Η δικαιοσύνη ενίοτε δεν είναι τυφλή, αλλά «αλλήθωρη» και μένει στο γράμμα αγνοώντας το πνεύμα του νόμου, βάζοντας στην ίδια ζυγαριά μικρά και μεγάλα παραπτώματα.
Μια τέτοια περίπτωση εξέτασε το Ανώτατο Δικαστήριο ως εφετείο, αποκαθιστώντας μια αδικία εις βάρος γυναίκας από τη Σρι Λάνκα που είχε έρθει στην Κύπρο να εργαστεί ως οικιακή βοηθός.
Έκλεψα, ναι
Η γυναίκα είχε έρθει στην Κύπρο το 2015 για να εξυπηρετήσει μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Πάφο αλλά λόγω των συνθηκών εργασίας βρήκε άλλον εργοδότη. Όπως καταδείχθηκε και στο πρωτόδικο δικαστήριο, έκλεψε από τον εργοδότη της 135 ευρώ. Αυτός την κατήγγειλε στην Αστυνομία και η γυναίκα μόλις συνελήφθη και ανακρίθηκε παραδέχθηκε αμέσως την κλοπή και μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε κλέψει συνολικά 450 ευρώ. Μετά την παραδοχή της οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου παραδέχθηκε αμέσως τη διάπραξη του αδικήματος και ζήτησε την επιείκεια της δικαιοσύνης. Το πρωτόδικο δικαστήριο εξάντλησε την αυστηρότητά του για το μέγεθος του συγκεκριμένου αδικήματος και καταδίκασε την αλλοδαπή σε ένα χρόνο φυλακή. Το δικαστήριο είχε επικαλεστεί άλλες υποθέσεις για κλοπή υπό υπαλλήλου, οι οποίες ωστόσο αφορούσαν τεράστια ποσά και άλλες συνθήκες.
Ελεύθερη
Η αλλοδαπή προσέφυγε στο Εφετείο κατά του ύψους της ποινής, θεωρώντας πως ήταν εκδήλως υπερβολική. Το Εφετείο, με σύνθεση τους ανώτατους δικαστές Κ. Παμπαλλή, Δ. Μιχαηλίδου και Τ. Ψαρά – Μιλτιάδου, αποφάσισε να μειώσει την ποινή του ενός χρόνου φυλάκισης σε φυλάκιση έξι μηνών, θεωρώντας υπερβολικά αυστηρή την ποινή που επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο. Μετά την απόφαση και με βάση τις μειώσεις που δικαιούνται οι κρατούμενοι, η αλλοδαπή απελευθερώνεται και επιστρέφει στη χώρα της.
Θέμα διάκρισης
Το Εφετείο στην απόφασή του αναφέρει ότι οι περισσότερες υποθέσεις τις οποίες επικαλέστηκε το πρωτόδικο δικαστήριο για να δικαιολογήσει την ποινή του ενός έτους φυλάκισης,«αφορούσαν πολύ σοβαρότερες περιστάσεις, ειδικά πολύ μεγάλα ποσά, και η ιδιότητα των αδικοπραγούντων αφορούσε μάλλον χαρακτηρισμό αδικημάτων ’λευκού κολάρου’».
Η συγκεκριμένη αλλοδαπή έχει στη χώρα της ένα παιδί 14 ετών και ο σύζυγός της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτοί ήταν οι λόγοι που πιθανότατα την οδήγησαν στην Κύπρο αλλά και στη διάπραξη του αδικήματος το οποίο θα έπρεπε να κριθεί στη βάση αυτών των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η αλλοδαπή μετά τη σύλληψή της επέστρεψε μέρος του ποσού στον εργοδότη της.