Με ένα δεύτερο σοκ απειλούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά τα χαμηλά έσοδα που έχει φέρει η μικρή εισπραξιμότητα του χαρατσιού στους επαγγελματίες.
Το σοκ αυτό προέρχεται από την απαίτηση των θεσμών να καταβάλλουν τα Ταμεία το 1/3 των συνολικών κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις και εφάπαξ τους επόμενους δώδεκα μήνες (και έτσι να μην αναλάβει μόνο το κράτος το καθήκον αυτό μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος).
Η αναλογία αυτή “μεταφράζεται” κοντά στα 550 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να αντλήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τους δικούς τους προϋπολογισμούς προκειμένου να εξοφλήσουν περίπου 210.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις και εφάπαξ από τον επόμενο μήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
Τα υπόλοιπα 1,050 δις. ευρώ (ή τα 2/3 του συνόλου), τα οποία απαιτούνται για το σκοπό αυτό θα πρέπει να καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της ρευστότητας την οποία θα λάβει η κυβέρνηση από την εκταμίευση της δόσης, εφόσον κλείσει η 2η αξιολόγηση.
Σε αυτό το “μεικτό” πλάνο χρηματοδότησης της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ (με κονδύλια κράτους και ταμείων συνολικού εκτιμούμενα ύψους 1,6 δις.ευρώ ) φαίνεται πως έχει καταλήξει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, μετά από απαίτηση των δεύτερων για οικονομική συμμετοχή και των ασφαλιστικών ταμείων στην εν λόγω διαδικασία.
Η εν λόγω απαίτηση των θεσμών ήλθε σαν αποτέλεσμα της δραματικής καθυστέρησης του Υπουργείου Εργασίας να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προς 142.000 συνταξιούχους, αλλά και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) να αποδώσει κοντά στα 68.000 εφάπαξ σε αντίστοιχους συνταξιούχους (σ.σ. συνολικά, δηλαδή, 210.000 παροχές).
Έτσι αντί της αρχικής πρόβλεψης για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων και εφάπαξ αποκλειστικά με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση έως τον Οκτώβριο του 2017, η κυβέρνηση φαίνεται πως αποδέχεται την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων και εφάπαξ με συγχρηματοδότηση κράτους, αλλά και των ταμείων μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία όχι ιδιαίτερα θετική συγκυρία για τον ΕΦΚΑ, αλλά και για τον ΕΤΕΑΕΠ, πέραν όσων διατείνεται ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος.
Πιο συγκεκριμένα:
· Ο ΕΦΚΑ στο 4μηνο του 2017 εμφάνισε ένα εικονικό πλεόνασμα, βασισμένο στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη απορρόφηση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και τις μειωμένες δαπάνες για συντάξεις, παροχές ασθενείας, προνοιακές παροχές και αποδόσεις εισπράξεων προς τρίτους. Υπό αυτές τις συνθήκες ,θα πρέπει να βρει επιπλέον 238 εκατ. ευρώ από το δικό του προϋπολογισμό για συγχρηματοδοτήσει μαζί με το κράτος – το οποίο θα πρέπει να συνδράμει με 462 εκατ. ευρώ – στην εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Υπενθυμίζεται πως οι συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι έως και στις 12/5/2016 θα υπολογιστούν με βάση τις προ του νόμου Κατρούγκαλου διατάξεις. Όσοι ασφαλισμένοι αιτήθηκαν σύνταξη μετά τις 12/5/2016, θα υποστούν σε πολλές περιπτώσεις μειώσεις έως 25% -30%.
· Το ΕΤΕΑΕΠ έχει στις “πλάτες” του πάνω από 120.000 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων, πέραν των 68.000 εκκρεμών αιτήσεων εφάπαξ. Για την εκκαθάριση των εκκρεμών εφάπαξ θα χρειαστεί να καταβάλλει από τον προϋπολογισμό του 306 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 594 εκατ. ευρώ τα οποία απαιτούνται για το σκοπό αυτό θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων επικουρικών συντάξεων απαγορεύεται η αξιοποίηση κρατικών κονδυλίων. Έτσι το ΕΤΕΑΕΠ θα χρειαστεί να αξιοποιήσει μέρος των αποθεματικών του, σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο.
Να σημειωθεί πως τα 65.000 -επί συνόλου 68.000 εκκρρεμών – εφάπαξ θα υποστούν μειώσεις 15% -22%, δεδομένου ότι οι αιτήσεις για αυτά έχουν κατατεθεί από τις 1/9/2013.
Τα υπόλοιπα 3.000 εφάπαξ δεν θα υποστούν τις παραπάνω μειώσεις, γιατί οι σχετικές αιτήσεις κατατέθηκαν προ τις 1/9/2013.