Την ίδια ώρα και η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) εξέφρασε σε ανακοίνωσή της την έντονη ανησυχία της για τη χρήση εμπρηστικών όπλων με λευκό φώσφορο από τον διεθνή συνασπισμό
Οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί, στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον τριακοσίων αμάχων στην πόλη Ράκα της βόρειας Συρίας από τον Μάρτιο, την ώρα που υποστηριζόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από αυτό το προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών σήμερα.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια αραβοκουρδική συμμαχία η οποία υποστηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, άρχισαν πριν από μία εβδομάδα επιχειρήσεις εναντίον της Ράκας για να την αποσπάσουν από τα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ. Οι ΣΔΔ, με την υποστήριξη των σφοδρών αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού, κατέλαβαν εδάφη στο δυτικό, το ανατολικό και το βόρειο τμήμα της πόλης.
«Τα αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού έχουν ενταθεί γύρω από την πόλη», σημείωσε ο Πάουλου Πινιέιρου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ.
«Καθώς η επιχείρηση παίρνει ορμή με πολύ ραγδαίο ρυθμό, οι άμαχοι παγιδεύονται στην πόλη υπό την καταπιεστική εξουσία του ΙΚ, την ώρα που αντιμετωπίζουν ακραίο κίνδυνο σε κάθε απόπειρά τους να κινηθούν, εξαιτίας των υπέρμετρων αεροπορικών πληγμάτων», συμπλήρωσε ο Βραζιλιάνος πανεπιστημιακός δάσκαλος και πολιτικός επιστήμονας.
Η Κάρεν Αμπουζαΐντ, μια αμερικανίδα επίτροπος στο ανεξάρτητο αυτό σώμα του οργανισμού, δήλωσε: «Έχουμε καταγράψει τους θανάτους που οφείλονται στα αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού μόνο και έχουμε (σ.σ. καταμετρήσει) περίπου 300 θανάτους, τους 200 σε ένα μέρος, το χωριό αλ Μανσούρα».
Οι ερευνητές του ΟΗΕ δεν διαθέτουν καμιά πρόσβαση στη Συρία. Παίρνουν συνεντεύξεις από επιζήσαντες και αυτόπτες μάρτυρες, είτε σε γειτονικές χώρες, ή ερχόμενοι σε επαφή μέσω εφαρμογών όπως το Skype με όσους βρίσκονται ακόμη στη Συρία.
Ο Πινιέιρου, μιλώντας νωρίτερα ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τόνισε ότι έχουν υπάρξει «υπερβολικά πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων» εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού, οι οποίοι έχουν αναγκάσει εξάλλου τουλάχιστον 160.000 άμαχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ανταγωνιζόμενες δυνάμεις συμμετέχουν σε μια κούρσα για να αποσπάσουν εδάφη από το ΙΚ γύρω από τη Ράκα, ενώ και ο συριακός στρατός προελαύνει σε μια έκταση ερήμου, δυτικά της πόλης.
Ανησυχίες για τη χρήση Λευκού Φωσφόρου
Στο μεταξύ, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) εξέφρασε σε ανακοίνωσή της την έντονη ανησυχία της για τη χρήση εμπρηστικών όπλων με λευκό φώσφορο από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις του στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του ΙΚ, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνα για τους άμαχους και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές.
Ο λευκός φώσφορος δεν απαγορεύεται ως χημικό όπλο και χρησιμοποιείται — νόμιμα βάσει του διεθνούς δικαίου — σε πεδία μαχών για να δημιουργούνται προπετάσματα καπνού, να φωτίζονται στόχοι, να σημαδεύονται στόχοι, να αναφλέγονται κτίρια, υπόγειες ή οχυρές θέσεις κ.ο.κ. Μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά εγκαύματα αλλά και πυρκαγιές.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία, τοποθετούμενη ενώπιον του 47μελούς συμβουλίου στη Γενεύη, δεν έκανε καμιά αναφορά στη Ράκα ή τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ο αμερικανός διπλωμάτης Τζέισον Μακ αντίθετα αποκάλεσε τη συριακή κυβέρνηση τον «κύριο αυτουργό» των πιο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.
Ο Πινιέιρου επισήμανε ότι εάν η επίθεση που υποστηρίζει ο διεθνής συνασπισμός είναι επιτυχής, θα απελευθερώσει τον άμαχο πληθυσμό στη Ράκα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και κοριτσιών της μειονότητας των Γεζίντι, που «η οργάνωση κρατάει ως σεξουαλικές σκλάβες στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης γενοκτονίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι 10 συμφωνίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και ένοπλων οργανώσεων για την απομάκρυνση ανταρτών και αμάχων από πολιορκημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης αυτής η οποία συνήφθη για το ανατολικό Χαλέπι τον περασμένο Δεκέμβριο, «σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν εγκλήματα πολέμου» διότι οι άμαχοι δεν είχαν «καμιά επιλογή».
Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Χουσάμ Εντίν Αάλα, καταδίκασε από τη δική του πλευρά τις παραβιάσεις «τις οποίες διαπράττει ο παράνομος συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος πλήττει υποδομές (και) σκοτώνει εκατοντάδες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 30 αμάχων στη Ντέιρ Εζόρ».