Σε μαζική αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων επιδόθηκε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Απέστειλε περίπου 18.000 προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, σε μια προσπάθεια να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση πριν από την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, για να διεκδικήσει οφειλόμενα που ανέρχονται στα έως και 1,2 δισ. ευρώ. Σε πρώτη φάση τα κατασχετήρια αυτά εστάλησαν σε οφειλέτες που χρωστούν ποσά άνω των 5.000 ευρώ έκαστος. Αυτό σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ οι μικροφειλέτες με χρέη κάτω από 5.000 ευρώ, οι οποίοι προστέθηκαν στα μητρώα του.
Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια αποστέλλονται σε οφειλέτες που έχουν προκύψει κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από τον έλεγχο του ΚΕΑΟ. Επίσης, αποστέλλονται και σε όσους οφειλέτες έχουν χάσει τη ρύθμιση που είχαν ενταχθεί. Στόχος του Κέντρου είναι να μην συσσωρεύονται νέα χρέη και οι όποιοι επίδοξοι «μπαταχτσήδες» να αποθαρρύνονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα κεφάλαια που έχουν μέσα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την α’ τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ στο τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους είχαν συσσωρευτεί χρέη από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που ανέρχονται στο τεράστιο ποσό των 22,49 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί από 619.768 οφειλέτες. Πρόκειται για ένα ποσό που όμως επιμερίζεται δυσανάλογα ως προς το ύψος της οφειλής. Για παράδειγμα διαπιστώνεται ότι μόλις 1.594 οφειλέτες χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ έκαστος και συνολικά 6,38 δισ. ευρώ, αριθμός που αποτελεί το 28% του συνόλου. Στον αντίποδα τα στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν ότι το 80% των οφειλετών (493.577) έχουν χρέος έως 30.000 ευρώ ο καθένας.