Κάτι περισσότερο από 40 δισ. ευρώ υποχρεώσεων που δεν μπορούσαν πλέον να εξυπηρετηθούν, υποχρέωσαν την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας σε πλήρη συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSB, να δώσουν το πράσινο φως για την “αγορά” με το συμβολικό ποσό του 1 ευρώ, της Banco Popular από τον ισπανικό τραπεζικό Όμιλο Banco Santander.
Το “μυστικό” της εξαγοράς, δεν ήταν και τόσο… μυστικό καθώς τις τελευταίες εβδομάδες γίνονταν πυρετώδεις προσπάθειες για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ενός Bail – In που θα έθετε μετά την περίπτωση της Κύπρου, σε κίνδυνο τις καταθέσεις στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα.
Μία τέτοια κρίση, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της Κομισιόν, θα μπορούσε να προκαλέσει μία εξαιρετικά ανησυχητική αναταραχή στο ευρωσύστημα, με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες και επανεμφάνιση των capital controls…
Οι προσπάθειες έγιναν και η κατάληξη ήταν η αγορά έναντι 1 ευρώ.
Η συνέχεια όμως παραμένει άδηλη, καθώς στο ευρωσύστημα το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων – παρά την τεράστια ανισομέρεια στην γεωγραφική κατανομή τους – παραμένει στο ενα τρισ. ευρώ.
Η εφαρμογή του bail – in, κρίνεται όμως συστημικά επικίνδυνη όσο το πρόβλημα των NPLs είναι τόσο εκτεταμένο…
Στην Ιταλία η κατάσταση είναι η αμέσως χειρότερη από την Ελλάδας (το ποσοστό NPLs ξεπερνά το 12%, ενώ στην Ελλάδα εξακολουθεί να ξεπερνά το 50%). Στην Πορτογαλία αλλά και Ισπανία τα μεγέθη είναι στα όρια του να αποτελούν “συστημικό” κίνδυνο και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις κεφαλαιακά αδύναμων τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό η “τάση” που έχει διαμορφωθεί είναι η με κάθε τρόπο αποφυγή της εφαρμογής της Οδηγίας για Bail – In, τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που στο ευρωσύστημα θα εγκατασταθεί ενα ευρωπαϊκών διαστάσεων σύστημα διασφάλισης των καταθέσεων…
Για τις ελληνικές τράπεζες η κεφαλαιακή τους (υπερ)επάρκεια είναι σαφώς συνάρτηση της συνολικής κατάστασης της οικονομίας και του χρέους, τόσο των Npls όσο και του δημόσιου χρέους.
Μία μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας διασφάλιση στο δημόσιο χρέος θα είχε άμεση συνέπεια στην δραστική μείωση των Npls, τα οποία αν και συνεχίζουν να μειώνονται σύμφωνα μα τα στοιχεία της ΤτΕ, εν τούτοις παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Η υπόθεση της Banco Popular (της οποίας τα επικίνδυνα δάνεια αγγίζουν περίπου το 38% των συνολικών Npls της Ελλάδας) και η απορρόφησή της από την Santander, είναι ενα επεισόδιο που σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους αποτελεί καθαρή ένδειξη της “τάσης” που σιωπηρά τείνει στην αποφυγή της εφαρμογής του Bail – In, λόγω της ανησυχίας που θα μπορούσε να προκαλέσει στις καταθέσεις του ευρωσυστήματος.
Αλλά καθώς φαίνεται οι δυσκολίες, όπως και οι ισχυροί ανταγωνισμοί των μεγάλων χρηματοπιστωτικών Ομίλων στο ευρωσύστημα, διαμορφώνουν διαφορετικές συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, που εμφανίζεται εγκατεστημένο το πρόβλημα των Npls…