Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο εξαιρετικής σημασίας το οποίο θα πρέπει να διατηρήσει με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία μετά την ανάγνωση του Κορανίου, μέσα στον ναό-σύμβολο για τον χριστιανισμό.
Ειδικότερα, σε ερώτηση για τη θέση της αμερικανικής διπλωματίας στην προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Heather Nauert, απάντηση: «Η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της».
Όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ιδέα να την μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί, δήλωσε: «Δεν λέω καθόλου αυτό. Είναι μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες. Και γι ‘αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να το διατηρήσει».
Υπενθυμίζουμε ότι η προσευχή και η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά που έγινε τη νύχτα του Καντίρ (το βράδυ της Τετάρτης) κατά την οποία οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου από τον προφήτη Μωάμεθ, και η οποία μάλιστα μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση, είχε τις ευλογίες του Τούρκου Προέδρου καθώς σε αυτή έδωσε το παρών και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας (Diyanet).
Unesco: Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα
Τη στήριξη της UNESCO για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ζήτησε χθες το πρωί, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ενώ από την πλευρά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με ανακοίνωσή του την πρόκληση της Τουρκίας.
Σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό δευθυντή της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, στο υπουργείο Εξωτερικών, κατήγγειλε τη νέα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Μία πράξη, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, που θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου, καταθέτοντας την πρόθεση της Ελλάδας να ενημερώσει σχετικά όλες τις εθνικές επιτροπές της UNESCO και -με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν για το κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού από τη Σύμβαση των Παρισίων του 1972- να ζητήσει την παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να συνδράμει στην προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Μπανταρίν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών, υπογραμμίζοντας ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο».
«Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει ως έχει και θα το επαναλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αμανατίδης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι «μία χώρα, η οποία θέλει να λέει ότι προστατεύει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να σέβεται τη φυσιογνωμία της» και ανέφερε ότι επέδωσε στον κ. Μπανταρίν την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, που είχε στειλει πέρυσι στη γενική διεύθυνση της UNESCO, καθώς και την επιστολή με την οποία επανήλθε πριν από έναν μήνα για το ίδιο θέμα η μόνιμη αντιπροσωπεία μας στον διεθνή οργανισμό.
«Είναι ανεπίτρεπτο, σε χώρες χωρίς διενέξεις, οι ίδιες να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των μνημείων. Η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο άπτεται του θρησκευτικού συναισθήματος των απανταχού χριστιανών, για το οποίο είμαστε πολύ ευαίσθητοι», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Εντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ
«Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του Κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών».
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει
Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προχωρά σε μια τόσο προκλητική κίνηση. Πέρυσι τέτοια εποχή, με αφορμή το Ραμαζάνι, είχε προγραμματιστεί για τις 29 ημέρες που διαρκεί η μουσουλμανική εορτή η ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μάλιστα μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyaet, στο πλαίσιο ενός τηλεοπτικού προγράμματος με τίτλο «Αγιά Σοφιά: Χρόνος ευλογίας».