Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κινεί νομικές διαδικασίες εναντίον της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας λόγω της κατηγορηματικής άρνησής τους να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα.
Η εξέλιξη σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση της διένεξης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταναστευτική κρίση καθώς το σχέδιο που είχε προταθεί το 2015 για τη μετεγκατάσταση προσφύγων παραμένει ανεφάρμοστο.
«Είναι θλιβερό ότι παρά […] τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία και Πολωνία, κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων […] και των δεσμεύσεών τους προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλα κράτη μέλη, δεν έχουν ακόμη αναλάβει την απαραίτητη δράση».
Λαμβάνοντας υπόψη της «το υπόβαθρο αυτό» η Κομισιόν «αποφάσισε να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον αυτών των κρατών μελών».
Απορρίπτει η Τσεχία τη νομική διαδικασία
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα απέρριψε πριν από λίγο τη νομική διαδικασία που κίνησε νωρίτερα την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή η Πράγα — όπως πράττουν επίσης η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη — αρνείται να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο βάσει της πρότασής της η οποία είχε γίνει το 2015.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει τυφλά να πιέζει για την εφαρμογή των δυσλειτουργικών ποσοστώσεων (σ.σ. ανακατανομής και μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο), η οποία μείωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δυνατότητες της ΕΕ και έθεσε στο περιθώριο αποτελεσματικές και βασιζόμενες σε αρχές λύσεις για την κρίση της μετανάστευσης», σημείωσε ο Σομπότκα σε μια ανακοίνωσή του που παρέλαβε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή του για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στη διαδικασία της «μετεγκατάστασης» των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη κι ενώ λιγότεροι από 20.000 εκ των 160.000 προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους αφορά το μέτρο, έχουν γίνει δεκτοί.
«Πρόκειται για μια απογοήτευση σε ηπειρωτικό επίπεδο. Μονάχα ορισμένες χώρες της Ευρώπης – η Ελλάδα, η Ιταλία στα σύνορα, η Γερμανία, η Σουηδία ή η Αυστρία […] – έχουν εκπληρώσει μεγάλο μέρος της ευθύνης» δήλωσε ο Γκράντι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εκστρατείας για τους πρόσφυγες με την ποδοσφαιρική ομάδα FC Barcelona.