Τρεις είναι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν τους διαδικτυακούς χρήστες των χωρών-μελών της ΕΕ, λόγω τρομοκρατίας
Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που αναστατώνουν την Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να δοθεί στις διωκτικές αρχές ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών, ακόμα κι αν βρίσκονται σε διαφορετική χώρα-μέλος της ΕΕ.
Σε συνάντηση των αρμόδιων υπουργών την Πέμπτη θα συζητηθούν τρεις προτάσεις της Κομισιόν, αναφέρει το Reuters. Η πιο δραστική λύση θα έδινε στις διωκτικές αρχές άμεση πρόσβαση σε δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος.
«Είμαι σίγουρη ότι τώρα, στη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων και των αυξανόμενων απειλών για την Ευρώπη, οι υπουργοί θα δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση, ακόμα κι αυτοί που προέρχονται από χώρες όπου δεν έχουν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις» δήλωσε η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Γιουροβά.
Κρούση προς τους παρόχους
Η λιγότερη επεμβατική λύση θα επέτρεπε στις διωκτικές αρχές μιας χώρας-μέλους να ζητούν απευθείας τα δεδομένα από παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών σε άλλες χώρες-μέλη, χωρίς να λάβουν πρώτα άδεια από τις αρχές αυτών των χωρών-μελών.
Σήμερα, η αστυνομία πρέπει να πρέπει να ζητά από τις αρχές άλλων χωρών-μελών να συλλέξουν τα δεδομένα για λογαριασμό της, μια διαδικασία που πολλοί θεωρούν υπερβολικά αργή.
Η δεύτερη επιλογή θα ήταν να υποχρεωθούν οι πάροχοι να παραδίδουν τα δεδομένα εφόσον τους ζητηθεί από τις διωκτικές αρχές άλλων-χωρών μελών.
Μια τρίτη, πιο δραστική πρόταση θα έδινε στις διωκτικές αρχές απευθείας πρόσβαση στους διακομιστές όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα χρηστών, ακόμα κι αν βρίσκονται σε άλλη χώρα-μέλος.
«Η τρίτη αυτή επιλογή είναι ένα είδος επιλογής έκτακτης ανάγκης και θα απαιτούσε πρόσθετες δικλείδες ασφάλειας για την προστασία της ιδιωτικότητας» επισήμανε η επίτροπος Γιουροβά.
Οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως η Google και η Facebook, σε γενικές γραμμές αντιδρούν στην απαίτηση παράδοσης προσωπικών δεδομένων σε κυβερνήσεις, φοβούμενοι ότι τα μέτρα αυτά διαβρώνουν την ιδιωτικότητα και την εμπιστοσύνη των χρηστών.