Στο εφετείο της Καλαμάτας ο πρόξενος της Ουκρανίας – Παρακολούθησε τη δίκη δουλεμπόρων
Τέσσερις Ουκρανοί για δύο διαφορετικές περιπτώσεις μεταφοράς παράτυπων μεταναστών, μέσω θαλάσσης, καταδικάστηκαν χθες σε πολυετείς φυλακίσεις από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Για την εκδίκαση των υποθέσεων ταξίδεψε από την Αθήνα και παρακολούθησε τη διαδικασία ο πρόξενος της Ουκρανίας στην Ελλάδα. Όπως είπε, δε, σε άτυπη συζήτηση που είχε με την Έδρα του δικαστηρίου, μετά την έξαρση της τελευταίας 5ετίας το φαινόμενο έχει αρχίσει να παρουσιάζει μείωση.
Παρατήρησε ακόμη ότι κατά την τελευταία 3ετία που βρίσκεται στην Ελλάδα συνεχώς παρευρίσκεται σε δίκες συμπατριωτών του για τέτοιες κατηγορίες, ενώ σημείωσε ότι ο πόλεμος στη χώρα του είναι ένας από τους λόγους που οδηγεί κάποιους σε αυτές τις παράνομες πράξεις, προσθέτοντας όμως ότι βασικός λόγος είναι ο οικονομικός. Γι’ αυτό, ενημερώνει την κυβέρνησή του για τις δικαστικές αποφάσεις και αυτή με τη σειρά της την κοινή γνώμη, προκειμένου να γνωρίζουν ότι οι συνέπειες είναι μεγάλες.
Δίνοντας στοιχεία, είπε ότι το 2015 στην Ελλάδα συνελήφθησαν 70 Ουκρανοί για μεταφορά μεταναστών, το 2016 συνελήφθησαν 50, ενώ τα στοιχεία του 2017 δείχνουν ότι υπάρχει κι άλλη μείωση.
Σε ό,τι αφορά τους χθεσινούς κατηγορούμενους, για τη μία περίπτωση μεταφοράς 36 μεταναστών, δύο Ουκρανοί καταδικάστηκαν σε 75 χρόνια φυλάκισης έκαστος, ενώ για τη δεύτερη, που αφορά μεταφορά 68 μεταναστών, άλλοι δύο Ουκρανοί καταδικάστηκαν σε 139 χρόνια φυλάκισης έκαστος.
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις εκτιτέα ποινή είναι τα 10 χρόνια φυλάκισης, ενώ σε όλους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό ότι στην πράξη τους οδηγήθηκαν από ένδεια.
Ένοπλοι Τούρκοι
Στην πρώτη περίπτωση, έπειτα από ειδοποίηση από τους ίδιους τους επιβαίνοντες, στις αρχές του 2017, το Λιμενικό εντόπισε στην περιοχή του Γερολιμένα ιστιοφόρο με 36 μετανάστες, κυρίως Πακιστανούς. Ο μάρτυρας λιμενικός περιέγραψε ότι το σκάφος ήταν το πολύ για 11 άτομα και δεν είχε κανένα σωστικό μέσο. Είχε ξεκινήσει από Τουρκία και δήλωσαν προορισμό την Ιταλία. Είπε, επίσης, ότι οι δύο κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν αμέσως ότι κυβερνούσαν το σκάφος, ενώ ανέφεραν ότι είχαν απειληθεί από ένοπλους Τούρκους. Οι δε μεταφερόμενοι σημείωσαν ότι είχαν καταβάλει για το ταξίδι 4.000 με 8.000 δολάρια ο καθένας.
Στις απολογίες τους και οι δύο Ουκρανοί είπαν ότι έφυγαν από τη χώρα τους λόγω του πολέμου και για οικονομικούς λόγους. Μάλιστα, ο ένας ανέφερε ότι η σύζυγός του πάσχει από καρκίνο, έχει 3 μικρά παιδιά και έπρεπε να αναζητήσει δουλειά σε άλλη χώρα για να εξασφαλίσει χρήματα.
Αμφότεροι σημείωσαν ότι κατέληξαν στην Τουρκία, ώστε να κυβερνούν μικρό πλοίο για τουριστικούς λόγους από ένα μικρό λιμάνι της Τουρκίας σε άλλο μεγαλύτερο. Περιέγραψαν ότι στο πρώτο τους ταξίδι έφτασαν στο μεγάλο λιμάνι της Τουρκίας και τη νύχτα που κοιμούνταν μπήκαν στο σκάφος ένοπλοι Τούρκοι, επιβίβασαν με το ζόρι τους μετανάστες και όταν οι κατηγορούμενοι αντέδρασαν, αυτοί τους απείλησαν και τους είπαν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Έτσι, όπως δικαιολόγησαν, αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν το ταξίδι. Όταν, όμως, έπαθαν βλάβη και ο καιρός αγρίεψε, οδήγησαν το σκάφος κοντά στη στεριά για να μην κινδυνέψει ο κόσμος.
68 μεταφερόμενοι
Για τη δεύτερη περίπτωση, ο λιμενικός κατέθεσε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου εντόπισαν ένα μικρό ιστιοφόρο στο ακρωτήρι Μαλέα, στο οποίο επέβαιναν 68 μετανάστες και οι δύο κατηγορούμενοι, που το κυβερνούσαν. Επειδή δε λειτουργούσε η μηχανή του ρυμουλκήθηκε, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν είχε σχεδόν κανένα σωστικό και πυροσβεστικό μέσο. Τους είπαν ότι είχαν ξεκινήσει από το Λαύριο και είχαν προορισμό την Ιταλία.
Στις απολογίες τους και αυτοί οι Ουκρανοί είπαν ότι πήγαν στην Τουρκία για να βρουν δουλειά λόγω του πολέμου στη χώρα τους. Ο ένας, μάλιστα, είπε είναι φορέας Aids εδώ και 20 χρόνια και έπρεπε να βρει τρόπο να θρέψει την οικογένειά του, καθώς έχει δύο παιδιά. Ο δεύτερος κατέθεσε ότι ήξερε ότι θα μεταφέρει λίγα άτομα αλλά όχι τόσα πολλά, όμως στη συνέχεια δεν μπορούσε να αντιδράσει. Και οι δύο ζήτησαν συγγνώμη από το δικαστήριο και το ελληνικό κράτος.