Ένοχο στις πέντε κατηγορίες που αφορούν ανθρωποκτονία, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, διάρρηξη κατοικίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, κλοπή από κατοικία και περιαγωγής σε κατάσταση ανικανότητας για αντίσταση με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, έκρινε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου, τον Παναγιώτη Αλεξάνδρου, 27 χρόνων, από τα Λιβάδια Λάρνακας, αναφορικά με τον φόνο της Ντανιέλα Ρόσκα από τη Μολδαβία, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στο διαμέρισμα της στην Οδό Τουζ Χανέ, στην περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα, την 1η Νοεμβρίου 2015.
Στην αποτελούμενη από 94 σελίδες απόφαση του το Κακουργιοδικείο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το σύνολο των γεγονότων της υπόθεσης καθιστούν τον πρώην κατηγορούμενο και μετέπειτα μάρτυρα κατηγορίας Plamen Pelov, ως αυτουργό στην διάπραξη των αδικημάτων, ενώ με όσα καταλογίζει στον Παναγιώτη Αλεξάνδρου τον καθιστά συνεργό στη διάπραξη των αδικημάτων, «ως το πρόσωπο δηλαδή που τον προήγαγε στη διάπραξη τους».
Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο σημειώνει ότι εντοπίστηκαν ψέματα του κατηγορουμένου εκτός του Δικαστηρίου που αφορούν ουσιώδη ζητήματα και μπορούν να θεωρηθούν ως ενισχυτική μαρτυρία εναντίον του. Εξήγησε ότι το ένα ψέμα αφορά το GPS που χρησιμοποιήθηκε για παρακολούθηση του θύματος, χωρίς όμως να γνωστοποιήσει στον κάτοχο του GPS την αλήθεια για το σκοπό που θα το χρησιμοποιούσε. Το δεύτερο ψέμα αφορά τη χρήση δεύτερου κινητού τηλεφώνου με δεύτερη κάρτα, το οποίο ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε για να επικοινωνεί με τον Plamen Pelov.
Ανέφερε ακόμα ότι τα ψέματα του Παναγιώτη Αλεξάνδρου έγιναν σκόπιμα από αυτόν, αποδεικνύονται με την ανεξάρτητη μαρτυρία δύο άλλων μαρτύρων στους οποίους ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα, προφανώς λόγω φόβου για την αλήθεια και είναι προφανές ότι συνδέονται άμεσα με τη διάρρηξη του διαμερίσματος του θύματος και έγιναν από τον κατηγορούμενο προκειμένου να αποσυνδεθεί από το έγκλημα.
Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του σημειώνει επίσης πως ήταν έντονη η προσπάθεια της υπεράσπισης να πλήξει την αξιοπιστία του Plamen Pelov στηριζόμενη σε αποτελέσματα των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, προσπάθεια η οποία κατέστη ανεπιτυχής. Οσον αφορά την ανώμοτη δήλωση του κατηγορουμένου, το Κακουργιοδικείο αναφέρει πως αυτός επιχείρησε να ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα, προσθέτοντας ότι «ήταν έκδηλη η προσπάθεια του να πείσει το Δικαστήριο ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη στη διάρρηξη του διαμερίσματος του θύματος» από τους Plamen Pelov και Daniel Slavchev «και στο θάνατο του θύματος».
Αναφέρεται ακόμα ότι η εικόνα που σχημάτισε το Δικαστήριο παρακολουθώντας τον Plamen Pelov να καταθέτει ενώπιον του «είναι τόσο θετική όπως είναι όταν κάποιο πρόσωπο λέει την αλήθεια, παραθέτοντας τέτοιες λεπτομέρειες που μόνο ένας που πραγματικά βίωσε τα όσα εξιστόρησε, θα μπορούσε να τα αποδώσει με τον τρόπο και στην έκταση που αυτός τα απέδωσε». Το Δικαστήριο σημειώνει πως «τίποτε δεν κλόνισε την μαρτυρία» του Plamen Pelov, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία πως όσα ανέφερε στο Δικαστήριο ανταποκρίνονται πλήρως στην αλήθεια».
Το Σώμα στην απόφαση του τονίζει ότι ο κατηγορούμενος όχι μόνο προήγαγε τον Plamen Pelov και τον Daniel Slavchev να διαρρήξουν το διαμέρισμα του θύματος και να το κλέψουν αλλά δίνοντας ρητές και σαφείς οδηγίες, τους παρότρυνε να αρπάξουν, να κτυπήσουν και να δέσουν το θύμα εάν χρειαζόταν, ώστε να πετύχουν τον παράνομο σκοπό τους.
Τέλος, το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του σημειώνει ότι «η Κατηγορούσα Αρχή πέτυχε να αποδείξει πέραν από κάθε λογική αμφιβολία όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος». (Παναγιώτης Αλεξάνδρου).
Η Πρόεδρος του Σώματος διέταξε όπως ετοιμαστεί έκθεση του Γραφείου Ευημερίας για τον κατηγορούμενο και όρισε την 31η Μαΐου 2017 ως ημερομηνία για αγορεύσεις για μετριασμό ποινής.