υλικά 4.080 ευρώ.
Το 2016 η ΥΠΕΔΥΦΚΑ διενήργησε 332 ελέγχους, η πλειονότητα των οποίων σε γιατρούς (97), ιδιωτικές κλινικές (64), διαγνωστικά κέντρα (50) και φαρμακεία (28). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε πέρυσι και στους ελέγχους στη συνταγογράφηση αναλώσιμων υλικών και κυρίως επιθεμάτων και ειδικών διατροφικών σκευασμάτων, ένα πεδίο έως πρόσφατα ελεύθερο για ευρεία διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι από τους ελέγχους της ΥΠΕΔΥΦΚΑ φάνηκε ότι περισσότεροι από 1.000 γιατροί σε όλη τη χώρα εξέδιδαν παράτυπες ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για χορήγηση επιθεμάτων κατακλίσεων (χρησιμοποιούσαν την ίδια φωτογραφία για διαφορετικούς ασθενείς, έγραφαν αναληθή στοιχεία και διαγνώσεις). Συνολικά, το 2016 η τέως γενική επιθεωρήτρια ΥΠΕΔΥΦΚΑ, κ. Γεωργία Γεωργιάδου, επέβαλε χρηματικές κυρώσεις ύψους 1.649.633,77 ευρώ σε παρόχους, ποσό-ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Παράλληλα, η υπηρεσία προχώρησε σε προτάσεις προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τη θεσμική θωράκιση του Οργανισμού σε φαινόμενα απάτης που εντόπισε, είτε με τα επιθέματα, είτε με τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, είτε με τις χρεώσεις ασφαλισμένων από τις κλινικές. Και αυτό παρά τη σοβαρή υποστελέχωσή της: λειτουργεί με 54 άτομα προσωπικό, έναντι 181 οργανικών θέσεων, με ελάχιστη γραμματειακή – διοικητική υποστήριξη και χωρίς νομική υποστήριξη. Πριν από λίγες ημέρες η κ. Γεωργιάδου παύθηκε από τη θέση της με απόφαση Ξανθού-Πολάκη μετά πέντε χρόνια υπηρεσίας στο συγκεκριμένο πόστο με θετικά κατά γενική ομολογία αποτελέσματα. Η ίδια σε αποχαιρετιστήρια επιστολή της ευχαρίστησε τους συνεργάτες της που δούλεψαν κοντά της, «κόντρα σε πολλές επιθέσεις και κτυπήματα».