Τη διαγραφή οφειλής για δάνειο αστυνομικού με μοναδικό πιστωτή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διέταξε με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, κουρεύοντας σε ποσοστό 40% το συνολικό χρέος των 73.367,57 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, ο αιτών είναι αστυνομικός και το μηνιαίο του εισόδημα ανέρχεται στο ποσό των 1.450 ευρώ. Η σύζυγός του δεν εργάζεται· έχει 2 ανήλικα παιδιά και είχε λάβει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 2000, ποσού 70.000 ευρώ. Το δάνειό του, ο αιτών αποπλήρωνε με μηνιαία παρακράτηση από το μισθό του ύψους 420 ευρώ. Κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης (έτος 2014), το υπόλοιπο των οφειλών του ανερχόταν στο ποσό των 73.367,57 ευρώ. Διαθέτει στην κυριότητά του ένα σπίτι 105,85 τ.μ. (πρώτη κατοικία) και το 50% ενός διαμερίσματος 77 τ.μ., και ένα αυτοκίνητο. Το δικαστήριο αποφάσισε την καταβολή του ποσού των 150 ευρώ μηνιαίως για μια τριετία από την δημοσίευση της απόφασης· για την διάσωση της πρώτης κατοικίας του, αποφάσισε την καταβολή 180 ευρώ μηνιαίως για 20 έτη, δηλαδή 240 μηνιαίες δόσεις. Συνολικά καλείται να καταβάλει το ποσό των 43.400 ευρώ από το σύνολο των 73.367,57 ευρώ. Επίσης, η δικαστής εξαιρεί από την εκποίηση και κάθε καταδιωκτικό μέσο, την προαναφερόμενη πρώτη κατοικία του, το 50% επί του προαναφερόμενου διαμερίσματος και το αυτοκίνητο.
ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Το σημαντικό σε αυτή την απόφαση είναι ότι παρόλο που το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ισχυρίζεται πως υπάγεται σε ειδικό νομικό καθεστώς και δεν συμπεριλαμβάνονται οι οφειλές προς αυτό στο νόμο Κατσέλη, το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν επιθυμούσε ο νομοθέτης να εξαιρέσει τις οφειλές αυτές θα το έπραττε, όπως έπραξε με τα χρέη που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 1 του εν λόγω νόμου· όσον αφορά δε τις διατάξεις του άρθρου 62 του Ν. 2214/1994 περί νόμιμης εκχώρησης του μισθού του δανειολήπτη, αυτές παρά το γεγονός ότι είναι ειδικότερες σε σχέση με τις διατάξεις του Ν. 3869/2010 καταργήθηκαν σιωπηρά με τις διατάξεις του Ν. 3869/2010, καθώς με το νόμο Κατσέλη σκοπείται η ελάφρυνση των δανειοληπτών από την υποχρέωση μέσω της λήψης παντός είδους δανείων». Ετσι, λοιπόν, «το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα μπορεί πλέον να ικανοποιηθεί συμμέτρως με τους λοιπούς πιστωτές», συνεχίζει το σκεπτικό της απόφασης και σημειώνει ότι «ενώ η προνομιακή μεταχείριση του εν λόγω ταμείου έναντι των υπολοίπων πιστωτών δεν είναι ανεκτή δικαιοπολιτικά».
Συμπερασματικά, η εν λόγω απόφαση καταλήγει στο ότι το Παρακαταθηκών υπάγεται στο νόμο Κατσέλη, όπως κάθε άλλη τράπεζα ή πιστωτής, και ανακουφίζεται πάρα πολύς κόσμος, ειδικά ένστολοι, δάσκαλοι και γενικά δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν πάρει δάνειο από το συγκεκριμένο Ταμείο.