Ο φόρος στα αναψυκτικά θα παραμείνει. Το εφετείο της Φιλαδέλφεια ενέκρινε πρωτόδικη απόφαση, η οποία θεωρεί νόμιμο τον φόρο που επιβλήθηκε στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.
Ο φόρος αναψυκτικών της Φιλαδέλφεια- Philadelphia Beverage Tax (PBT)- αφορά τα αναψυκτικά τα οποία περιέχουν ζάχαρη. Ο φόρος επιβάλλεται σε οποιοδήποτε μη αλκοολούχο αναψυκτικό το οποίο περιέχει “οποιουδήποτε είδους γλυκαντικού που στηρίζεται στη ζάχαρη” ή “οποιουδήποτε είδους τεχνητού υποκατάστατου ζάχαρης”. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, στον φόρο υπόκεινται και αυτά που κατατάσσονται στη κατηγορία “διαίτης”. Παράλληλα περιλαμβάνονται και αρκετές κατηγορίες χυμών και ενεργειακών ποτών. Ο φόρος δεν επιβάλλεται άμεσα στους καταναλωτές, αλλά στους διανομείς των αναψυκτικών. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι λιανέμποροι έχουν μειώσει τις τιμές τους για να απορροφήσουν τον φόρο
Ο PBT είναι ένας έξτρα φόρος σε σχέση με τους υφιστάμενους. Στην Φιλαδέλφεια οι πωλήσεις υπόκεινται σε πολιτειακό φόρο 6% συν 2% δημοτικό φόρο. Όσοι αντιτίθενται στην επιβολή του ΡΒΤ αναφέρουν ότι ο φόρος είναι παράνομος και καταπατά τη νομοθεσία του Sterling Act, καθώς επιβάλει έναν δεύτερο φόρο στο ίδιο φορολογημένο αντικείμενο ή άτομο.
Το Δεκέμβριο του 2016 πρωτοβάθμιο δικαστήριο εξέδωσε απόφαση προς όφελος της πόλης της Φιλαδέλφεια, με την οποία αιτιολογούσε γιατί ο φόρος δεν καταπατούσε το Sterling Act, του οποίου ο σκοπός ήταν η αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Το δικαστήριο με ψήφους 5-2 αποφάσισε ότι παρά το γεγονός ότι ο φόρος μπορεί να μετακυλιστεί στον καταναλωτή, ο φόρος έχει αποδέκτη τον λιανέμπορο και όχι τον καταναλωτή.
Ο δήμαρχος της Φιλαδέλφεια Jim Kenney, ανέφερε για το ζήτημα ότι πλέον υπάρχουν δύο δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αφού άκουσαν τα επιχειρήματα της βιομηχανίας αναψυκτικών, κατέληξαν ότι ο φόρος ΡΒΤ εδράζεται σε στέρεες νομικές βάσεις. Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος, τα έσοδα από τον φόρο θα διατεθούν σε δημοτικά προγράμματα για τους νέους της πόλης, όταν ολοκληρωθούν οι νομικές διαμάχες. Παράλληλα ο Jim Kenney ζήτησε από τις βιομηχανίες αναψυκτικών να αντιληφθούν τη σημασία αυτών των αποφάσεων και να σταματήσουν την νομική αντιπαράθεση και την κόντρα σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, δαπανώντας εκατομμύρια.
Καθώς ζούσα για χρόνια στη πόλη, ζήτησα από φίλους και πρώην γείτονες μου να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του φόρου μέσω των κοινωνικών δικτύων. Οι απαντήσεις τους (παρότι η μέθοδος μου δεν ήταν επιστημονική) έτειναν στο συμπέρασμα ότι ο φόρος λειτουργούσε αποτρεπτικά στο να αγοράσουν αναψυκτικά, αλλά δεν τους οδηγούσε απαραίτητα στην πλήρη διακοπή τους. Παρότι ορισμένοι απ’ όσους απάντησαν δήλωσαν ότι δεν άλλαξαν τις συνήθειες τους λόγο του φόρου, αρκετοί γνωστοποίησαν ότι άλλαξαν τα αναψυκτικά με εμφιαλωμένο νερό ή ότι αγόραζαν αναψυκτικά εκτός της πόλης της Φιλαδέλφειας όπου δεν εφαρμόζεται ο φόρος.
Ο φόρος στον οποίο η πόλη ευελπιστούσε σε αύξηση των εσόδων της, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Τα έσοδα από αυτόν το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν 25.000.000 δολάρια, μακριά από τις προσδοκίες για έσοδα 46.000.000 δολάρια στο ίδιο χρονικό διάστημα. Πάντως από την πλευρά της η δημοτική αρχή δηλώνει ικανοποιημένη από την πορεία των εσόδων.
Παράλληλα οι προβλέψεις του δήμου για την πορεία των εσόδων του φόρου για το δημοσιονομικό έτος 2018 (το οποίο ξεκινά την 1η Ιουλίου 2017) καθώς και για τα επόμενα έτη, παραμένουν στα 91.000.000 δολάρια ανά έτος. Μάλιστα υπάρχει η πεποίθηση ότι ο στόχος θα πιαστεί και δεν θα χρειαστεί αναθεώρηση του.
Η νομική διαμάχη που λαμβάνει τόπο στη Φιλαδέλφεια, παρακολουθείται στενά από άλλες πόλεις που σκέφτονται να επιβάλουν και αυτές φόρο στα αναψυκτικά. Η πρώτη πόλη που επέβαλε τον σχετικό φόρο, ήταν αυτή του Μπέρκλι της Καλιφόρνια το 2015. Ακολούθησε το Cook County του Ιλινόις, το Σαν Φρανσίσκο και το Όκλαντ . Αναμένεται να ακολουθήσει το Σιάτλ, αν και σε αντίθεση με τη Φιλαδέλφεια και το Cook County, δεν θα επιβληθεί ο φόρος και στα αναψυκτικά διαίτης.
Τα μέτρα αναμένεται να επηρεάσουν τις πωλήσεις αναψυκτικών σε εθνικό επίπεδο. Και αυτά δεν είναι καλά νέα για έναν τομέα που ήδη επηρεάζεται από τη μεταβλητότητα Νωρίτερα φέτος η Coca-Cola Company ανακοίνωσε πτώση 11% στα έσοδα και απώλειες 20% στα καθαρά κέρδη της.