Τι αναφέρει η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Με την υπ’ αριθμ. 130/2017 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ομόφωνα ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2014, Α’ 167), το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 112 παρ. 9 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), δεν αποτελεί φόρο επί του εισοδήματος.
Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου (Α’ Τακτική Ολομέλεια) εξέδωσε τη γνωμοδότηση έπειτα από σχετικό ερώτημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Μεταξύ άλλων, το ΝΣΚ ανέφερε πως το γεγονός ότι οι διέπουσες την εισφορά αλληλεγγύης διατάξεις εντάχθηκαν στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν παρίσταται ικανό να μεταβάλει τον χαρακτήρα της επίμαχης εισφοράς ως τοιαύτης ως φόρου επί του εισοδήματος και η γενομένη αναφορά στο πλαίσιο μνημονιακής δεσμεύσεως περί ενσωματώσεως «στον ΚΦΕ την εισφορά αλληλεγγύης επί τον εισοδήματος», έχει προφανώς την έννοια της εντάξεως στον εν λόγω Κώδικα των διατάξεων για την εισφορά, λόγω του ότι βάση υπολογισμού της αποτελεί το εισόδημα, η δε φράση «επί τον εισοδήματος» είναι διηγηματική του τρόπου υπολογισμού της και δεν αποσκοπούσε στην πρόσδοση στην εισφορά του χαρακτήρα της ως φόρου επί του εισοδήματος.
Άλλωστε, ο χαρακτηρισμός της εισφοράς ως φόρου εισοδήματος θα οδηγούσε στο άτοπο της απαλλαγής από αυτήν με βάση απαλλακτικές διατάξεις που αφορούν στον φόρο εισοδήματος, ενόσω στο άρθρο 43Α του νέου ΚΦΕ περιέχονται ειδικές απαλλακτικές ρήτρες για την εισφορά.
Όπως επισημαίνεται στη γνωμοδότηση, με το άρθρο 13(§§1-2) του ν. 4472/2017 (Α’ 74), αντικαταστάθηκαν το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 43Α του νέου ΚΦΕ και ορίσθηκε ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ (αντί των 12.000 ευρώ) και η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου και νόμου, διαφοροποιηθέντων μόνο των κλιμακίων εισοδήματος και των συντελεστών αυτών για τον υπολογισμό της εισφοράς.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15§1 στοιχεία α’ και γ’ του ν. 4472/2017, οι τροποποιητικές διατάξεις τίθενται σε εφαρμογή από 1-12020, υπό τις τασσόμενες στις διατάξεις αυτές προϋποθέσεις.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η απάντηση επί του ερωτήματος δεν διαφοροποιείται ούτε από το καθεστώς των τροποποιημένων διατάξεων του άρθρου 43Α του νέου ΚΦΕ, η εφαρμογή των οποίων, πάντως, ανάγεται σε μεταγενέστερο χρόνο και είναι ηρτημένη, ως εξαρτώμενη από προϋποθέσεις.
Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότση 130/2017 του ΝΣΚ εδώ(link is external).