Στόχος της Εξεταστικής της Βουλής -μετά και την κατάθεση του υπόδικου Ανδρέα Μαρτίνη- είναι να αναζητήσει μαύρο χρήμα που θα αποδεικνύει την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, συνεργατών και συγγενών τους στο σκάνδαλο
Μαύρα χρήματα σε «κρυφούς» τραπεζικούς λογαριασμούς που στοιχειοθετούν αποχρώσες ενδείξεις ή και αποδεικνύουν τον ενδεχόμενο χρηματισμό κρατικών λειτουργών, πολιτικών, συνεργατών ή συγγενικών προσώπων τους είναι η επόμενη στόχευση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας.
Ο πρόεδρος και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μετέχουν στην Εξεταστική επιμένουν ότι μετά την εξέταση της πρώτης «φουρνιάς» μαρτύρων ειδικά για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» η Επιτροπή, με βάση και τις μαρτυρικές καταθέσεις, θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτημα για την άρση τραπεζικού απορρήτου προσώπων ή και εταιριών τα ονόματα των οποίων θα εμπλακούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην υπόθεση.
Ηδη στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ζήτησε να εξεταστεί άμεσα το αίτημα για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των μελών της προσωρινής διοίκησης του «Ερρίκος Ντυνάν», υποστηρίζοντας ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν ενδείξεις για σκόπιμη απαξίωση του νοσοκομείου και «μεθοδεύσεις» που οδήγησαν στον πλειστηριασμό του στην Τράπεζα Πειραιώς με ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν απέρριψε το αίτημα και εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε ότι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών θα ζητηθεί, αφού προηγηθεί σειρά από καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του υπόδικου Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος έχει κληθεί και στην επόμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής την Τετάρτη για συμπληρωματική εξέταση.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής άνοιξε ακόμα περισσότερο τη «βεντάλια σκανδάλων» του «Ντυνάν» ενημερώνοντας τα μέλη ότι το νοσοκομείο απέστειλε σημαντικά στοιχεία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ανταποκρινόμενο σε μια σειρά από σχετικά αιτήματα, έφτασαν στην Εξεταστική έγγραφα για οφειλές προς τρίτους οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν κατά τον πλειστηριασμό. Πρόκειται για τα 4.500.000 ευρώ που όφειλε στο Δημόσιο το νοσοκομείο και δεν συμπεριλήφθηκαν κατά τη διαδικασία της εκχώρησής του στην εταιρία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.
Επίσης, στην Επιτροπή έφτασαν τα ποσά από τις έμμεσες χρηματοδοτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου στο «Ντυνάν».
Οπως είπε ο κ. Μπαλωμενάκης, δεν υπήρχε απευθείας χρηματοδότηση του νοσοκομείου από το Δημόσιο, ωστόσο διευκρίνισε ότι υπήρχε έμμεση ύψους 13.000.000 με 14.000.500 ευρώ που δόθηκαν στο «Ντυνάν» ύστερα από σχετική διάταξη που ψηφίστηκε το 2007 και η οποία ουσιαστικά επικύρωσε τη σύμβαση νοσοκομείου με το Ελληνικό Δημόσιο.
Στις επόμενες κινήσεις της Εξεταστικής είναι να διερευνήσει αν από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό «έφυγαν» χρηματικά ποσά προς το «Ντυνάν», ενώ στην Επιτροπή έχουν έρθει στοιχεία για τον ανεκπλήρωτο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος παρά το ενδιαφέρον επιχειρηματικών «κολοσσών» του κλάδου της Υγείας δεν διεξήχθη ποτέ.
Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε πως ήδη η Εξεταστική έχει στη διάθεσή της στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο εξαγοράστηκαν τα δάνεια του νοσοκομείου στη Marfin από την Πειραιώς.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα μέλη της Εξεταστικής που προέρχονται από την κυβερνητική πλειοψηφία επιθυμούν να κατευθύνουν την έρευνα σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς θέλοντας να τους πιάσουν «με τη γίδα στην πλάτη». Δηλαδή να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς προσδοκώντας να βρουν χρήματα η απόκτηση των οποίων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τους κατόχους τους. Οπως ακριβώς έγινε με την περίπτωση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.
«Κάθαρση και τιμωρία», το νέο αφήγημα από το Μέγαρο Μαξίμου
Οι επιτελείς του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν πολιτικά και επικοινωνιακά στις αποκαλύψεις όχι μόνο για το «Ερρίκος Ντυνάν» αλλά και για τα άλλα δύο μεγάλα πεδία της έρευνας που παίρνουν σειρά στην Εξεταστική, την τιμολόγηση των φαρμάκων και τις προμήθειες για το διάστημα 1996 έως 2015. Στο κυβερνητικό αφήγημα η «κάθαρση και η τιμωρία» όσων κατασπατάλησαν επί δεκαετίες το δημόσιο χρήμα και συνέβαλαν καθοριστικά στην υπαγωγή της χώρας στην επιτήρηση και την εποπτεία έχει πρωταρχική θέση.
Με δεδομένο ότι οι δανειστές ασκούν όλο και περισσότερες πιέσεις και συστηματικά ξηλώνουν το success story, στην κυβέρνηση επιθυμούν να χτυπήσουν την «αχίλλειο πτέρνα» των πολιτικών αντιπάλων τους από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς οι υπουργοί Υγείας και άλλα πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη των κυβερνήσεών τους από το 1996 και μετά θα κατονομάζονται από τους μάρτυρες που θα παρελαύνουν από την Εξεταστική.
Μάλιστα ο όγκος των στοιχείων και ο αριθμός των μαρτύρων αναμένεται να διευρυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε ουδείς από τα μέλη της Επιτροπής δεν πιστεύει ότι θα ολοκληρώσει τις εργασίες εντός του Αυγούστου, αλλά θα χρειαστεί να δοθεί παράταση, που ενδεχομένως θα ξεπερνά και τον έναν μήνα.
Ακόμη και αν δεν προκύπτουν χειροπιαστά στοιχεία, και μόνο η συζήτηση, η ονοματολογία και η ατμόσφαιρα καχυποψίας που θα καλλιεργείται μέσα από όσα θα ακούγονται και θα αποκαλύπτονται από τις εργασίες τις Εξεταστικής είναι αρκετά ώστε η κυβέρνηση να συντηρήσει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι των αντιπάλων της.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι και στοιχεία και μαρτυρίες θα προκύψουν όχι μόνο για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» αλλά και για τα φάρμακα και τις προμήθειες στην Υγεία ικανά να καθίσουν στο σκαμνί κρατικούς λειτουργούς ακόμα και υπουργούς.