Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν οι πιθανότητες να κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές θεωρούνταν μικρές, ο Εμανουέλ Μακρόν πήγε στο Βερολίνο και εξέφρασε τις απόψεις του για όσα πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να ανανεωθεί. «Οπως είχε πει ο Ζακ Ντελόρ, για την Eυρώπη χρειαζόμαστε ένα όραμα και ένα κατσαβίδι», δήλωσε ο Εμανουέλ Mακρόν σε ομιλία του στο Humboldt University, κάνοντας αναφορά στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δυστυχώς, στην παρούσα φάση, έχουμε πολλά κατσαβίδια αλλά ακόμη δεν διαθέτουμε όραμα». Τώρα, περίπου δύο μήνες μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ο κ. Μακρόν συμπληρώνει το κενό χαράσσοντας ένα μονοπάτι για την Ευρώπη και φέρνοντας κυρίως κοντά του τη Γερμανία. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον και έστειλαν ένα μήνυμα απόλυτης ενότητας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου. Υστερα από μία δεκαετία συζητήσεων και διαρκών αναβολών, ίσως είναι νωρίς να θεωρήσουμε ότι ο γαλλογερμανικός άξονας αναβιώνει και λειτουργεί και πάλι πλήρως.
Ο κ. Μακρόν έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με νέα πρόκληση που αφορά το σχέδιό του για την αναμόρφωση της οικονομίας της Γαλλίας. Μόνο όταν επιτύχει, θα θέσει τέλος στην από κοινού δυσπιστία που είχε καλλιεργηθεί ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο και η οποία εμπόδισε τα προηγούμενα έτη τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ θα πρέπει να κερδίσει για τέταρτη φορά τις εκλογές τον Σεπτέμβριο. Εάν δεν τα καταφέρει, ίσως να δυσκολευτεί να πείσει τους Συντηρητικούς συμμάχους της να συνεργαστούν με τον κεντρώο κ. Μακρόν. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα την από κοινού συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, διαγράφονται δύο από τα βασικά ερωτήματα τα οποία παρουσιάστηκαν έπειτα από τη νίκη του κ. Μακρόν τον προηγούμενο μήνα: εάν δηλαδή θα κατορθώσει να διατηρήσει τη δυναμική που τον οδήγησε στο Ελιζέ και, επίσης, εάν η κ. Μέρκελ θα είναι προετοιμασμένη να «αγκαλιάσει» τις ιδέες του όσον φορά την Ευρώπη. Καθώς η Ευρώπη την προηγούμενη δεκαετία αντιμετώπιζε τη μια κρίση μετά την άλλη, η Μέρκελ προχωρούσε περισσότερο σε σταδιακές ρυθμίσεις που αφορούν τις ευρωπαϊκές δομές, σφίγγοντας τις βίδες με το κατσαβίδι παρά σχεδιάζοντας νέα εμπνευσμένα οράματα. Τώρα που η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την περίοδο της έντονης κρίσης, ο 39χρονος κ. Μακρόν, ύστερα από την ισχυρή παρουσία του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, είναι έτοιμος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Στις Βρυξέλλες, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα διστάσει να έρθει αντιμέτωπος με την Πολωνία και την Ουγγαρία σε περίπτωση που οι δεξιές κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν σεβαστούν τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες. Υποσχέθηκε επίσης να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο εάν χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν σεβαστούν το δίκαιο εμπόριο. Επίσης, πίεσε τους ομολόγους του να υιοθετήσουν μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση σχετικά με τη συνεργασία των χωρών της Ε.Ε. στον τομέα της άμυνας.
Σε όλα αυτά τα θέματα, η προσέγγιση της κ. Μέρκελ στο παρελθόν ήταν πολύ πιο συντηρητική, ωστόσο στις Βρυξέλλες ήταν εμφανής η πλήρης στήριξη που παρείχε στον Εμανουέλ Μακρόν.