Χίος – Εκρηκτική κατάσταση! Οι μετανάστες «προτιμούν» τη Χίο γιατί δεν έχει προαναχωρησιακό κέντρο – Ο καταυλισμός στη Σούδα “μυρίζει μπαρούτι”
Εκρηξη σοβαρών επεισοδίων ανά πάσα στιγμή αναμένουν στη Χίο, εξαιτίας των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν για μήνες εγκλωβισμένοι στο νησί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”.
Συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο, τονίζουν κάτοικοι του νησιού μετά τον πετροπόλεμο στο hotspot του νησιού στη ΒΙΑΛ.
Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στην «Καθημερινή» ότι ο βασικός λόγος που οι μετανάστες «προτιμούν» τους τελευταίους δύο μήνες τη Χίο είναι ότι δεν έχει δημιουργηθεί προαναχωρησιακό κέντρο στο νησί, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων, οπότε και δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας (20 Μαρτίου 2016).
Η κατάσταση στον καταυλισμό της Σούδας, όπου παραμένουν πολλοί άντρες από την Αλγερία και το Μαρόκο σε σκηνές, πολλές φορές ξεφεύγει από τον έλεγχο, σημειώνουν πηγές της αστυνομίας.
Εδώ και πολλούς μήνες το δημοτικό συμβούλιο της Χίου έχει αποφασίσει να κλείσει ο καταυλισμός, ωστόσο ελλείψει άλλων υποδομών οι φιλοξενούμενοι στη Σούδα καθημερινά αυξάνονται. Οι σκηνές πλέον έχουν φθάσει στη θάλασσα….
«Ξέφραγο αμπέλι»
Tο τελευταίο χρονικό διάστημα οι μεταναστευτικές ροές δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη Χίο. Την τελευταία εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι οι ροές στα άλλα νησιά ήταν σχεδόν μηδενικές, η Χίος είχε πάνω από 200 νέες αφίξεις.
«Στη Χίο υπάρχει το ξέφραγο αμπέλι της Σούδας», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας. «Το μήνυμα που περνάει λοιπόν σε όσους αποφασίζουν να κάνουν το ταξίδι είναι ότι, αν φτάσεις στη Χίο, δεν πρόκειται να σε στείλουν πίσω», συμπληρώνει.
Αντιθέτως, στα άλλα νησιά έχουν δημιουργηθεί προαναχωρησιακά κέντρα και έχουν οργανωθεί επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στην Τουρκία για εκείνους που έχουν απορριπτικές αποφάσεις και σε δεύτερο βαθμό.
Στη Λέσβο έως το τέλος του μήνα οι θέσεις στο προαναχωρησιακό κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ) θα φθάσουν τις 250, στην Κω (όπου παραμένουν κυρίως Πακιστανοί) στο ΠΡΟΚΕΚΑ οι θέσεις αυξάνονται σε 500.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις ανάμεσα στους κατοίκους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αναλαμβάνουν δράση και στελέχη της Χρυσής Αυγής.