Σχεδόν έναν αιώνα έκαστος φυλάκισης μέτρησαν χθες τρεις Ουκρανοί από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, για απόπειρα να βγάλουν παράνομα εκτός Ελλάδας, και συγκεκριμένα από τη Μεσσηνία, 45 Ιρακινούς και Σύρους.
Το περιστατικό συνέβη στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016 στην παραλία του Αϊ-Γιαννάκη στην Κυπαρισσία, όπου οι λιμενικοί βρήκαν το πλοιάριο προσαραγμένο στην ακτή, καθώς είχε βγει πολύ έξω και τους μετανάστες να κρύβονται στο δάσος της Ελαίας.
Το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους και επέβαλε στον καθένα ποινή φυλάκισης 93 ετών, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα 10.
Προσάραξε
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των λιμενικών, το πρωί στις 7 Δεκεμβρίου ειδοποιήθηκαν από πολίτη ότι στη συγκεκριμένη παραλία είναι προσαραγμένο πλοιάριο.
Στην περιοχή έσπευσαν στελέχη του Λιμεναρχείου Πύλου και του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Κυπαρισσίας, όπου εντόπισαν προσαραγμένο το μηχανοκίνητο σκάφος «MARIBELA», σημαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις Ουκρανοί. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν στη δασώδη περιοχή της Ελαίας 45 άτομα, εκ των οποίων επτά παιδιά και εννέα γυναίκες.
Οι λιμενικοί εκτίμησαν ότι το καράβι βγήκε εκεί τη νύχτα και από λάθος χειρισμό του καπετάνιου προσάραξε. Οι Ουκρανοί τούς είπαν ότι είχαν πάθει μηχανική βλάβη και ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους μετανάστες, ούτε επρόκειτο να τους μεταφέρουν. Παράλληλα, έδειξαν όλα τα ναυτιλιακά έγγραφα ότι έκαναν νόμιμη μεταφορά πετρελαίου από τη Σεβαστούπολη με προορισμό την Αλβανία.
Οι μάρτυρες σημείωσαν πως, αν πράγματι είχαν βλάβη, θα έπρεπε να έχουν ειδοποιήσει τις Αρχές γι’ αυτό, ενώ κάποιοι από τους αλλοδαπούς είπαν πως είχαν έρθει από την Αθήνα με σκοπό να επιβιβασθούν σε πλοίο που θα τους πήγαινε Ιταλία. Μάλιστα, ένας για την τετραμελή οικογένειά του είχε πληρώσει 20.000 ευρώ σε δουλεμπόρους.
Απολογίες
Κατά τις απολογίες τους, ο κυβερνήτης του πλοίου είπε πως αυτό ήταν το πρώτο του ταξίδι ως καπετάνιος και πως βρήκε τη δουλειά από αγγελία σε εφημερίδα στη Σεβαστούπολη.
Τον προσέλαβαν με τρίμηνη σύμβαση για μεταφορά πετρελαίου από την Τουρκία στην Αλβανία και μισθό 1.500 δολάρια το μήνα. Αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, ενώ δικαιολόγησε την προσάραξη, λέγοντας ότι λόγω καταιγίδας έπαθε μηχανική βλάβη και σταμάτησε. Παράλληλα, χάλασε η άγκυρα και τα κύματα τον πέταξαν έξω.
Είπε πως προσπαθούσαν μόνοι τους να επισκευάσουν τη βλάβη, διότι αν ειδοποιούσαν τις Αρχές, θα έπρεπε η πλοιοκτήτρια εταιρεία να πληρώσει την επισκευή και κατέληξε λέγοντας πως βρέθηκαν «τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο».
Τη μεταφορά αρνήθηκε και ο ναύτης, λέγοντας πως ο μηχανικός κάποια στιγμή τού έδειξε μήνυμα που έφθασε στο τάμπλετ του πλοίου για μεταφορά 10 ατόμων στην Ιταλία και κανείς τους δεν ήξερε τίποτα για κάτι τέτοιο.
Με τη σειρά του ο μηχανικός είπε πως πράγματι ήρθε αυτό το μήνυμα από άγνωστο αριθμό, το οποίο έδειξε στον καπετάνιο και όλοι αρνήθηκαν ότι θα κάνουν κάτι τέτοιο. Μάλιστα, είπε ότι δεν ήρθαν σε επαφή με τους μετανάστες.
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν πείσθηκε από την εκδοχή τους και ύστερα και από πρόταση της εισαγγελέως, κρίθηκαν ένοχοι.