Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΕΒΕΝΤ ΣΑΔΙΚ ΠΟΥ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του εθνικιστή και υπέρμαχου του παντουρκισμού της Θράκης – Αχμέτ Σαδίκ – σαρώνει όλη την αγροτική παραγωγή στη Ροδόπη – Ο Τούρκος κροίσος προωθεί με σειρά επενδύσεων την οικονομική άλωση της Βόρειας Ελλάδας
Μπορεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ να μην ήταν παρόν, λόγο πιεσμένου προγράμματος, ωστόσο τα εγκαίνια της ΥΑΚΑ ΙΚΕ του Λεβέντ Σαδίκ της υπερσύγχρονης μονάδας μεταποίησης κερασιών στην Ροδόπη πραγματοποιήθηκαν από τον Τούρκο υπουργό Ναυτιλίας και Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν παρουσία 2.500 μουσουλμάνων κάτοικων της περιοχής.
Το εργοστάσιο – τελευταία λέξη της τεχνολογίας – αποτελεί μια επένδυση που αγγίζει σύμφωνα με πληροφορίες τα 2.5 εκ. ευρώ και αποτελεί μέρος του φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου του Λεβέντ Σαδίκ να απορροφήσει, σε πρώτη φάση, το σύνολο της σημερινής διαθέσιμης ποσότητας κερασιού στη Ροδόπη, που ανέρχεται σε περίπου 1.500 τόνους ετησίως.
Ήδη από τον Οκτώβριο του 2016 η εταιρία ΥΑΚΑ ΙΚΕ οργάνωσε ημερίδα με θέμα «Παραγωγή & ποικιλίες κερασιού», με ομιλητή τον Prof.Dr. Senih Yazgan, πρόεδρο της Ένωσης Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών της Προύσας.
Ο επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ, ο οποίος επί 15 χρόνια με την εμπορία γεωργικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο, ως επί το πλείστων ακατέργαστου βαμβακιού, μέσα από την DCT TRADING, στοχεύει, όπως δήλωσε, ν’ αυξήσει την ετήσια περιφερειακή παραγωγή κερασιών από τους 1.500 τόνους ετησίως στους 2.000 και πλέον τόνους στα επόμενα 3 χρόνια, με την αρωγή ομάδας γεωπόνων που θα καθοδηγούν τους καλλιεργητές. Οι ποικιλίες κερασιού που καλλιεργούνται από τους 1.200 αγρότες σε 32 χωριά της περιοχής του Γιακά, είναι burlat, van, ferrovia, Napoleon και τραγανά Κομοτηνής.
Προσκεκλημένοι ήταν κερασοπαραγωγοί της περιοχής Γιακά της Ροδόπης αλλά και άλλοι που ήρθαν από την Βύσσα του Έβρου.
Στο Business Plan της εταιρίας είναι η διάθεση υψηλής ποιότητας κερασιών στις αγορές του εξωτερικού, καθώς η μονάδα θα έχει αποκλειστικά εξαγωγικό χαρακτήρα. Επιπλέον στοχεύει στην επέκταση της παραγωγικής περιόδου από τις 40 στις 75 ημέρες, την βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών μεθόδων, την πιστοποίηση παράλληλα με την τυποποίηση του παραγόμενου προϊόντος και την διάθεσή του στις ευρωπαϊκές, κυρίως, αγορές.
Ξηλώνουν καπνά φυτεύουν κερασιές
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κερασιού έναντι του καπνού που αποτελεί μονοκαλλιέργεια στην Ροδόπη, παρουσιάστηκαν από το Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας που δημιουργήθηκε από ομάδα γεωπόνων και κτηνιάτρων. «Ενδεχόμενα το κεράσι να είναι ανταγωνιστικό ως προς τον καπνό. Αν όμως κατέβουμε προς την θάλασσα όπου υπάρχουν πολλά χωράφια που δεν τα χρησιμοποιεί κανένας κι ανέβουμε στις ορεινές περιοχές πιστεύω ότι οι παραγωγοί του τόπου μας όπως επίσης της Ξάνθης και του Έβρου θα χαμογελάσουν» είπε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ. Σύμφωνα με τις στατιστικές που παρουσιάστηκαν, το εισόδημα σε βάθος τριετίας μπορεί να είναι πολύ υψηλό για τον παραγωγό ο οποίος με τη σειρά του θ’ αφήσει χρήμα στην τοπική αγορά.
Ο γεωπόνος του Αγροτικού Ινστιτούτου Έρευνας (ΚΟΙΝΣΕΠ) Σαχλή Μπουλέντ, ανέφερε ότι πολλοί κερασοπαραγωγοί είναι ταυτόχρονα καπνοπαραγωγοί. Συγκρίνοντας τα έσοδα και τα έξοδα πρότεινε δενδροκαλλιέργεια γιατί ο καπνός χάνει διαρκώς έδαφος από τις επιδοτήσεις. «Σε βάθος δεκαετίας, σε έκταση 10 στρεμμάτων από τον καπνό το καθαρό κέρδος είναι 60.000 ευρώ ενώ από το κεράσι το κέρδος μπορεί να φτάσει τα 120.000 έως 130.000 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Λεβέντ Σαδίκ είναι γιος του ιδρυτή του επανασυσταθέντος κόμματος DEB και κατέχει μια άτυπη αλλά εμβληματική θέση στον σκληρό πυρήνα των εθνικιστών της μουσουλμανικής μειονότητας.
Ταυτόχρονα πλασάρεται ως επιχειρηματίας που κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος της πρωτογενούς εξαγώγιμης παραγωγής στη Θράκη ελέγχεται από αυτόν. Ασχολείται με το βαμβάκι, με τα καπνά και πλέον και με τα κεράσια, έχοντας εξασφαλίσει το μονοπώλιο της εξαγωγής ελληνικού βαμβακιού στην Τουρκία, αλλά και της εισαγωγής τουρκικού μαρμάρου στην Ελλάδα.