Με ένα πόρισμα 42 σελίδων η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που συστάθηκε για τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου αναμένεται σήμερα να δηλώσει αναρμόδια να κρίνει την περίπτωση του πρώην υπουργού. Με αποτέλεσμα άλλη μία πολυσυζητημένη υπόθεση στην οποία η κυβέρνηση επένδυσε επικοινωνιακά στον περιβόητο «πόλεμο κατά της διαπλοκής» να μπαίνει στο αρχείο –τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο– δικαιώνοντας την αντιπολίτευση που είχε εξ αρχής επισημάνει ότι η Bουλή δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει στην εν εξελίξει δικαστική έρευνα για τον κ. Παπαντωνίου.
Αυτό άλλωστε είναι και το ρεζουμέ του πορίσματος των 42 σελίδων που συντάχθηκε με τη συμφωνία της κυβερνώσας πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανεξαρτήτως των επιμέρους παρατηρήσεων του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Κατ’ ουσίαν δικαιώνει τους βουλευτές της Ν.Δ. Κ. Τασούλα. Κ. Τζαβάρα, Αθ. Δαβάκη και Αν. Δημοσχάκη, που εξ αρχής είχαν υποστηρίξει ότι η σύσταση της Προανακριτικής ήταν άτοπη για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το αδίκημα της απιστίας για το οποίο υποτίθεται ελεγχόταν ο κ. Παπαντωνίου ήταν ήδη παραγεγραμμένο (παραγράφεται σε δύο κοινοβουλευτικές θητείες και ο Γ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός πριν από επτά κοινοβουλευτικές θητείες). Και δεύτερον γιατί για το τυχόν αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», βάσει του νόμου 3981/2008, είναι αντικείμενο της τακτικής Δικαιοσύνης να το ελέγξει –που ούτως ή άλλως το κάνει– και όχι της Βουλής. Επομένως, αν συνέχιζε το έργο της η Προανακριτική, όχι μόνον δεν θα λειτουργούσε υποβοηθητικά στη δικαστική έρευνα, αλλά πιθανώς και θα την υπονόμευε, καθώς θα προσέφερε στον κ. Παπαντωνίου τη δυνατότητα να καταγγείλει τη Βουλή ότι τον διώκει με πολιτικά κίνητρα.
Εχοντας προφανώς προβλέψει τη χθεσινή εξέλιξη, ο πρώην υπουργός προτίμησε να μην παραστεί καν στη συνεδρίαση. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ή ίχνος στοιχείου που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως έστω ελάχιστα αποκλίνουσες από την αυστηρή τήρηση της νόμιμης υπηρεσιακής διαδικασίας», υποστήριξε για να εξηγήσει την επιλογή του να στείλει υπόμνημα και κατήγγειλε την κυβέρνηση για «φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες». Τι απομένει; Να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής για να υιοθετήσει το σημερινό πόρισμα της επιτροπής που θα ζητεί κατ’ ουσίαν την αυτοδιάλυσή της.