Δυσπιστία εκφράζουν οι κουρεμένοι καταθέτες και κάτοχοι αξιογράφων για την υλοποίηση της πρότασης του Αβέρωφ Νεοφύτου για αποζημίωση τους μέσω ταμείου που θα λαμβάνει έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου.
Η πρόταση νόμου του προέδρου του ΔΗΣΥ για τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης δεν φαίνεται να έχει πείσει τους ενδιαφερόμενους που εκφράζουν επιφυλάξεις και διαμηνύουν ότι αναμένουν πράξεις και όχι λόγια.
Οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες των τραπεζών Λαϊκή και Κύπρου έχασαν γύρω στα €7,9 δισ. από τις λύσεις που εφαρμόστηκαν το 2013 για διάσωση της Κύπρου και οι κάτοχοι αξιογράφουν άλλο €1,5 δισ.
Έκτοτε πιέζουν για εξωδικαστική αποζημίωση τους και η κυβέρνηση έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι θα τους παραχωρήσει δωρεάν μετοχές στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.
Σε σχέση με το ταμείο αποζημίωσης που προτάθηκε την Παρασκευή στη βουλή, οι κάτοχοι αξιογράφων κάνουν λόγο για ύποπτη συγκυρία και οι καταθέτες της πρώην Λαϊκής δηλώνουν ότι κρατούν «μικρό καλάθι» απέναντι σε τέτοιες προτάσεις.
Αμφότεροι θυμίζουν περιπτώσεις όπου ανάλογες προτάσεις δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.
Μιλώντας στη Stockwatch, ο πρόεδρος του συνδέσμου κατόχων αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, έκανε λόγο για «ύποπτη τη χρονική συγκυρία για την κατάθεση μίας τέτοιας πρότασης νόμου» αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο.
Παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε εξέφρασε την άποψη ότι ο σύνδεσμος θα μελετήσει τις πρόταση με τους ειδικούς και όταν αυτή πάρει την τελική της μορφή θα τεθεί ενώπιον της γενικής συνέλευσης.
Ο κ. Μαυροβουνιώτης υπέδειξε ότι πριν κατατεθεί η πρόταση έπρεπε να είχε συζητηθεί με τους εμπλεκόμενους και πως μια εκ των προτέρων συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων θα ήταν αναγκαία και ωφέλιμη.
Εντοπίζοντας κάποια θετικά σημεία στην πρόταση υπέδειξε ότι θα πρέπει να καθοριστεί συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή και υλοποίηση τους και όχι να μείνουν αόριστα ενώ, εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση θα πρέπει να μετατραπεί σε νομοσχέδιο για να διασφαλιστεί συνταγματικά.
«Φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ με την πρόταση αλλά είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε και να τη βελτιώσουμε. Χρειάζεται να γίνουν πολλά για να αισθανθούμε ασφάλεια», είπε, προσθέτοντας ότι επιδίωξη του συνδέσμου είναι να βρεθεί εξώδικη διευθέτηση που να δικαιώνει όλους τους εμπλεκόμενους.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του συνδέσμου καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Άδωνις Παπακωνσταντίνου, δήλωσε στη Stockwatch ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ή προτάσεις είναι καλοδεχούμενες .
Ανέφερε ωστόσο, ότι «ο ΣΥΚΑΛΑ κρατά μικρό καλάθι», καθώς όπως εξήγησε, «ο σύνδεσμος είχε ενώπιον του και παλαιότερα παρόμοια πρόταση νόμου η οποία ενώ ψηφίστηκε από τη βουλή, στο τέλος της ημέρας και πολύ σιωπηρώς αποσύρθηκε».
Πρόσθεσε ότι όσο καλοδεχούμενες και αν είναι αυτές οι ενέργειες, δεν πείθουν πλέον τον σύνδεσμο.
«Τα λόγια έχουν τελειώσει. Είναι η ώρα των πράξεων. Πέρασαν ήδη πέραν των τεσσάρων ετών από τότε που η βουλή είχε πάρει εκείνες τις ανόητες αποφάσεις. Σήμερα δεν είμαστε ευκολόπιστα άτομα και επομένως, αναμένουμε έργα», παρατήρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Παράλληλα, σημείωσε, ότι εντός της εβδομάδας ο σύνδεσμος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με αντικείμενο συζήτησης τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου.
Τι προβλέπει η πρόταση νόμου
Η πρόταση, την οποία συνυπέγραψε και η Συμμαχία Πολιτών, προνοεί την ίδρυση εθνικού ταμείου αποζημίωσης και κοινωνικής συνοχής για την αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών και των κουρεμένων κατόχων αξιογράφων.
Σκοπός του ταμείου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι η ίδρυση, χρηματοδότηση ή οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων και η αποζημίωση καταθετών τραπεζών.
Συγκεκριμένα, ως ένας από τους σκοπούς αναφέρεται η σταδιακή αποζημίωση των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που έχασαν καταθέσεις και των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου των οποίων οι καταθέσεις μετατράπηκαν σε μετοχικό κεφάλαιο.
Παράλληλα, σκοπείται σταδιακή αποζημίωση των κατόχων αξιογράφων των εν λόγω τραπεζών και των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων κατά την 25η Μαρτίου 2013.
Στόχος, όπως σημειώνεται, είναι η αποζημίωση όσων επλήγησαν ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα και της πρόσφατης οικονομικής κρίσης κατόπιν σχεδίου το οποίο θα πρέπει να τύχει έγκρισης από τον υπουργό οικονομικών.
Βάσει της πρότασης νόμου οι πόροι του ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κατόπιν διατάγματος του υπουργικού συμβουλίου, από ομόλογα, χρεόγραφα ή μερίδια οργανισμού συλλογικών επενδύσεων και άλλους τίτλους αξιών που εκδίδει και πωλεί το ταμείο, από συνεισφορά του κράτους και από έσοδα που ενδέχεται να προκύψουν από επαναπατρισμό κεφαλαίων ή και νομοθεσιών που προνοούν την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και επενδύσεων.
Παράλληλα, πόροι θα προέρχονται από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων και άλλων τίτλων, από κρατική περιουσία που το κράτος επιθυμεί να μεταβιβάσει προς όφελος του ταμείου, από δωρεές ή εισφορές προς το ταμείο, από έσοδα τόκων και μερισμάτων και από άλλες πηγές και νόμιμες δραστηριότητες.