Σιγή ασυρμάτου, σε ότι αφορά το θέμα με τον ΦΠΑ που έχουν πληρώσει οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος αλλά αυτός δεν έχει εισπραχθεί λόγω του κουρέματος που δέχθηκαν, συνεχίζει να κρατά το Κράτος, όπως καταγγέλλουν άνθρωποι της βιομηχανίας τροφίμων. Μπορεί τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, να είχε προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των χρεών του ομίλου Μαρινόπουλος, ωστόσο εννέα μήνες μετά, ο Μαρινόπουλος εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την αγορά και παρά τις Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις το θέμα παραμένει ανοικτό.
Όπως είπε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κ. Ευάγγελος Καλούσης, στους προϋπολογισμούς των εταιριών παραμένει η “μαύρη τρύπα” από τον ΦΠΑ που είχαν πληρώσει για προϊόντα που παρέδωσαν, ήδη από το 2015, στην αλυσίδα Μαρινόπουλος. Με βάση τους υπολογισμούς που έχει κάνει ο ΣΕΒΤ, το ποσό του ΦΠΑ που έχει πληρωθεί, παρ’ ότι δεν έχει εισπραχθεί, και πρέπει να διευθετηθεί με το κράτος, δηλαδή είτε να επιστραφεί είτε να συμψηφιστεί, αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Προμηθευτές με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr ανέφεραν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν δίνουν καμία σαφή απάντηση.
Επίσης σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ, από το “κούρεμα” των οφειλών της Μαρινόπουλος προς τους προμηθευτές, εγείρονται και άλλα ζητήματα, όπως ο τρόπος που θα παρουσιαστούν οι απώλειες στη λογιστική κατάσταση των εταιρειών. Σύμφωνα με τον ίδιο με αρκετές εξ αυτών να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αφού εμφανίζουν αρνητικά ιδία κεφάλαια όπως είπε.
Βέβαια ο ΦΠΑ και τα απόνερα του Μαρινόπουλου, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική βιομηχανία τροφίμων, η οποία τζιράρει ετησίως περί τα 14,5 δισ. ευρώ, εξάγει 4,5 δισ. ευρώ και απασχολεί άμεσα και έμμεσα πάνω από 300.000 άτομα. Η πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης, που στο πεντάμηνο άγγιξε το 5%, σε συνδυασμό με τον πόλεμο των προσφορών συνεχίζει να ματώνει τους εγχώριους βιομηχάνους, όπως είπαν μέλη του Συνδέσμου. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με τους ίδιους, και στην ανυπαρξία ελέγχων και στις ελληνοποιήσεις προϊόντων, πρόβλημα το οποίο έχει γιγαντωθεί στα χρόνια της κρίσης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης, σημείωσε πως απαιτείται επιστροφή στην ανάπτυξη και στον ενάρετο κύκλο, σχολιάζοντας πως η κατάσταση στην αγορά είναι δύσκολη, “είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα τα εμπόδια στην αγορά από την ύπαρξη τουλάχιστον 20 παρακρατούμενων υπέρ τρίτων φόρων, τελών και άλλων εισφορών παραμένουν. Σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ πρόκειται “στην πλειονότητα τους για μη ανταποδοτικούς φόρους, μερικοί εκ των οποίων αντίκεινται στο κοινοτικό δίκαιο”.
Ο ΣΕΒΤ ζητά “να αναθεωρηθεί άμεσα το ύψος τους, δεδομένης της επιβάρυνσης που δημιουργούν στο κόστος των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου στα προϊόντα και στις προσφερόμενες υπηρεσίες”.
Μεταξύ των φόρων που ζητά την κατάργησή τους ο Σύνδεσμος, είναι η εισφορά 1% προς τον Τομέα Πρόνοιας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, από κάθε λογαριασμό και το 1% από κάθε προμήθεια της ΕΥΔΑΠ, η εισφορά 0,01 ευρώ, προς το επικουρικού ταμείου των χημικών ΕΤΕΑ. επί των παραγόμενων ποσοτήτων τσιμέντου, οινοπνεύματος, ζύμης αρτοποιίας κ.ά.
Επίσης η βιομηχανία τροφίμων, μέσω υπομνήματος, με θέμα “2017-2019 ο δρόμος για την ανάπτυξη”, ζητά την ικανοποίηση 45 αιτημάτων μεταξύ των οποίων και την κατάργηση της εισφοράς και επανεξέταση όλων των επιβαρύνσεων των δανείων των τραπεζών, προκειμένου να μειωθούν ή να καταργηθούν ορισμένες, ώστε να διευκολυνθεί η δανειοδότηση και κατ’ επέκταση η ρευστότητα των επιχειρήσεων.