Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης στα συνταξιοδοτικά ταμεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες μια νέα κατηγορία ιδιωτικών προγραμμάτων συνταξιοδότησης (ΡΕΡΡ). Πρόκειται για ιδιωτικές συντάξεις που θα πληρούν ενιαίες προδιαγραφές σε όλη την Ε.Ε και θα διευρύνουν τις επιλογές περίπου 240 εκατ. Ευρωπαίων.
Τη νέα μορφή σύνταξης θα μπορούν να παρέχουν φορείς από ένα ευρύτατο φάσμα της αγοράς, όπως ασφαλιστικές, τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικές αλλά και διαχειριστές κεφαλαίων. Θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα κρατικά συστήματα συνταξιοδότησης τα οποία δεν θα αντικαταστήσει ούτε θα επιχειρήσει να εναρμονίσει. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε διεξοδική ενημέρωση για τους κανόνες που θα διέπουν τα νέα προγράμματα, ενώ όσοι τα επιλέξουν θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν πάροχο ανά πενταετία με ένα προκαθορισμένο κόστος. Τα προγράμματα θα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από μία χώρα-μέλος στην άλλη, ενώ θα υπάρχουν σημαντικές ασφαλιστικές δικλίδες για τους καταναλωτές που θα τα επιλέξουν.
Το καινοτόμο στοιχείο που εισάγει η πρόταση της Κομισιόν είναι όχι μόνον οι ενιαίες προδιαγραφές που θα πληρούν τα ιδιωτικά αυτά προγράμματα σε όλη την Ε.Ε. αλλά και ότι θα μπορούν να πωλούνται και να αγοράζονται διασυνοριακά δίνοντας στους πολίτες μιας χώρας-μέλους την επιλογή να διαλέξουν από τα προγράμματα που παρέχουν φορείς μιας άλλης. Στη σχετική πρόταση που παρουσίασε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, συμπεριέλαβε, άλλωστε, σύσταση της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη να υπαχθούν στο ίδιο φορολογικό καθεστώς τα ιδιωτικά αυτά προγράμματα συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, η νέα αυτή ιδιωτική σύνταξη όχι μόνον θα διευρύνει τις επιλογές όσων επίδοξων συνταξιούχων ενδιαφέρονται να αποταμιεύσουν για τη σύνταξή τους, αλλά παράλληλα θα εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των φορέων που θα την παρέχουν προς όφελος των καταναλωτών. Οι φορείς που θα παρέχουν τα νέα αυτά συνταξιοδοτικά προγράμματα θα χρειάζονται την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής συντάξεων της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλειών και Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ).
Με την υλοποίησή της η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να αποβεί ιδιαιτέρως επωφελής για χώρες στις οποίες δεν έχει αναπτυχθεί αγορά ιδιωτικών συντάξεων όπως συμβαίνει κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Αναμένεται, άλλωστε, να προσελκύσει το ενδιαφέρον εργαζομένων που δουλεύουν σε διάφορες χώρες-μέλη και οικοδομούν σε πολλές διαφορετικές νομοθεσίες τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Η Κομισιόν προβλέπει πως η αγορά ιδιωτικών συντάξεων θα φτάσει στα 2,1 τρισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία από τα 700 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχεται σήμερα. Αποτελεί, άλλωστε, βήμα προς την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών κεφαλαίων.
Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής μόνον το 27% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ε.Ε. διαθέτει πρόγραμμα ιδιωτικής σύνταξης. Οπως, άλλωστε, τόνισε η Κομισιόν, μόνον σε Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία το 15% των πολιτών έχει επιλέξει αυτό το είδος της επένδυσης για τη συνταξιοδότησή του.