Σε μεγάλη περιπέτεια βρίσκονται τόσο οι καταθέτες που έγιναν «υποχρεωτικά» μεριδιούχοι της συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων όσο και η ίδια η τράπεζα η οποία καλείται να τους αποζημιώσει όπως διατάσσουν πλέον τα δικαστήρια.
Αυτό έχει προκύψει από πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων η οποία δικαιώνει μια 74χρονη νοικοκυρά καθώς ο δικαστής έκρινε ότι «παραπλανήθηκε από την Τράπεζα να μεταφέρει τα χρήματά της από προθεσμιακή κατάθεση στο πρόγραμμα «Χρυσή Επένδυση», χωρίς να της παρασχεθούν οι απαιτούμενες πληροφορίες τις οποίες εάν γνώριζε σε καμία περίπτωση δεν θα τοποθετούσε τα χρήματά της σε αυτήν».
Το δικαστήριο έκρινε ότι δικαιούται αποζημίωση για την απώλεια μέρους των καταθέσεών της (μεταφέρθηκαν στο επενδυτικό πρόγραμμα) επιδικάζοντάς της το ποσό των 45.990 ευρώ αλλά και ποσό 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παράνομη συμπεριφορά της τράπεζας.
Η έκβαση της υπόθεσης και αυτή καθεαυτή η απόφαση αφορά εκατοντάδες καταθέτες που βρέθηκαν στην ίδια ή σε ανάλογη θέση όταν η τράπεζα αναζητώντας νέα κεφάλαια προσέφυγε σε αυτούς και τους ζήτησε να μετατρέψουν σημαντικό ποσοστό έως 90% των καταθέσεών τους σε μερίδια.
Η αξία των μεριδίων στη συνέχεια κατέρρευσε, με αποκορύφωμα το 2015 όταν επιβλήθηκαν τα capital controls να μην μπορούν να σηκώσουν ούτε τα λιγοστά χρήματα που απέμειναν.
Την υπόθεση, όπως και άλλες αγωγές που έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Χανίων, χειρίστηκε το δικηγορικό γραφείο του Ευγένιου Αρετάκη και η δικηγορική εταιρεία «ΧΚ» των Νικολάου Χαζιράκη και Πόπης Κελαϊδή.
Ο κ. Αρετάκης μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, τόνισε πως η απόφαση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για όλους τους καταθέτες που έχασαν αποταμιέυσεις μιας ζωής, ένα χρόνο μετά την κατάθεση των αγωγών. Η απόφαση, το ότι το δικαστήριο δέχθηκε ότι υπήρξε παραπλάνηση στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και ότι ο μέσος καταθέτης δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί την παραπλάνηση, όπως αναφερόταν στο σκεπτικό της απόφασης, είναι πολύ σημαντικά δεδομένα, αναγκαία ώστε ο κόσμος να πιστέψει πως δεν έχουν χαθεί οι ελπίδες του και πως η δικαιοσύνη λειτουργεί.
Με την απόφαση, όπως λέει ο κ. Αρετάκης, αποζημιώνεται περίπου το 65% του απολεσθέντος κεφαλαίου και μαζί με την ηθική βλάβη φτάνει και το 80% στην συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ, το υπόλοιπο ποσό μπορεί να διεκδικηθεί στην πορεία με άλλες αποφάσεις.
H απόφαση έχει μεταφερθεί στο Εφετείο από την πλευρά της Τράπεζας ώστε να ληφθεί τελεσίδικη απόφαση, όμως με την παρούσα απόφαση η Τράπεζα καλείται να καταβάλλει άμεσα το μισό ποσό στην συγκεκριμένη καταγγέλουσα.
Ο κ. Αρετάκης ανέφερε πως μέσα στο καλοκαίριο ανεμένονται περίπου άλλες 20 παρόμοιες αποφάσεις και υπάρχει αισιοδοξία για μια θετική έκβαση και σε αυτές.