Υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ: Κανονικά στο εδώλιο Λώλος και Enviroplan

928

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε την Τετάρτη αίτημα της υπεράσπισης για αναστολή της διαδικασίας εναντίον των κατηγορούμενων στην υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης-ΧΥΤΑ Πάφου, Θεοφάνη Λώλου και της εταιρείας Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε. (κατηγορούμενοι 14 και 13 αντίστοιχα).

Το Δικαστήριο ανακοινώνοντας την ενδιάμεση του απόφαση με την οποία απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης, στη συνέχεια ενέκρινε αίτημα της κατηγορούσας Αρχής για εκ νέου τροποποίηση του κατηγορητηρίου με απάλειψη από την κατηγορία 88 της Ελλάδας ως τόπου διάπραξης των αδικημάτων, απορρίπτοντας σχετικές ενστάσεις εκ μέρους της υπεράσπισης των κατηγορούμενων 13 και 14 και της κατηγορούμενης 15 (Helector Cyprus) οι οποίοι υποστήριξαν ότι η νέα τροποποίηση επηρεάζει δυσμενώς τα νομικά δικαιώματα των πελατών τους.

Ως αποτέλεσμα της νέας τροποποίησης της κατηγορίας 88 η υπεράσπιση των Θεοφάνη Λώλου και Enviroplan ζήτησε από το Δικαστήριο αναβολή μέχρι αύριο για να προχωρήσει με την αντεξέταση Κοτζάμπαση, αίτημα το οποίο απέρριψε ωστόσο το Δικαστήριο υποδεικνύοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να συνεχίσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Αφού απαγγέλθηκαν εκ νέου οι τροποποιημένες πλέον κατηγορίες 88 και 89 στους κατηγορούμενους 13, 14 και 15, ξεκίνησε η αντεξέταση του Κωνσταντίνου Κοτζάμπαση, Πολιτικού Μηχανικού, Ανώτερου Λειτουργού Ελέγχου της Διεύθυνσης Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών και αποσπασμένου μέχρι και την 31η Μαΐου στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου εκτελούσε καθήκοντα Υπεύθυνου του Τομέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, από τον συνήγορο υπεράσπισης των Θεοφάνη Λώλου και Enviroplan, Κρις Τριανταφυλλίδη.

Στη συνέχεια, η δικαστική διαδικασία συνεχίστηκε με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας υπ’ αριθμόν 3 Κωνσταντίνου Κοτζάμπαση από τον συνήγορο υπεράσπισης των Θεοφάνη Λώλου και της εταιρείας Enviroplan.

Στο πλαίσιο της αντεξέτασης του κ. Κοτζάμπαση ο κ. Τριανταφυλλίδης κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήρια σωρεία εγγράφων τα οποία σχετίζονται με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της εταιρείας Enviroplan για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά την κατασκευή του ΧΥΤΥ Κόσιης, την αίτηση που υπεβλήθη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σκοπούς συγχρηματοδότησης του έργου, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση του έργου για συγχρηματοδότηση, την προκήρυξη του έργου, το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας 2007-2013  και αλληλογραφία μεταξύ του ΥΠΕΣ και της Enviroplan σχετική με τη διαδικασία των προσφορών και της διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών.

Κατατέθηκαν επίσης ως τεκμήρια τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2006 και η σχετική εισήγηση της Επιτροπής για κατακύρωση της προσφοράς στην κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ, όπως επίσης και τα πρακτικά της συνεδρίας του Συμβουλίου Προσφορών το Δεκέμβριο του 2006 κατά την οποία αποφασίστηκε η κατακύρωση της προσφοράς στην κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης κατά πόσο υπήρχε πίεση χρόνου να υπογραφεί η Σύμβαση ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι έπρεπε η Σύμβαση να υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2006 και το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008 διαφορετικά η Κυπριακή Δημοκρατία κινδύνευε να χάσει το ποσό της χρηματοδότησης από την ΕΕ ύψους περίπου €29 εκατομμυρίων.

Σε άλλη ερώτηση ο μάρτυρας εξήγησε ότι το προβλεπόμενο κόστος λειτουργίας και συντήρησης για το οποίο γίνεται αναφορά στην απόφαση κατακύρωσης της προσφοράς και η μελέτη κόστους-οφέλους που έκανε η Enviroplan το 2005 είναι διαφορετικές έννοιες.

Η αντεξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 9:00 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD αλλά και πως έχουν ήδη καταδικαστεί μετά από παραδοχή, σε διετή φυλάκιση ο Σάββας Βέργας, 18μηνη φυλάκιση με αναστολή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και 10μηνη φυλάκιση με αναστολή οι Χρίστος Πέτρου και Imad Baqle.

ΠΗΓΗphilenews.com