Ο Γενικός Ελεγκτής θα κοσκινίσει τα δάνεια με υπερχρεώσεις στο Συνεργατισμό

641

Απαλλάσσεται βαρίδια και γυρίζει σελίδα ο Συνεργατισμός, ο οποίος επιστρέφει στους πολίτες το 25% του μετοχικού κεφαλαίου σε ιδιώτες από τον Σεπτέμβρη

Στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή τίθενται τα δάνεια του Συνεργατισμού, τα οποία παρουσιάζουν υπερχρεώσεις τόκων. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πρόκειται να εξετάσει κατά πόσον η πρόβλεψη του ποσού των €111 εκ., τα οποία θα επιστραφούν σε χιλιάδες δανειζομένους, είναι επαρκής. Η υπόθεση των δανείων με καταχρηστικές χρεώσεις απασχόλησε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία απέστειλε σε κρατικούς φορείς, ημικρατικούς οργανισμούς και αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστολή με την οποία τους ζητεί να επανεξετάσουν τις δανειακές συμβάσεις, που έχουν συνάψει με τον Συνεργατισμό. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο οποίος -αφ’ ης στιγμής καταβάλλει τόκους για δάνεια προσφύγων- άρχισε από τον περασμένο Μάρτιο να διερευνά το ενδεχόμενο ύπαρξης καταχρηστικών χρεώσεων σε συμβάσεις, που δυνατόν να τον επηρεάζουν.

Απαλλαγή από το βαρίδι

Μετά τη σταυροφορία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και τις καταπελτικές αποφάσεις του, ο Συνεργατισμός (προς τιμήν του), αναγνώρισε την ύπαρξη λάθους στις επιτοκιακές χρεώσεις 11.323 δανείων της περιόδου 2007 – 2011 και δεσμεύτηκε διά μέσου των οικονομικών του αποτελεσμάτων ότι θα επιστρέψει σε δανειζόμενους το ποσό των €111 εκατομμυρίων, με τίμημα κεφαλαιακή επίπτωση της τάξης των €75,5 εκατομμυρίων. Παρ’ ότι το ποσό αυτό ενδεχομένως να τεθεί υπό την αμφισβήτηση του Γενικού Ελεγκτή, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης, υποδεικνύει ότι “ήταν αποτέλεσμα μιας επίπονης και δύσκολης άσκησης, η οποία πήγε μέχρι και 10 χρόνια πίσω, με στόχο ακριβώς να εντοπιστούν όλες οι περιπτώσεις”. Διαβεβαιώνοντας ότι ο Συνεργατισμός έχει τη διάθεση να αναγνωρίζει λανθασμένους χειρισμούς, ο κ. Χατζηγιάννης επισημαίνει ότι πρόκειται για “μιαν ανοικτή διαδικασία”.

Κύκλοι του Συνεργατισμού, οι οποίοι αναγνωρίζουν τις υπερχρεώσεις τόκων ως κακή τραπεζική πρακτική του παρελθόντος, θεωρούν ότι η αναγνώριση του λάθους και η έναρξη διαδικασίας αποκατάστασής του, απαλλάσσουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό από ένα ακόμη βαρίδι, επιτρέποντάς του να προχωρήσει τους αναπτυξιακούς του σχεδιασμούς.

Η διαδικασία της… υπομονής

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιστραφούν τα χρήματα στους δανειολήπτες αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα συζήτησης και απόφασης της ηγεσίας του Συνεργατισμού, η οποία έχει ήδη ενώπιόν της εισηγήσεις από ομάδα τεχνοκρατών. Πρόκειται, όμως, για μία πολυδαίδαλη διαδικασία, η οποία θα χρειαστεί υπομονή. Εντός Ιουνίου θα αποσταλούν στους δανειολήπτες επιστολές, με τις οποίες θα ενημερώνονται ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των δικαιούχων (μη εξοφλημένα δάνεια και δάνεια τα οποία έχουν εξοφληθεί μετά το 2011) και θα καλούνται σε συνάντηση για να πιστοποιήσουν ενυπόγραφα το επιστρεπτέο ποσό. Προβληματισμό προκαλούν, ωστόσο, οι περιπτώσεις δανείων τα οποία έχουν εξοφληθεί πριν από το 2011, όπως και περιπτώσεις για τις οποίες υπήρξε δικαστική απόφαση ή επιδιαιτησία. Μένει, επίσης, ως μετέωρο ερώτημα, ποια θα είναι η διαχείριση δανείων της περιόδου, τα οποία κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα λόγω επιτοκιακών υπερχρεώσεων και λανθασμένων υπολοίπων, καθώς επίσης και παρενέργειες σε εγγυητές.

Οι ποινικές έρευνες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται, εν τω μεταξύ, οι αστυνομικές έρευνες σε σχέση με “αμαρτωλά” δάνεια, στα οποία εμπλέκονται πρώην αξιωματούχοι του Συνεργατισμού και τα οποία δεν φέρουν τις απαραίτητες εξασφαλίσεις. Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των εν λόγω ερευνών, οι οποίες αφορούν κυρίως δάνεια από τα ΣΠΙ Στροβόλου, Αγίας Νάπας και Αγίας Φύλας, υπήρξε σύσκεψη υπό τον Γενικό Εισαγγελέα, η οποία πραγματοποιήθηκε προ δεκαημέρου.

Πληροφορίες της “Σ” αναφέρουν ότι αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προσπάθεια του Γενικού Εισαγγελέα είναι η πλήρης στοιχειοθέτησή τους το συντομότερο δυνατόν.

Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο Συνεργατισμός είχε διερευνήσει και παραπέμψει στον κ. Κώστα Κληρίδη τουλάχιστον 10 υποθέσεις, που αφορούν τέτοιου είδους δάνεια.

“Πάμε για άλλα”

Έπειτα από τρία χρόνια κι ενώ επιδιώκει να βρεθεί στις ράγες της εξυγίανσης, ο Συνεργατισμός κάνει το πρώτο βήμα αποσκίρτησης από τον εναγκαλισμό του κράτους (κρατικοποίηση μέσω στήριξης €1,6 δις).

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διαθέσει δωρεάν το 25% του μετοχικού κεφαλαίου σε 350.000 καταθέτες και συνεπείς δανειολήπτες από τον Σεπτέμβριο (με ελάχιστον ποσό κατάθεσης και πιστωτικών ορίων τις 2.000 ευρώ), σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Αφενός, ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο Χρηματιστήριο, γεγονός το οποίο θα δώσει στον Συνεργατισμό τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων και, αφετέρου, το κράτος έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της δέσμευσής του έναντι της Ευρώπης για διατήρηση μόνο του 25% των μετοχών έως το 2020.

Το πιο ουσιαστικό, όμως, είναι πως η αποκρατικοποίηση ενός πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο είχε διασωθεί λόγω κρατικής στήριξης, ενισχύει την αξιοπιστία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

ΠΗΓΗcapitalgr