Σε (προσωρινό;) τέλμα φαίνεται να οδηγείται η διαδικασία του ανοίγματος δύο τραπεζικών λογαριασμών και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του στην τράπεζα UBS, καθώς φέρεται να έχει προκύψει δικαστικό μπλοκάρισμα με την άσκηση ενδίκων μέσων κατά της χορήγησης στοιχείων ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων.
Η λογική εξήγηση σε αυτό είναι πως προφανώς ο ίδιος ο πρώην υπουργός προχώρησε στο πάγωμα μέσω της δικαστικής διαδικασίας, κάτι που όμως πηγές από το περιβάλλον του φέρονται να αρνούνται. Οι ελληνικές αρχές θεωρούν πάντως πως αυτή είναι η λογικοφανής εξήγηση και την αναβολή της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου μεταξύ Ελβετών και Ελλήνων εισαγγελέων.
Η αγοράστρια εταιρεία
Τα “προβλήματα” όμως του κ. Παπαντωνίου αφορούν και την πώληση της υπερπολυτελούς βίλας στη Σύρο το 2016. Κι αυτό γιατί υπο έρευνα τίθεται και το θέμα της αγοράς της βίλας και συγκεκριμένα η εταιρία που το αγόρασε, αφού σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αυτή συστάθηκε 20 μέρες πριν αγοραστεί το ακίνητο.
Οι υποψίες δηλαδή αφορούν στο ενδεχόμενο η πώληση να ήταν εικονική και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται η έρευνα. Παράλληλα διενεργείται σύμφωνα με πληροφορίες εσωτερική έρευνα στη ΔΟΥ Κηφισιάς η οποία πρέπει να λύσει τον γρίφο της χορήγησης φορολογικής ενημερότητας στην Σταυρούλα Κουράκου, σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνίου για τη μεταβίβαση της υπερπολυτελούς βίλας στην Σύρο το 2016 ενώ υπάρχουν, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, μη ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές.
Η έρευνα αφορά τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε η χορήγηση της ενημερότητας, η οποία ουσιαστικά επέτρεψε στο ζεύγος Παπαντωνίου να εισπράξει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, περί τα 1,5-2 εκατ. ευρώ τα οποία παραμένει άγνωστο αν βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται στο πλαίσιο της ΕΔΕ είναι γιατί οι φορολογικές αρχές επέτρεψαν την πώληση του ενώ είτε θα έπρεπε να το έχουν δεσμεύσει σε προγενέστερο διάστημα αφού υπάρχουν μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες για το ζεύγος, είτε γιατί δεν δέσμευσαν το αντίτιμο, εφόσον υπήρχαν αυτές οι οφειλές. Εν ολίγοις πως πήρε “φορολογική ενημερότητα;”