Σοβαρό νομικό και πολιτικό θέμα, αναμένεται να εγείρει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 3 μέλη του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.
Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται είναι τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας) και αυτό άλλωστε ήταν ένα από τα μεγάλα “αγκάθια” μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, όπως διαφάνηκε από τον τότε δημοσιοποιημένο διάλογο Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ στο Γιούρογκορουπ της 24ης Μαΐου του 2016.
Ο καυγάς
Ο εκνευρισμός των Ευρωπαίων αφορούσε το γεγονός ότι διώκονται οι τεχνοκράτες, ενώ θεωρούσαν πως θα έπρεπε να έχουν ποινική αμνηστία (για το αδίκημα της απιστίας) όπως τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που είχε επιτευχθεί νομοθετικά, από την ίδρυση του ταμείου, με απαίτηση της τρόικας.
Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι δια του Ντάισελμπλουμ ζήτησαν τότε από την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της ίδρυσης του νέου Υπερταμείου να επεκταθεί η αμνηστία για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία (που ισχύει για τον ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ) και στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων.
Τελικώς, όπως επισημαίνουν νομικές πηγές, η διάταξη ψηφίστηκε προς το τέλος του 2016. Μάλιστα οι τεχνοκράτες τότε (Ιούνιο του 2016) είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την απολογία τους από τον ανακριτή. Πρόκειται για τον Ισπανό πρόεδρο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, τον ομόλογό του της Ιταλίας και τον Σλοβάκο πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της χώρας του, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων.
Η βασική υπερασπιστική γραμμή τους εδράζεται στο γεγονός ότι ο ρόλος τους ήταν απλώς γνωμοδοτικός και συνεπώς όχι δεσμευτικός για το ΔΣ το οποίο και αποφάσισε τελικά.
Παραπομπή
Κι ενώ όλα οδηγούσαν (και με μετά την ψήφιση της διάταξης) στην απαλλαγή τους, η δημοσιοποίηση του βουλεύματος (Real News) προκάλεσε αναταραχή στα υψηλά κλιμάκια δεδομένου ότι αποφασίζεται η παραπομπή τους σε δίκη μαζί με 3 Έλληνες μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (για απιστία στην υπηρεσία) αλλά και 3 μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ που παραπέμπονται για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, για το οποίο παρεμπιπτόντως ο ανακριτής είχε εκδώσει τυπικές κλήσεις προς απολογία (δηλαδή δεν τους κάλεσε καν αφού θεωρούσε ως μη γενόμενο το αδίκημα). Οι συνήγοροί τους Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Γιάννης Γιαννίδης πάντως αναμένεται να προσφύγουν στο Άρειο Πάγο για το θέμα.
Τα ακίνητα
Το εισαγγελικό πόρισμα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση που συνέταξαν οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Ιωάννη Σέβη, θεωρεί πως το ελληνικό Δημόσιο ήταν ο μεγάλος χαμένος της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων, αφού η ζημία κυμαίνεται στα 575.856.504 ευρώ.
Η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημοπράτηση των ακινήτων (τα οποία είχαν χωρισθεί σε δύο χαρτοφυλάκια) ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με την ανάδειξη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου -μετά τη γνωμοδότηση των μελών του συμβουλίου- ως αναδόχων των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία “Γιούρομπανκ Πρόπερτις (Eurobank Properties) Α.Ε.Ε.Α.Π.” για το Β’ Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 145.810.000 ευρώ και “Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π.” για το Α’ Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 115.500.000 ευρώ και συνολικά 261.310.000 ευρώ.
Επόμενο βήμα οι υπογραφές των συμβάσεων τον Μάιο του 2014, με τις οποίες καταρτίσθηκαν 2 συμβολαιογραφικές πράξεις πώλησης και 28 συμβολαιογραφικές πράξεις (επανα)μίσθωσης εικοσαετούς διάρκειας για το καθένα από τα πωληθέντα ακίνητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών, αντί συνολικών μισθωμάτων για το πρώτο μισθωτικό έτος 25.589.800 ευρώ.
Στο συνολικό ποσό των μισθωμάτων που υποχρεώθηκε να καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο από την έναρξη της μίσθωσης μέχρι σήμερα για τη μίσθωση κενών εν όλω ή εν μέρει κτιρίων, δηλαδή για τα κτίρια που δεν γίνεται υφιστάμενη χρήση, η επελθούσα ζημία υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 6.661.678 ευρώ.