Επικαλείται την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας πως ο τουρκικός στρατός θα παρέχει ασφάλεια στο σύνολο του νησιού
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στη κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», επιμένει πως μετά τη λύση του κυπριακού θα πρέπει να υπάρχουν τουρκικές εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα λέγοντας πως «οι υφιστάμενες συνθήκες εγγυήσεως και συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας του νησιού». Εκφράζει παράλληλα την άποψη πως ένα σχέδιο λύσης το οποίο δεν θα προνοεί εγγυήσεις και παραμονή τουρκικού στρατού δεν θα εγκριθεί σε δημοψήφισμα από τους Τουρκοκύπριους και επικαλείται δημοσκοπήσεις που έγιναν στα κατεχόμενα. Για την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στη Κύπρο μετά τη λύση του κυπριακού, επικαλείται την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας πως ο τουρκικός στρατός θα παρέχει ασφάλεια στο σύνολο του νησιού από εξωτερικούς κινδύνους.
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών εμμέσως πλην σαφώς, διαμηνύει πως μετά τη λύση του κυπριακού η Τουρκία θα διατηρήσει και το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης στη Κύπρο, λέγοντας πως «σε ένα μελλοντικό κράτος εταιρικής σχέσης, όσο θα είναι σεβαστή η συνταγματική τάξη και η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, δεν θα υπάρχει τίποτα που να φοβάστε (οι Ελληνοκύπριοι) από τη Τουρκία».
Τελευταία ευκαιρία
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του υποστηρίζει πως η παρούσα διαδικασία των συνομιλιών είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του κυπριακού, καθώς «το παράθυρο ευκαιριών κλείνει γρήγορα μετά από 50 χρόνια συνομιλιών». Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως κατά την άποψη του αυτοί που θα χάσουν περισσότερα αν δεν λυθεί το κυπριακό είναι οι Ελληνοκύπριοι και για αυτό ισχυρίστηκε πως η λύση πρέπει να είναι τέτοια που θα κερδίζουν όλοι. Όπως είπε χαρακτηριστικά «εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι διατεθειμένοι να πάνε το επιπλέον μίλι (απόσταση), τότε πρέπει να σκεφτείτε ποια πλευρά έχει να χάσει περισσότερο». Για τους Τουρκοκύπριους σημειώνει ότι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν της υποστήριξης και της φιλίας της Τουρκίας, εννοώντας προφανώς πως ή Άγκυρα θα ενισχύσει το ψευδοκράτος.
Ο Τσαβούσογλου κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά «να πάρει τον χρόνο, για να κάνει μια λογική ψυχρή ανάλυση, κόστους – οφέλους και να αποφασίσει, ποια πορεία δράσης θα είναι στο προς δικό της μακροπρόθεσμο όφελος».
Νέα Γενεύη μόνο αν…
Σε σχέση με το ενδεχόμενο σύγκλησης νέας διάσκεψης στη Γενεύη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει πως «η διοργάνωση μια νέας διάσκεψης για το κυπριακό, θα έχει νόημα μόνο εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις στο νησί, ειδικά όσον αφορά στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, δηλαδή τη διακυβέρνηση, τη κοινή χρήση ενέργειας, την ΕΕ, την οικονομία και το περιουσιακό. Χωρίς αυτά δεν νομίζουμε ότι μια δεύτερη διάσκεψη θα μπορούσε να παράγει σημαντικά αποτελέσματα».
Οι τέσσερις ελευθερίες
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών επιμένει επίσης στη θέση πως οι Τούρκοι υπήκοοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά των Ευρωπαίων υπηκόων στη Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού, για να υπάρχει – κατά την άποψη του – ισορροπία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Όπως λέει στη συνέντευξη «η ισότιμη μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων πολιτών, η οποία θα περιορίζεται φυσικά στο νησί, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εξωτερικής ισορροπίας μεταξύ των δύο μητέρων πατρίδων στη Κύπρο. Είναι επίσης μια οικονομική αναγκαιότητα για τη βιωσιμότητα της λύσης. Πρέπει λοιπόν να τοποθετηθεί μέσα στην ίδια τη συνολική διευθέτηση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Αέριο και θερμό επεισόδιο
Στη συνέντευξη του στον «Φιλελεύθερο» ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών χαρακτηρίζει αβάσιμους τους φόβους για θερμό επεισόδιο στη Κύπρο, λέγοντας πως η Τουρκία δεν προκαλεί αλλά ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Θεωρεί πρόκληση το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, γιατί κατά την άποψη του αγνοεί τα «αναφαίρετα» δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες. Το μήνυμα κατά τον Τσαβούσογλου είναι πως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να κατανοήσουν τα οφέλη που θα προκύψουν από την οικονομική συνεργασία στο νησί και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Στόχος της Τουρκίας, λέει, δεν είναι η κλιμάκωση… αλλά καλεί τη Λευκωσία να αποφύγει «μονομερείς ενέργειες» στην ΑΟΖ.
Ελληνοτουρκικά – ΕΕ
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θεωρεί πως μια ολοκληρωμένη διευθέτηση στη Κύπρο θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η σχέση Ελλάδας Τουρκίας ήταν πάντα σημαντικά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη περιοχή.
Τέλος ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, επισημαίνει πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει προτεραιότητα για την Άγκυρα. Όπως λέει «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται πάνω σε καθαρά τεχνικές βάσεις και τα πολιτικά αδιέξοδα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο. Αναμένουμε η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να λάβει συγκεκριμένα θετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης εμπιστοσύνης»