Συμβιβαστική πρόταση από το Συμβούλιο της ΕΕ για την προστασία των συμφερόντων καταναλωτών και προμηθευτών
Στις 8 Ιουνίου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την οδηγία για τον καθορισμό νέων κανόνων όσον αφορά τις συμβάσεις μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου και ψηφιακών υπηρεσιών.
Στόχος των νέων κανόνων είναι η παροχή υψηλού επιπέδου προστασίας και ασφάλειας δικαίου για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ιδίως όταν προβαίνουν σε διασυνοριακές αγορές, καθώς και η διευκόλυνση των πωλήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ για τις επιχειρήσεις, ιδίως δε τις μικρομεσαίες.
Διαβάστε επίσης: Οι Προτάσεις Οδηγιών της ΕΕ σχετικά με τις ψηφιακές συμβάσεις: Ένα σημαντικό βήμα για τη εναρμόνιση του δικαίου του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη
«Είτε πρόκειται για μουσική και ταινίες on line είτε για εφαρμογές και υπηρεσίες όπως Facebook ή YouTube, οι νέοι κανόνες θα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους καταναλωτές και τους προμηθευτές κατά τις διασυνοριακές αγοραπωλησίες. Αυτή η φιλόδοξη αλλά και λεπτή και ισορροπημένη συμβιβαστική πρόταση αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων καταναλωτών, προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα δημιουργίας νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για τις εταιρίες της ΕΕ χάρη στην προώθηση της καινοτομίας και του ανταγωνισμού.»
Προεδρία της Μάλτας
Κυριότερα στοιχεία της θέσης του Συμβουλίου
Τα κυριότερα στοιχεία της συμβιβαστικής πρότασης που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο αφορούν:
- το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, ιδίως το ενσωματωμένο ψηφιακό περιεχόμενο, τις επιφυείς υπηρεσίες διαπροσωπικών επικοινωνιών (ΟΤΤ), τις συνδυαστικές συμβάσεις και την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Σχετικά με την τελευταία αυτή πτυχή, το κείμενο προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να δικαιούνται συμβατική επανόρθωση όχι μόνο στο πλαίσιο συμβάσεων όπου καταβάλλουν τίμημα για το ψηφιακό περιεχόμενο ή υπηρεσία, αλλά και στις περιπτώσεις όπου απλώς παρέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία θα επεξεργαστούν οι προμηθευτές. Ωστόσο, η οδηγία δεν εφαρμόζεται όταν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα χρησιμοποιούνται από τον προμηθευτή αποκλειστικά για την παροχή του ψηφιακού περιεχομένου ή υπηρεσίας ή προκειμένου ο προμηθευτής να συμμορφωθεί με νομικές απαιτήσεις στις οποίες υπόκειται.
- τα μέσα έννομης προστασίας σε περίπτωση μη προμήθειας ή μη συμμόρφωσης. Για την προστασία των συμφερόντων καταναλωτών και προμηθευτών, το κείμενο προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα έχουν μία «δεύτερη ευκαιρία» σε περίπτωση μη προμήθειας, πριν από την καταγγελία της σύμβασης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το κείμενο προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία για την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, καθορίζοντας τους όρους για τη χρήση των διαφόρων μέτρων επανόρθωσης και όχι ιεραρχώντας αυστηρά τα διάφορα μέσα επανόρθωσης.
- τα χρονικά όρια για την ευθύνη του προμηθευτή. Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι διαφορές σε εθνικό επίπεδο, το συμβιβαστικό κείμενο δεν εναρμονίζει πλήρως τις περιόδους παραγραφής ή εγγύησης, αλλά ορίζει ότι η περίοδος ευθύνης του προμηθευτή για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δύο ετών.
- η περίοδος για την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Αυτή η περίοδος, κατά την οποία ο προμηθευτής φέρει το βάρος της απόδειξης για τη μη συμμόρφωση, ορίζεται σε ένα έτος.
Ιστορικό
Η οδηγία αφορά τις συμβάσεις μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου και καλύπτει: δεδομένα που παράγονται και προσφέρονται σε ψηφιακή μορφή (π.χ. μουσική, βίντεο on line, κλπ.), υπηρεσίες για τη δημιουργία, επεξεργασία ή αποθήκευση δεδομένων σε ψηφιακή μορφή (π.χ. αποθήκευση στο υπολογιστικό νέφος), υπηρεσίες για κοινή χρήση δεδομένων (πχ. Facebook, YouTube, κλπ.), καθώς και κάθε άλλο σταθερό μέσο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη μεταφορά ψηφιακού περιεχομένου (π.χ. τα DVD).
Η πρόταση οδηγίας σχετικά με ορισμένες πτυχές που αφορούν τις συμβάσεις για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου υπεβλήθη από την Επιτροπή στις 9 Δεκεμβρίου 2015, μαζί με πρόταση οδηγίας σχετικά με ορισμένες πτυχές που αφορούν τις συμβάσεις για τις διαδικτυακές και άλλες εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών.
Δείτε το σχετικό έγγραφο τουτ Συμβουλίου εδώ(link is external).