Αν γνωρίζει η Κομισιόν περί άτυπης συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για τον περιορισμό του αριθμού επανένωσης οικογενειών προσφύγων, τη στιγμή που στην Ελλάδα βρίσκονται 2.500 πρόσφυγες με έτοιμα τα χαρτιά και αν ένας τέτοιος περιορισμός είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ και Νίκος Χουντής της ΛΑΕ.
Ο κ. Ανδρουλάκης, με την ερώτηση που κατέθεσε, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τον γερμανικό νόμο, ο οποίος θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την οικογενειακή επανένωση προσφύγων. Συγχρόνως, ο ευρωβουλευτής αναφέρεται στην άτυπη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας που αποκαλύφθηκε από τον ελληνικό Τύπο (Εφημερίδα των Συντακτών) και θέτει ένα μηνιαίο μορατόριουμ στην οικογενειακή επανένωση προσφύγων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 2.500 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη γραφειοκρατική διαδικασία οικογενειακής επανένωσης και ετοιμάζονται να φύγουν για τη Γερμανία, όπου τους περιμένουν συγγενείς πρώτου βαθμού. Όμως, βάσει της συμφωνίας που δημοσιεύθηκε, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα αναχωρούν για τη Γερμανία σε μόλις 70 τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες πρόσφυγες θα χρειαστεί να περιμένουν πολλούς μήνες μέχρι να επανενωθούν με τους συγγενείς τους, επισημαίνει ο κ. Ανδρουλάκης.
Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, για «τη μυστική και απαράδεκτη συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας που αποκάλυψε ο ελληνικός Τύπος και η οποία αφορά στον παράνομο περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που μεταφέρονται στη Γερμανία με τη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης».
Ο κ. Χουντής, στην ερώτησή του, αναφέρεται στη δημοσιευμένη στον Τύπο επιστολή του Έλληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, προς τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, «η οποία επιβεβαιώνει την κρυφή συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας, που παραβιάζει τη Συμφωνία του Δουβλίνου και τα ελάχιστα δικαιώματα των προσφύγων, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα εντός εξαμήνου να μεταβούν στη Γερμανία, να παραμείνουν πρακτικά επ’ αόριστον εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα».
Ο ευρωβουλευτής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει τον κίνδυνο να αποτελέσει αυτή η πρακτική άλλοθι και για άλλες χώρες-μέλη για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο διεθνές δίκαιο, και τη δέσμευσή τους για απορρόφηση-μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων, που εκκρεμεί.
Τέλος, καλεί την Κομισιόν να τον ενημερώσει για τον αριθμό τον προσφύγων που ανά μήνα έχει δεχτεί η Γερμανία με τη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης, να τον βεβαιώσει ότι στις διαδικασίες μεταξύ Γερμανίας-Ελλάδας εφαρμόζονται οι προβλέψεις που ορίζει ο κανονισμός για τις περιπτώσεις επανένωσης και να πάρει μέτρα σε βάρος των δύο χωρών, «οι οποίες συμπράττουν στην προφανή παραβίαση της νομοθεσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των προσφύγων».
Με αφορμή την κατάθεση της σχετικής ερώτησης προς την Κομισιόν, ο κ. Χουντής χαρακτηρίζει την επιστολή του κ. Μουζάλα προς τον κ. Ντε Μεζιέρ «ένα ακόμη θλιβερό επεισόδιο στην πλήρη υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις της Γερμανίας».