Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του ραλίστα Βαχάν Τερζιά, έκλεισε η αυλαία της δικαστικής διαμάχης μεταξύ μελών της οικογένειάς του και ασφαλιστικής εταιρείας.
Οι ενάγοντες, αδέλφια του αποβιώσαντος, καταχώρησαν αγωγή και αξίωναν εναντίον της ασφαλιστικής εταιρείας, ανάμεσα σε άλλα, σειρά δηλωτικών αποφάσεων ως προς την εγκυρότητα και το δεσμευτικό του ασφαλιστηρίου εγγράφου για ασφάλεια ζωής πενταετούς διάρκειας, το οποίο κατά τους ισχυρισμούς τους εξεδόθη επ’ ονόματι του αποβιώσαντος, ύψους £500.000, και ότι οι ίδιοι, δικαιούνται όπως εισπράξουν κάθε οφειλόμενο από το εν λόγω ασφαλιστήριο έγγραφο ποσό. Τον Απρίλιο του 2010 το Επαρχιακό Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή και η συνέχεια δόθηκε στο Εφετείο. Υπενθυμίζεται ότι ο Βαχάν Τερζιάν πέθανε στις 4 Νοεμβρίου του 1998 σε τροχαίο ατύχημα στην Πέτρα του Ρωμιού.
Από πλευράς της η ασφαλιστική εταιρεία προέβαλε τη θέση ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ήταν προϊόν πλαστότητας και περαιτέρω ότι το έγγραφο καταρτίστηκε από τον αποβιώσαντα κατόπιν συνωμοσίας με τότε αντιπρόσωπό τους στα πλαίσια σχεδίου καταδολίευσής τους. Πρωτόδικα, τέθηκε και ο ισχυρισμός της ασφαλιστικής περί αυτοκτονίας και επί του προκειμένου το Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι «ενώπιόν του ετέθησαν αρκετά στοιχεία, όπως η κακή οικονομική κατάστασή του, η προσπάθεια του εξασφάλισης όσο το δυνατό περισσοτέρων ασφαλειών σε μικρό χρονικό διάστημα διά μεγάλα ποσά και η δεινή ικανότητα οδήγησής του, τα οποία ενδεχομένως να οδηγούν προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά ασφαλώς δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα με το υλικό αυτό».
Το Εφετείο, μελετώντας τα δεδομένα της υπόθεσης, έκρινε ότι «ορθά το Δικαστήριο κινούμενο εντός των δικογραφημένων θέσεων κατέληξε στη βάση της ενώπιον του αποδεκτής μαρτυρίας, αυτής των εφεσιβλήτων (σ.σ. της Ασφαλιστικής), ότι δεν υφίστατο έγκυρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Το ζήτημα όμως έχει και άλλες προεκτάσεις. Το τελικό εύρημα του Δικαστηρίου ότι το εν λόγω έγγραφο ήταν προϊόν πλαστογραφίας δεν προσβάλλεται με αυτοτελή λόγο έφεσης και παραμένει αλώβητο και δεσμευτικό για τους διαδίκους».
Πέρα από την ουσία πρωτόδικα αποφασίστηκε επίσης ότι οι ενάγοντες δεν νομιμοποιούνταν να εγείρουν την αγωγή, αφού ο αποβιώσας είχε καταπίστευμα με το οποίο όριζε απερίφραστα και περιοριστικά ποιοι είχαν δικαίωμα να αξιώσουν καταβολή του προϊόντος της ασφάλειας, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονταν τα δύο αδέλφια του που άσκησαν την αγωγή εναντίον της ασφαλιστικής εταιρείας. Με δεδομένη την απόφαση για την πλαστότητα του ασφαλιστήριου εγγράφου, το Εφετείο έκρινε πως δεν υπήρχε λόγος να εξετάσει το κατά πόσο θα μπορούσαν ή όχι τα αδέλφια του Βαχάν Τερζιάν να διεκδικήσουν αποζημίωση, αφού του θέμα κατέστη άνευ αντικειμένου.