Παρελθόν θα αποτελέσουν σύντομα οι συμβασιούχοι του Δήμου Ρόδου

619

Μετά το…. ‘σήριαλ’ που προσέλαβε διαστάσεις εξαιτίας της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων των χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ (Δήμων και Κοινοτήτων) σε ολόκληρη την χώρα, ο Δήμος Ρόδου ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επίσημη ειδοποίηση των εργαζόμενων στην καθαριότητα για διακοπή της σχέσης εργασίας τους!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» παρά τις συνεχείς συζητήσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων αλλά και τις σχετικές δεσμεύσεις του ιδίου του δημάρχου Ρόδου –έχοντας την πολιτική ευθύνη, η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου που συνεδρίασε πρόσφατα, αποφάσισε ότι δεν έχει καμία άλλη επιλογή από την διακοπή της σχέσης εργασίας του Δήμου Ρόδου με τους συμβασιούχους.
Πρόκειται για 39 συνολικά εργαζόμενους, οι οποίοι προσελήφθησαν στην Διεύθυνση Καθαριότητας το 2015 και κανονικά είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την μονιμοποίησή τους, μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέτρεψε τα πάντα καθώς τον περασμένο Μάιο, το Α΄ Κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι οι επίμαχες συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις κρίθηκαν…. αντισυνταγματικές. Παράλληλα, το ίδιο κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι τα χρήματα (αποδοχές) που έχουν λάβει οι συμβασιούχοι κατά το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους πρέπει να επιστραφούν (!)
Θυμίζουμε ότι λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο θέμα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και εισηγήτρια την Μαρία Αθανασοπούλου, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ομοφώνως ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές και με πλειοψηφία 17 – 14 αποφάνθηκε ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους.
Η κατάσταση, δυστυχώς για τους εργαζόμενους στον Δήμο Ρόδου, όπως έχει δημιουργηθεί, είναι πλέον αδιέξοδη.
Στις αρχές Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στον Δήμο Ρόδου, προχώρησαν στην συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, με σκοπό την διεκδίκηση των αιτημάτων τους και δήλωσαν ότι θα συμπαραταχθούν με τους συναδέλφους τους από τους Δήμους όλης της χώρας, που βρίσκονται στην ίδια δύσκολη θέση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες ακέραια στην κυβέρνηση.
Πηγές προσκείμενες στην δημοτική αρχή Ρόδου, ανέφεραν χτες πως ο δήμαρχος κ. Χατζηδιάκος, έκανε ό,τι μπορούσε για να στηρίξει τους συμβασιούχους με αυτή την σχέση εργασίας, αποστέλλοντας σχετική επιστολή, τόσο προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, όσο και προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη.
Από εδώ και πέρα, το μόνο που απομένει είναι να γνωστοποιηθεί εγγράφως και επισήμως –εντός των προσεχών ημερών- προς τους συγκεκριμένους εργαζόμενους ότι η σχέση εργασίας τους με τον Δήμο Ρόδου, λήγει τον επόμενο μήνα (Ιούλιο).
Οι ίδιοι πάντως οι συμβασιούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα μείνουν με τα χέρια… σταυρωμένα καθώς θα προσφύγουν στην Δικαιοσύνη. Άλλωστε ο αριθμός τους ξεπερνά τις 30.000 ανά την χώρα.
Θυμίζουμε πάντως, ότι στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ο κ. Χατζηδιάκος είχε δηλώσει πως είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει τις επιταγές του νόμου –από την στιγμή που πρόκειται για απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ σε άλλες δηλώσεις που έκανε στα τοπικά ΜΜΕ, είχε επισημάνει μετ’ επιτάσεως ότι θα στηρίξει τους εργαζόμενους στον αγώνα τους.

ΠΗΓΗdimokratiki.gr