Ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή του για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στη διαδικασία της “μετεγκατάστασης” των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη κι ενώ λιγότεροι από 20.000 εκ των 160.000 προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους αφορά το μέτρο, έχουν γίνει δεκτοί.
“Πρόκειται για μια απογοήτευση σε ηπειρωτικό επίπεδο. Μονάχα ορισμένες χώρες της Ευρώπης – η Ελλάδα, η Ιταλία στα σύνορα, η Γερμανία, η Σουηδία ή η Αυστρία (…) – έχουν εκπληρώσει μεγάλο μέρος της ευθύνης” δήλωσε ο Γκράντι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εκστρατείας για τους πρόσφυγες με την ποδοσφαιρική ομάδα FC Barcelona.
“Εάν η Ευρώπη, μια ένωση πλούσιων κρατών, δεν είναι ικανή να επιμεριστεί αυτή την ευθύνη, πώς μπορούμε να πούμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι πρέπει να υποδέχεται πρόσφυγες;” διερωτήθηκε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι το 90% των 65 εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι πρόσφυγες ή εκτοπισμένοι βρίσκεται σε φτωχές χώρες.
Ο Φιλίπο Γκράντι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την έναρξη μιας εκστρατείας με τη συμμετοχή διάσημων ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα, όπως τον Λιονέλ Μέσι και τον Νεϊμάρ. Η εκστρατεία ονομάζεται “SignAndPass”.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας οι πολίτες θα μπορούν να “υπογράφουν” με ψηφιακή υπογραφή σε μία μπάλα να το δώσουν σε φίλους τους μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Με την υπογραφή τους, οι υποστηρικτές θα συμμετέχουν στη λίστα υπογραφών της εκστρατείας #Aveclesréfugiés της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί 1,5 εκατ. υπογραφές.
Η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, την 20ή Ιουνίου, κατά την οποία στην Ισπανία έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις αλληλεγγύης.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινεί νομικές διαδικασίες εναντίον της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας λόγω της κατηγορηματικής άρνησής τους να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα.
“Θα ήταν προτιμότερο η απόφαση να λαμβάνεται εθελούσια από τις κυβερνήσεις” επισήμανε από την πλευρά του Γκράντι.
Στα μέσα Μαΐου, μονάχα 18.418 αιτούντες άσυλο είχαν μετεγκατασταθεί (εκ των οποίων 5.711 από την Ιταλία και 12.707 από την Ελλάδα).
Προηγούμενο άρθροΣτα 849 ευρώ η μέση επιβάρυνση σε χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις