Στροφή στην απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων πραγματοποίησαν τα ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα κατά τη διάρκεια των ετών της ναυτιλιακής κρίσης, ιδίως δε κατά την περίοδο από το 2010 έως το τέλος του 2016. Κατά το ίδιο διάστημα, περιόρισαν σημαντικά τις παραγγελίες νεότευκτων πλοίων, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα και η δυσκολία εκτίμησης των μελλοντικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στη ναυλαγορά, περιόρισαν κατακόρυφα την απήχηση μιας τέτοιας επιλογής. Εν ολίγοις, οι Ελληνες πλοιοκτήτες προτίμησαν να κρατήσουν όσο το δυνατόν υψηλότερη ρευστότητα –η οποία με τη σειρά της τους προσέφερε υψηλό περιθώριο ευελιξίας, αναφορικά με τον επενδυτικό τους σχεδιασμό–, παρά να δεσμεύσουν σημαντικά κεφάλαια σε ένα υπό ναυπήγηση πλοίο.
Αυτά προκύπτουν από σειρά αναλύσεων που δημοσίευσε το τελευταίο διάστημα η Clarksons, ο μεγαλύτερος ναυλομεσιτικός οίκος παγκοσμίως, από τις οποίες προκύπτει ότι η στρατηγική των ελληνικών εταιρειών έχει αποδειχθεί η ορθότερη, τουλάχιστον με βάση τα νούμερα. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από το 2010 μέχρι το τέλος του 2016, ο ελληνόκτητος στόλος έχει αυξηθεί κατά 59% σε μέγεθος, ποσοστό που ισοδυναμεί με προσθήκη 90 εκατ. τόνων χωρητικότητας (Gross Tonnage). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο στόλο. Οι «καθαρές» αγορές μεταχειρισμένων πλοίων (αγορές μείον πωλήσεις), το συγκεκριμένο διάστημα, αντιστοιχούν σε 33,6 εκατ. τόνους, ή 37% της συνολικής μεγέθυνσης του στόλου.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, η τάση αυτή προτίμησης προς τα μεταχειρισμένα πλοία έχει αντιστραφεί. Κατά τη διάρκεια του 2016, οι καθαρές προσθήκες έχουν υποχωρήσει σε λιγότερο από δύο εκατ. τόνους, με τις παραδόσεις νεότευκτων πλοίων να είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος της μεγέθυνσης του ελληνικού στόλου.
Κατά την ίδια περίοδο, οι Ιάπωνες πλοιοκτήτες κινήθηκαν πολύ πιο συντηρητικά, προτιμώντας κυρίως τα νεότευκτα πλοία για την περαιτέρω ενίσχυση του στόλου τους. Μόνο το 2015 υποβλήθηκαν παραγγελίες για 429 πλοία χωρητικότητας 21,9 εκατ. τόνων (κυρίως κοντέινερ και δεξαμενόπλοια), τα οποία θα παραδοθούν φέτος και το 2018. Αντίστοιχα, οι Κινέζοι, που συμπληρώνουν την τριάδα των χωρών με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο, κινήθηκαν δυναμικά με νέες παραγγελίες το διάστημα 2010-2013, ενώ εσχάτως μεγαλύτερο μερίδιο διεκδικεί η δραστηριότητα στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων. Ενδεικτικά, το 2016, οι καθαρές προσθήκες από την αγορά των μεταχειρισμένων ανήλθαν σε 3,4 εκατ. τόνους, που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη μεγέθυνση παγκοσμίως.