Φυλάκιση 15χρόνων στον Αλεξάνδρου για το φόνο της Ρόσκα

273

Ποινή φυλάκισης 15 χρόνων επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου στον Παναγιώτη Αλεξάνδρου, 27 χρόνων, από τα Λιβάδια Λάρνακας, αναφορικά με το φόνο της Ντανιέλα Ρόσκα από τη Μολδαβία, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στο διαμέρισμα της στην Οδό Τουζ Χανέ, στην περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα, την 1η Νοεμβρίου 2015.
Φυλάκιση 15χρόνων στον Αλεξάνδρου για το φόνο της Ρόσκα
Ο Παναγιώτης Αλεξάνδρου κρίθηκε ένοχος μετά από ακροαματική διαδικασία σε πέντε κατηγορίες που αφορούν ανθρωποκτονία, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, διάρρηξη κατοικίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, κλοπή από κατοικία και περιαγωγής σε κατάσταση ανικανότητας για αντίσταση με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος.

Διαβάζοντας την αποτελούμενη από 16 σελίδες απόφαση του Κακουργιοδικείου, η Πρόεδρος του Σώματος αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης και στην αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου για μετριασμό ποινής.

Πρόσθεσε πως υπό τα περιστατικά της κρινόμενης περίπτωσης ο κατηγορούμενος «ήταν το πρόσωπο που όχι μόνο προήγαγε» τους πρώην κατηγορούμενους Plamen Pelov και Daniel Slavchev από τη Βουλγαρία «για να διαρρήξουν το διαμέρισμα του θύματος και να το κλέψουν, αλλά τους παρότρυνε επιπρόσθετα δίνοντας ρητές και σαφείς οδηγίες» στον Plamen Pelov «να αρπάξουν, κτυπήσουν και δέσουν το θύμα εάν χρειαζόταν ώστε να επιτύχουν τον παράνομο σκοπό τους».

Σημείωσε ότι κατά τη διάπραξη των αδικημάτων της διάρρηξης και κλοπής οι Pelov και Slavchev «άρπαξαν, κτύπησαν και έδεσαν το θύμα ως οι οδηγίες οι κατηγορουμένου, με αποτέλεσμα όμως να επέλθει ο θάνατος του, ως συνέπεια των σοβαρών κτυπημάτων που του επέφεραν και του δεσίματος του, καθιστώντας το ανίκανο να αντιδράσει».

Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου ο Παναγιώτης Αλεξάνδρου «ως ο ιθύνων νους της όλης εγκληματικής ενέργειας, αφού εμπνεύστηκε και σχεδίασε την παράνομη είσοδο» των Pelov και Slavchev «στο διαμέρισμα του θύματος, ασκώντας κυρίαρχη εξουσία στη θέληση του πρώην κατηγορουμένου 1 εν τέλει κατέστησε αυτόν, ως και τον πρώην κατηγορούμενο 2 άβουλα όργανα του, τους οποίους και χρησιμοποίησε προς υλοποίηση του σκοπού του που αρχικά ήταν η διάρρηξη και κλοπή. Όμως στο πλαίσιο υλοποίησης του σκοπού του έδωσε τέτοιες οδηγίες σ’ ότι αφορά τη μεταχείριση του θύματος, αρπαγή, κτυπήματα και δέσιμο του για εξάλειψη της οποιασδήποτε αντίδρασης του, στη βάση των οποίων ως θέμα λογικής συνέπειας, αποδέχθηκε και τις συνέπειες που θα είχαν οι ενέργειες των δύο πρώην  συγκατηγορουμένων του στη σωματική ακεραιότητα και ζωή του θύματος».

Σημειώνεται ακόμα ότι στην υπόθεση «εμφανίζεται έντονο το στοιχείο της αδιαφορίας εκ μέρους του κατηγορούμενου για τη ζωή του θύματος, εφ’ όσον με δικές του οδηγίες, το άφησε ανυπεράσπιστο στα χέρια δύο ανδρών. Η εγκληματική δράση και συμπεριφορά του κατηγορούμενου ουδόλως διαφοροποιείται από την εγκληματική δράση των πρώην κατηγορουμένων και συνεπώς δεν δικαιολογείται η διαφοροποίηση της ποινής που θα επιβληθεί» σε σχέση με την ποινή των άλλων δύο.

Η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε ακόμα ότι κατά την επιβολή ποινής στους άλλους δύο κατηγορουμένους στην υπόθεση λήφθηκε σοβαρά υπόψη «η άμεση παραδοχή τους στην Αστυνομία και στο Δικαστήριο, η συνεργασία τους με την Αστυνομία και η οικειοθελής επιστροφή του Pelov από τη Βουδαπέστη στη Κύπρο και η άμεση παράδοση του στην Αστυνομία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων του, στοιχεία που ελλείπουν στην περίπτωση του κατηγορουμένου».

Ως μετριαστικούς παράγοντες στην επιβολή ποινής το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου, τον καλό του χαρακτήρα, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η φυλάκιση του στην οικογένεια του, ιδιαίτερα στο ανήλικο παιδί και την αρραβωνιαστικιά του και στις προσωπικές του συνθήκες.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε τελικά στον Παναγιώτη Αλεξάνδρου ποινή φυλάκισης 15 χρόνων στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, 5 χρόνων στην κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, 6 χρόνων στην κατηγορία της διάρρηξης κατοικίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, 3 χρόνων στην κατηγορία της κλοπής από κατοικία και 15 χρόνων στην κατηγορία της περιαγωγής σε κατάσταση ανικανότητας για αντίσταση με σκοπό διάπραξης κακουργήματος ή πλημμελήματος.

Οι ποινές συντρέχουν και αρχίζουν από τις 28/6/2016 που ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση.

Η απόφαση του Δικαστηρίου έγινε δεκτή με δάκρυα από την αρραβωνιαστικιά του κατηγορουμένου, η μητέρα του εκτόξευσε μύδρους κατά του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Θανάση Παπανικολάου, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για «γελοία απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο τον Νοέμβριο του 2016 επέβαλε ποινή φυλάκισης 13 χρόνων στον Plamen Pelov 32 χρόνων και 10 χρόνων στον Daniel Slavchev 31 χρόνων από τη Βουλγαρία