Και όμως η Δικαιοσύνη μπορεί να προστατεύσει τα υπερχρεώμενα νοικοκυριά ενώπιον των ακραίων απαιτήσεων (όπως αποδεικνύεται από τις σχετικές αποφάσεις) ορισμένων τραπεζών. Η προσφυγή στην δικαιοσύνη με την αξιοποίηση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη μπορεί να αποβεί σωτήρια για ορισμένους δανειολήπτες, αφού αποφασίζει διαγραφή χρεών ακόμα και μέχρι 100%.
Γράφει ο: Βασίλης Κατσαρός
Αυτό βέβαια συμβαίνει εφόσον ο δανειοδοτηθείς επιτύχει να αποδείξει πλήρη αδυναμία για την κάλυψη των υποχρεώσεων του, όπως συνέβη πρόσφατα με δυο δικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα:
Το Ειρηνοδικείο Χανίων αποφάσισε «κούρεμα» χρέους κατά 100% πέτυχε για δανειολήπτη για συνολικό υπόλοιπο δανείου 56.000 ευρώ. Ο δανειοδοτηθείς εκπλήρωνε τις οικονομικές του υποχρεώσεις κανονικά μέχρι κάποια περίοδο που η σύζυγός του απολύθηκε από την δουλειά της. Ο ίδιος ανάπηρος συνταξιούχος του ΙΚΑ έχει σήμερα αποδοχές αποδοχές 762 ευρώ και μόνα περιουσιακά στοιχεία ένα αναπηρικό αυτοκίνητο και μια βάρκα.
Επίσης το Ειρηνοδικείο Αθήνας διέταξε την διαγραφή χρέους κατά 90% υπερχρεωμένου ζευγαριού με δύο παιδιά παρόλο που εμφάνιζε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία (ιδιόκτητη κατοικία και άλλα ακίνητα). Το ζευγάρι είχε προσφύγει στα δικαστήρια με ξεχωριστές αιτήσεις διότι δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει δάνεια που είχε λάβει στο παρελθόν όταν τα εισοδήματα και των δύο συζύγων ήταν πολύ υψηλότερα.
Ειδικότερα ο σύζυγος παλιότερα εργαζόταν αλλά από το 2011 πέρασε στην ανεργία και εισέπραττε μόνο το επίδομα του ΟΑΕΔ αλλά το 2013 βρήκε εργασία με αποδοχές 580 ευρώ μηνιαίως ενώ οι συνολικές οφειλές του στις τράπεζες υπερέβαιναν τα 120.000 ευρώ. Παράλληλα η γυναίκα του είναι άνεργη από το 2012 και δεν λαμβάνει πλέον επίδομα ανεργίας και είχε συνολικές οφειλές προς τις τράπεζες 62.000 ευρώ.
Το δικαστήριο κρίνοντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά θεώρησε ότι πρέπει να σωθούν όλα τα ακίνητα της οικογένειας. Πρόκειται για διαμέρισμα 80 τμ στο Χαϊδάρι και ένα οικόπεδο του συζύγου στον τόπο καταγωγής του με οικία 60τμ. Στην απόφαση αναφέρεται ότι το ζευγάρι δεν ενήργησε εκ δόλου αφού όταν έλαβε τα δάνεια είχε ετήσιο εισόδημα περί τα 40.000 ευρώ και επομένως μπορούσε τότε να τα εξυπηρετήσει.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που παρακολουθούν ανάλογες υποθέσεις το «κλειδί» για σημαντικό «κούρεμα» των δανείων είναι η απόδειξη από τους δανειοδοτηθέντες ότι κατά την περίοδο της λήψης των δανείων είχαν την δυνατότητα αποπληρωμής τους και αργότερα οι συνθήκες διαμορφώθηκαν δραματικά ενώ τα λίγα περιουσιακά τους στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους.