Δριμεία επίθεση στις μεγάλες επιχειρήσεις και σε συγκεκριμένους κλάδους, όπου έχουν εντοπιστεί αλλεπάλληλα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.
Η αρμόδια υπουργός, κ. Έφη Αχτσιόγλου έχει δώσει σαφή εντολή να μην υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός, μιας και ο στόχος είναι να μπει τάξη σε αυτό το τοπίο εργασιακής ζούγκλας που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής κρίσης, την τελευταία επταετία. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις έτσι ώστε το έργο των ελεγκτικών αρχών να διευκολυνθεί, αλλά και οι ποινές να αποκτήσουν πιο ουσιαστικό περιεχόμενο.
Η βασικότερη από τις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται θέλει το δικαίωμα του κλεισίματος μιας επιχείρησης που διαπιστώνεται ότι έχει παραβιάσει κατ’ επανάληψη την εργατική νομοθεσία, να αποκτάται και από τους ελεγκτές. Σημειώνεται ότι έως τώρα χρειαζόταν υπουργική απόφαση για να μπει ολιγοήμερο λουκέτο σε μια επιχείρηση. Εφεξής θα μπορεί ο ίδιος ο ελεγκτής να λάβει μια αντίστοιχη απόφαση, εάν διαπιστώνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις προς τούτο.
Επίσης, θα αποκλείονται οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, από κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση. Για παράδειγμα επιχείρηση που βρέθηκε να έχει στις τάξεις της αδήλωτο εργαζόμενο, για τα επόμενα δύο έτη δεν θα έχει ελπίδα να λάβει κάποιας μορφής οικονομική στήριξη από το κράτος…
Τα παραπάνω μέτρα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως αντικίνητρα για να συνεχιστούν αυτά τα παραβατικά φαινόμενα που έχουν κατακλύσει την αγορά εργασίας. Έτσι, αφού θεσμοθετηθούν εντός του καλοκαιριού, θα βοηθήσουν ώστε να αυξηθούν οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αφού θα δηλωθούν από τις επιχειρήσεις τους και έτσι θα αυξηθούν και τα έσοδα προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.